Svensson tar över IFK Malmös Tipselit

IFK Malmös Tipselitlag får en ny tränare nästa år. Det är den 37-årige Svedalabon Mikael Svensson med förflutet som spelare i IFK Malmö och Trelleborgs FF som tar över efter den gamle mittbacksresen Jonas Wirmola.

– Man kan säga att han är en unionperson eftersom han spelade ett år i Kirsebergs IF innan han kom till IFK Malmö 1984, säger IFK Malmös styrelseledamot Bo Cronqvist till ifkmalmo.com.

Svensson började annars sin fotbollskarriär i Malmö FF där han i början av 1980-talet var med om att vinna Junior-SM med Jonnie Fedel.

Därefter blev det Kirsebergs IF innan han 1984 gick över till IFK Malmö där han spelade i fyra säsonger. Så småningom hamnade Michael i Trelleborgs FF och under ledning av Tom Prahl 1991-1992 blev det runt 50 allsvenska matcher.

– Jag har varit med om det mesta i min fotbollskarriär som förutom den aktiva karriären har omfattat nio år som seniortränare. Under mina sex år i Svedala IF vann vi serien två gånger och DM en gång, minns Mikael Svensson.

Anledningen till att IFK Malmö väljer att byta ut Jonas Wirmola mot Mikael Svensson är den tuffa ekonomiska verklighet som man lever i, vilket gör att resurserna måste omfördelas.

– Man måste se på helheten ekonomiskt och vi håller på med en del omfördelningar där inte allt ska gå till Tipselit, utan även övriga ungdomsverksamheten ska få mer ekonomiska resurser, betonar Bosse Cronqvist.

Att IFK Malmö skulle vara missnöjda med Jonas Wirmola är så heller inte fallet.

– Nej, verkligen inte. Han har gjort mycket för spelarna och flera har lyft sig avsevärt. Jonas Wirmola var helt enkelt för dyr som enskild kostnad för att vi skulle kunna behålla honom, det hade minskat möjligheterna för de andra lagen.

Under 2002 har inte Tipselit varit ett riktigt lag som har spelat tillsammans, utan det har varit mer av en träningsgrupp. Nästa år ska det istället vara ett eget lag som spelar i Juniorallsvenskan Södra Götaland.

– Det blir nog en positiv förändring. Vad jag har hört ska laget ha mycket duktiga spelare och det känns helt klart inspirerande att få ta över ett sådant lag, menar Mikael Svensson.

För Tipselit startar träningen upp igen tisdagen den 7 januari klockan 17:00 och till dess ska den nye tränaren ha bildat sig en någorlunda egen uppfattning om laget.

– Jag ska följa spelarna i Skånecupen, där de ska spela i respektive åldersklass, förklarar Svensson.

Fakta/Mikael Svensson

Ålder: 37
Familj: Fru och två barn
Yrke/utbildning: Idrottslärare
Intressen: Fotboll, något annat hinner jag inte med
Aktuell: Ny Tipselittränare i IFK Malmö