Drömöppning sänkte "di gule"

Ikväll var det dags för åttondelsfinal i Svenska Cupen mellan hemmalaget IFK Malmö och gästande allsvenska seriefyran Djurgårdens IF. IFK var optimistiska inför matchen och det sades från tränarhåll att man skulle göra allt för att vinna.

Receptet för en vinst var enligt tränare Patrik Johansson att spela sitt eget spel och inte låta motståndet skrämma. Nu får vi verkligen hoppas att det spel som visades upp i inledningen av matchen inte är det spel som IFK menar som sitt "eget".

Efter endast nio minuter gjorde Djurgårdens Andreas Johansson 1-0 för sitt lag. Johansson stod omarkerad i bortre delen av straffområdet och hade bara att sätta foten till efter ett förspel som fick en att tänka på "holländsk totalfotboll".

En olycka kommer sällan ensam brukar det ju heta. Och visst blev det så även i denna historia. En minut efter ledningsmålet ökar Stefan Bärlin på till 2-0 för stockholmarna. Efter en miss i IFK- försvaret kom Bärlin fri och kunde enkelt runda målvakten Kenneth Mattsson och lägga in sitt första mål för kvällen.

Djurgården fortsatte med att spela en attraktiv och effektiv fotboll. På lagets tredje skott på mål gjorde Kim Källström 3-0 för sitt Djurgården. Då hade det bara gått 17 minuter av matchen. Källström fick bra träff på bollen men den hade knappast gått in om det inte vore för en styrning via IFK- ben.

– Den första kvarten visar på skillnaden mellan Superettan och Allsvenskan. Vi hinner inte riktigt med i deras höga bolltempo och det straffade sig, sa IFK:s tränare Patrik Johansson.

Mot slutet av halvleken började de gula pågarna vakna till liv. Först genom en fin prestation av Johan Åkesson på högerkanten följt av ett skott som Djurgårdens landslagsmålvakt Andreas Isaksson inte var förmögen att hålla. Fyra minuter senare får Magnus Eriksson fritt fram efter det att Djurgårdens försvar misslyckats med att ta hand om en höjdboll. Fri med målvakten gör Eriksson inga misstag och gör 1-3. Ett litet hopp tändes.

Den andra halvleken började trevande. Inget av lagen skapade några riktigt heta målchanser. Och när det väl dök upp en så var det på grund av ett misstag hos motståndarlaget. I den 68:e minuten dräller den normalt så stabile mittbacken hos hemmalaget, Baskim Sopi, med bollen på mittplan. Andreas Johansson fångar upp bollen och frispelar Stefan Bärlin som än en gång rundar Kenneth Mattsson och gör sitt andra och lagets fjärde mål för kvällen.

– Efter att Djurgården gör 4-1 så dör matchen. Jag tycker att vi hade spelat oss in riktigt bra i matchen så just det målet kändes extra snöpligt, sa tränare Johansson.

De avslutande 20 minuterna av matchen kändes som en enda lång transportsträcka. Men för att göra en dålig kväll än värre så fick Djurgården in även ett femte mål. Denna gång var det Babis Stefanidis som fick chansen och tog den.

– Vi är så klart jättenöjda med matchen. Att göra fem mål på ett Superettanlag på bortaplan är inte lätt. Men vi fick matchen dit vi ville. Vi lät dom ha bollen och när vi tog över den så ställde vi om snabbt, sa en nöjd Sören Åkeby, Djurgårdens tränare.

– Vi hade förhoppningar om att vinna men dom grusades tyvärr. Men det är bara att ta nya tag. På söndag är det Ängelholm som gäller och då hoppas jag att vi kan visa upp ett betydligt bättre spel än vad vi gjorde idag, avslutade Patrik Johansson.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: DJURGÅRDENS IF
Awayteam form: 4-3-3
Scorehalf: 1-3
Scorefull: 1-5
Arena: Malmö IP
Crowd: 1550
Referee: Åke Andreasson, Stenungsund, Mikael Nilsson, Stora Höga, Henrik Bogdan, Göteborg
Goal: 0-1 (9) Andreas Johansson, 0-2 (10) Stefan Bärlin, 0-3 (17) Kim Källström, 1-3 (38) Magnus Eriksson, 1-4 (68) Stefan Bärlin, 1-5 (82) Babis Stefanidis
Homewarning: Eric Fischbein, Johan Åkesson
Home sent of: –
Homempv: Johan Åkesson
Awaympv: Stefan Bärlin
Hometeam Squad: Kenneth Mattsson

Anders Jemail
Baskim Sopi
Martin Alm
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Jimmi Olsson
Eric Fischbein
Patrik Larsson

Jörgen Svensson
Magnus Eriksson
Hometeam Sub: Fredrik Jönsson (Martin Alm 77)
Mats Wejsfelt (Patrik Larsson 77)
Roger Nilsson (Eric Fischbein 77)
Wissam Barjawi
Mattias Filipanics (målvakt
Awayteam Squad: Andreas Isaksson

Niclas Rasck
Richard Henriksson
Patrik Eriksson-Ohlsson
Michael Dorsin

Stefan Rehn
Andreas Johansson
Kim Källström

Stefan Bärlin
Babis Stefanidis
Louay Chanko
Awayteam Sub: Stefan Bergtoft (Niclas Rasck 70)
Christer Mattiasson (Louay Chanko 74)
Johan Wallinder
Markus Karlsson
Rami Shaaban (målvakt)