Efterlängtad trepoängare för "Di Gule"

Det var ikväll dags för en riktig "sex-poängs match" i Superettan mellan hemmalaget IFK Malmö och gästande jumbolaget IK Brage. Publiken som kom till Malmö IP bjöds på en riktigt underhållande match som IFK Malmö till slut kunde vinna med 3-2.

Inför matchen var det väl ingen som på allvar kunde tro att man skulle få bevittna "årets match" på Malmö IP. Brage och IFK var två lag med självförtroendet kört i botten efter den senaste tidens svaga resultat. Men redan från start visade de båda lagen att de skulle spela för tre poäng.

Det var bortalaget som skulle få matchens första riktigt farliga målchans. Brages högermittfältare Johan Persson bröt sig loss på kanten och slog ett perfekt inlägg rakt på fötterna på Johan Norell som dock styrde inlägget en decimeter utanför stolpen.

Två minuter senare var det hemmalagets tur att skapa sin första målchans då Wissam Barjawi, som för övrigt var riktigt bra idag, gled igenom försvaret och tvingade Gerhard Andersson till en bra räddning. IFK fortsatte att ligga på och Eric Fischbein fick bra träff med sin högerfot från 20 meter men skotten gick strax utanför.

– Vi inledde matchen mycket bra med ett högt tempo och ett lysande passningsspel som gjorde att vi kom runt på kanterna på ett helt annat sätt än i tidigare matcher, sade IFK Malmös tränare Patrik Johansson.

En kvart in i matchen fick Brages Johan Persson kalasträff på liggande boll. Kenneth Mattsson sträckte sig så långt han kunde och lyckades styra skottet i ribban och sedan ut. Båda lagen fortsatte spela bra offensivt och skapade en del halvchanser.

Efter 29 minuter kom Magnus Eriksson helt fri med Gerhard Andersson, Eriksson avslutade väl till höger om Andersson men denne lyckades att avstyra även denna chans och matchen förblev mållös i halvtid.

Andra halvlek inleddes som den första med bra tempo och bra passningsspel. I den 58:e minuten slog Anders Jemail ett bra inlägg från högerkanten som Wissam Barjawi lyckades nå med pannan, men bollen räddades i stolpen av den till synes omutbare Gerhard Andersson.

Två minuter senare fick Jimmi Olsson bra träff men vänsterfoten som Andersson inte lyckas hålla och bollen styrs på en olycklig Göran Bergort och in till 1-0 för "di gule".

Endast tre minuter senare fick IFK Malmö en frispark som togs av Glenn Holgersson. Holgersson slog en lång boll in i straffområdet som nickades i backen av Baskim Sopi och där stod Wissam Barjawi som på halvvolley gjorde 2-0 för hemmalaget.

IFK fortsatte att trumma på och i den 65:e minuten gick Baskim Sopi upp på en hörna och tvingade än en gång Gerhard Andersson till en mästerlig räddning. På returen fick Patrik Larsson bra träff men bollen tog klockrent i ribban.

Precis när det verkade som att IFK skulle punktera matchen vilken minut som helst fick Brage en straff efter det att Mats Wejsfelt fällt Johan Norell i straffområdet.

Straffen togs om hand av inhoppande Jimmy Rajala som enkelt rullade in bollen i Kenneth Mattssons vänstra hörn.

Efter reduceringen tog Brage över matchen och skapade en del chanser. Men det var inte förrän Jörgen Sundström fick en jätteträff 20 meter från mål som kvitteringen kom. Skottet letade in sig i nättaket bakom en hjälplös Kenneth Mattsson.

Brage tog nu över matchen totalt och hade bara ett par minuter senare ett skott i undersidan av ribban.

– Vi kom in i matchen på allvar först efter deras 2-0 mål. Jag tyckte att vi förtjänade minst en poäng, vi kunde till och med ha vunnit men så här har det sett ut för oss hela året, sa en något besviken tränare för Brage, Sergej Prigoda.

Jörgen Svensson byttes in i den 81:a minuten för att få in en fräsch anfallare. Fyra minuter senare avgjorde han matchen med sitt 3-2 mål efter en lysande långboll som Svensson snyggt tog med sig i farten och lade in bakom en passiv Andersson i Brages mål.

– Jag är självklart väldigt nöjd med resultatet. Anfallsspelet var lysande och det är bara att ge en stot eloge åt våra forwards som gör en kanonmatch, sade en mycket nöjd Patrik Johansson.

Det var IFK Malmös första seger på åtta matcher och laget kan äntligen få lite välbehövlig ro.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IK BRAGE
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 3-2
Arena: Malmö IP
Crowd: 802
Referee: Markus Strömbergsson, Gävle, Henrik Bogdan, Göteborg, Thomas Löfstrand, Hisings Backa
Goal: 1-0 (61) Självmål, 2-0 (63) Wissam Barjawi, 2-1 (69) Jimmy Rajala (straff), 2-2 (76) Jörgen Sundström, 3-2 (85) Jörgen Svensson
Homewarning: Baskim Sopi, Jimmi Olsson
Home sent of: –
Homempv: Magnus Eriksson
Awaympv: Gerhard Andersson
Hometeam Squad: Kenneth Mattsson

Anders Jemail
Mats Wejsfelt
Baskim Sopi
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Eric Fischbein
Jimmi Olsson
Patrik Larsson

Magnus Eriksson
Wissam Barjawi
Hometeam Sub: Jens Nordström (Johan Åkesson 75)
Jörgen Svensson (Magnus Eriksson 81)
Roger Nilsson (Patrik Larsson 86)
Fredrik Jönsson
Mattias Filipanics (målvakt)
Awayteam Squad: Gerhard Andersson

Magnus Korsgren
Göran Bergort
Mikael Eklund
Anders Sjöö

Johan Persson
Anders Augustsson
Mattias Östberg
Johan Norell

Jörgen Sundström
Fredrik Bengtsson
Awayteam Sub: Anto Susak (Mattias Östberg 46)
Jimmy Rajala (Fredrik Bengtsson 65)
Andreas Hedlund (Johan Norell 70)
Henrik Hagberg
Adil Kizil (målvakt)