Inför Superettan – Patriks krönika

IFK Malmös tränare Patrik Johansson delar här med sig av vad han har för funderingar inför seriestarten till ifkmalmo.coms läsare.

Nu är det dags att summera försäsongen och börja koncentrera oss på premiären mot IF Sylvia. Årets försäsong har sett lite annorlunda ut än föregående års motsvarigheter.

Tonvikten under årets försäsong har legat på den fysiska uppbyggnaden, på att förbättra vårt anfallsspel i de avgörande lägena och på hur vi ska organisera oss försvarsmässigt. Det känns som om den tunga fysiska träningen periodvis har satt sin prägel på våra träningsmatcher, med tunga ben och trötta huvuden.

Dessutom har de detaljer i vårt anfallsspel som vi har arbetat på synts i perioder av matcherna men kan fortfarande bli betydligt bättre. Av de fyra sista träningsmatcherna är det väl egentligen bara matchen mot Öster (1-2) som kan få godkänt, de övriga tre har bjudit på klart sämre insatser.

Hur mycket som kan härledas till den tunga träningen eller till annat kan man bara spekulera i. Nu är det i alla fall slut på smekmånaden och poäng står på spel i premiären mot Sylvia.


Patrik Johansson i full aktion tillsammans med assistenten Johnny Kristensson (till vänster).

När perioden av intensivt spekulerande om spelet, formen, laguppställningar och motståndare nu äntligen är över ska vi nu upp till bevis. Inledningen av serien i år är mycket intressant, först Sylvia hemma därefter två tuffa bortamatcher mot Kalmar och Häcken.

Serien är mer öppen än någonsin och jag ser det som mycket svårt att på förhand tippa utgången av den. Det handlar därför om att vara fokuserad på varje match, att inte ta någon match på förhand som enklare än någon annan och att känna glädje inför varje möjlighet som man ställs inför.

De nya lagen ser intressanta ut. Nykomlingarna Boden siktar på toppfemplacering, Forward och Falkenberg har båda mycket division 1-erfarenhet sedan tidigare och bra trupper vilket gör att jag tror att de kan vara obehagliga överraskningar för många lag.

De nedflyttade Kalmar och Norrköping kan verkligen vara med och höja pulsen i serien. Båda lagen satsar för en snabb återkomst till allsvenskan och har ett stort sponsor- och supporterstöd.

Genom att digitala SVT 24 ska visa ett antal Superettanmatcher direkt, bland annat IFK – TFF, kommer ytterligare serien status att öka och med det förhoppningsvis fler åskådare.


Superettans tränare 2003.

Förutsättningarna för de olika lagen i serien skiljer sig inte speciellt så därför kan det egentligen gå hur som helst i årets serie.

Jag är ingen stortippare i vanliga fall, men om jag ska försöka mig på att säga något om utgången av årets serie blir det så här.

Norrköping, Kalmar och Trelleborg är förhandsfavoriter, medan många lag kan utgöra definitiva hot för dessa tre, bl.a. Västerås, Häcken, Café Opera och varför inte vi själva.

Som jag tidigare har skrivit har de flesta lagen ungefär samma förutsättningar. För att du ska kunna bli ett topplag räcker det ofta inte att du har ett bra kollektiv, dessutom måste i de flesta en eller flera spelare kliva fram och tillhöra seriens bästa spelare i sina respektive positioner.

På förhand är alltid dessa spelare de som är mest namnkunniga och med mest meriter, men det kan också vara de tidigare mer okända spelare som utvecklas enormt under ett och samma år.

Exempel på det senare 2002 finner vi i Frölundas Fredrik Björk och Arash Talebinejad som i år representerar AIK och Olle Kullinger Enköping som i år representerar Halmstad BK.

I IFK Malmö har vi väldigt många spelare som är mellan 20 och 24 år, kanske kan det ibland dessa vara några som får rejäla lyft under året och blir utropstecken. Eller varför inte någon utav våra lite äldre spelare som lyfter sig rejält, som vi såg Baskim göra under 2002.

Truppen är förutom Kenneth Mattsons fingerskada i det närmaste skadefri. Några småskador under de senaste dagarna på Marcus Nilsson, Bobby Kociski, Dan Ingvarsson och Marcus Svensson ska inte behöva innebära någon längre frånvaro utan de flesta ska kunna träna för fullt redan denna vecka.

De sista veckorna har varit inriktade på att spetsa till formen och kvaliteten på träningarna har verkligen ökat. Vi hade ett bra läger i Ystad under helgen 29-30/3 med bra träningar på SoGK Charlos fina gräsplaner i Svarte.

Vi spelare och ledare i IFK Malmö kommer att göra vårt allra yttersta, försöka spela så bra fotboll vi överhuvudtaget kan och kämpa för de gula färgerna. Har vi gjort det har vi gjort det alla kan förvänta sig. Vilket resultat det slutligen utmynnar i kommer framtiden att utvisa.

Fotbollshälsningar

Patrik Johansson,
Tränare IFK Malmö