Tillbaka i seriespelet efter nio månaders frånvaro

Ifkmalmo.coms "Björn på nätet", Björn Leander träffar IFK Malmös lagkapten Jonas Danielsson på ett grått, vått och kylslaget Malmö Stadion.

Medan aprilvädret skiftar mellan sol, snöblask och regn utanför Malmö Stadion, får jag, inför den näst sista träningen före IFK Malmös Superettanpremiär, möjlighet att prata en stund med Di gules lagkapten, Jonas Danielsson. En spelare som, efter sex månaders rehabilitering, påbörjade sin fotbollsträning i januari, för att på söndag, nio månader efter skadan, åter ta sin plats på mittfältet i det gula laget mot Sylvia. Rutin betyder mycket och Jonas kan mycket väl bli nyckelspelaren, som inte bara låser upp motståndarnas försvar, utan även låser deras anfallsförsök.

Först av allt. Du blev ju skadad sommaren 2002. Totalt blev det bara 10 matcher den säsongen. Vilken skada och hur uppstod den? Vilken rehab? Är du fullt återställd?
Det var under matchen i Borlänge (Brage 9 juli, 1-1. Red. kommentar) som jag fick en tackling och på något sätt fastnade med foten. Detta gjorde att ett muskelfäste från bäckenbenet släppte. Någon operation behövdes inte, men läkningen av skadan tog lång tid. Efter flera månader kunde jag i alla fall cykla och genomföra enklare löpträning, men absolut inga påfrestande övningar med boll. Min första kontakt med fotbollen blev därför på IFK:s första träning i januari, jag var väl inte precis vän med bollen då. Idag är jag fullständigt återställd och tänker inte längre på vad som hände i fjol. Nu är det bara att ge järnet.


Varför och när blev det fotboll?
Intresset började redan i 7-årsåldern när en kompis drog med mig till MFF:s träning. Och där fortsatte jag. Kom med i A-lagstruppen, men fick sedan spela i B-laget och det var inte lika kul. 1995 flyttade jag till Hässleholm och spelade fyra år i division 1 södra, men längtade tillbaka till Malmö där jag hade alla vänner och bekanta. När jag fick erbjudande från IFK 2000, samtidigt som jag fick möjlighet att köpa butiken i Limhamn, då föll bitarna åter på plats.

Fanns det andra konkurrerande idrottsintressen i ungdomen?
Det skulle väl vara pingis då. Jag spelade under en period för BT Träffen. Och så har jag också spelat bowling i IFK Malmö! Det var under mina tidiga tonår.

Vilka platser har du spelat på under åren?
I ungdomslaget spelade jag forward några gånger, men det var nog inte så lyckat. Sedan har jag provat som back, men mittfältet passar mig bäst. Det ger en fin överblick och man är med i spelet hela tiden.

Vilka egenskaper ser du som dina bästa (inom fotbollen) resp. sämsta?
Jag är väl bra på det mesta, men inte så där superbra på något, men har heller inte några större svagheter. Passningsspelet brukar fungera bra.

Är du allmänt intresserad av fotboll? Dvs ser du matcher "live" och på teve.
Absolut. Så mycket jag kan och hinner. Jag måste ju också hänga med i det mesta för att kunna vara med i snacket i min butik.

Något favoritlag (utöver IFK)?
Nej inte direkt. Liverpool har jag väl hängt med sedan ungdomen, men jag följer inte laget mer än alla andra idag

Någon favoritspelare?
Nej. Visst finns det många duktiga spelare, men några direkta favoriter har jag inte.

Finns det andra sporter som du följer?
Ja jag följer det mesta i sportväg. Det hänger naturligtvis samman med spelbutiken, men intresset fanns långt innan den kom in i bilden. Min hobby blev ett jobb och numera förväntas jag veta allt om allt. Dvs allt som man kan satsa pengar på. Framför allt lagsporter och hästar.

Har du någon speciell ritual före match? Något som måste göras?
Ingen som jag vet om. Det finns några i laget som "måste" gå ut sist på plan, eller har någon liknande vana, men det är inget som jag tror är allvarligt menat.

Skulle du kunna tänka dig att vara med om ett "jippo" för att öka publikintresset?
Det skulle jag säkert. Problemet är bara att vi inte är heltidsproffs som MFF:arna. De har både tid och möjlighet att delta i alla tänkbara aktiviteter för att stödja sitt lag. Vi i IFK Malmö har oftast ett annat jobb vid sidan om. Det är bara att titta på träningarna där spelarna kommer i sista minuten med andan i halsen. Jag tycker att IFK skulle kunna använda sig av sina knattar och ungdomar. Låt dem gå runt i stan med gula skyltar som talar om att det är match på Malmö IP. Egentligen är det märkligt att vi inte har större publik än vi har. I min butik träffar jag väldigt många som säger att de följer och är mycket intresserade av Di gule, men när jag frågar om de brukar gå på matcherna då svarar de nej. Verkar ibland som att de skäms för att "vara gula"?

Förklara vilka en lagkaptens uppgifter är? På och utanför plan. Är det bara att vara den som får "snacka" med domaren?
På sätt och vis ska jag fungera som en extra länk mellan spelare och tränare. Jag håller mig informerad om hur alla känner sig och om det finns några problem. Hjälper till att peppa inför avspark och under match. Jag ska också se till att alla följer Patriks intentioner och att vi jobbar som ett lag. Det där med domarsnack är en skröna. Det händer ibland att han inte ens vill prata med mig.

IFK:s träningsmatcher i år har ju varit sisådär – inte sant? Upp och ner. Har du någon förklaring? T.ex. 0-2 mot Gunnilse i sista matchen, då ju laget skulle vara samspelat och klart, men ärligt talat var det lite hönsgård emellanåt. Är ni helt klara för seriestarten?
Jag kan egentligen inte förklara vad som hände under Gunnilsematchen. Tidigare har vi varit nedtränade och kanske lite sega, men i lördags skulle alla vara på topp. Friska, snabba ben och klara hjärnor. Min känsla är ändå att alla spelarna har inställningen klar, nu är det serien som gäller och då ska vi visa vad vi kan. Själv ser jag fram emot matchen på söndag med en speciell känsla, det blir min första seriematch sedan den 9 juli förra året. Jag är supertänd och längtar verkligen efter att få komma igång "på riktigt".

Målskyttet var ju klent under 2002 och har inte blivit bättre på årets träningsmatcher. Blir det bättre i årets serie?
Det är sant att vi inte gjorde speciellt många mål förra året. Chanserna saknades inte, men ibland går bollarna inte in. Vi hoppas att våra spelare ska sätta fler av de chanser som givetvis kommer. Vi behöver lite flyt i målskyttet. Målfarliga spelare har vi ju ett flertal av.

Hur har Kenneth Mattssons skada påverkat laget?
Det är klart att Kenneth är en stöttepelare i laget. Han var väldigt bra under 2002. Samtidigt är vi alla övertygade om att Mattias kommer att klara sin uppgift alldeles galant. Det har han visat under flera träningsmatcher i vår och det kommer motståndarna snabbt att bli varse.

Många nya spelare i år. Är det ett plus eller minus? Kanske både och?
Naturligtvis hade det varit bra om laget kunde behålla alla sina spelare under flera år. Då har man möjlighet att svetsa samman lagdelarna på ett helt annat sätt och mycket sitter i ryggmärgen. Nu är inte verkligheten sådan, så vi får acceptera att spelare kommer och går. Det är lika för alla lag.

Hur kändes planen på IP förresten? Det var ju första gången i år. Vad tycker du om förslaget om konstgräs?
Planen var förvånansvärt bra. Konstgräs, nej helst inte. Det blir inte samma känsla, man kan inte trycka ner foten i marken på samma sätt, glider mer. Vi spelade en träningsmatch mot Bunkeflo på det nya (3G) konstgräset i Anderslöv och det kändes inte bra. Det underlaget passar nog bäst för träning vår och höst, samt i de nordligaste länen. (Red. funderar på hur det skulle se ut om golfbanornas fairways skulle få konstgräs? Svårt att slå upp en torva då.)

Sylvia är bottentippat i år, men IFK förlorade båda matcherna 2002 (1-3 h och 1-2 b). Är detta något som ni spelare funderar över?
Absolut inte. Varje match är en ny match, lika viktig och lika svår som alla andra. Man kan aldrig vara säker på vinst, inte ens om vi möter ett division sju-lag. Ingen seger är given på förhand. Superettan i år är superjämn. Alla kan slå alla. Vi varken över- eller undervärderar något lag.

Som spelbutiksägare – är du intresserad av att tippa själv? Så här inför seriestarten excellerar media ju i tips från ledare, tränare, spelare och allmänhet. Var skulle du själv idag placera IFK efter seriens slut? Och hur går det i första matchen på söndag?
Jovisst gillar jag att tippa, jag gör det ofta. Men att tippa var IFK hamnar är svårt i en så jämn serie. Att tippa är f.ö. alltid svårt, det är ju därför man kan tjäna stora pengar på det. I fjol blev vi sjua, i år blir vi bättre än så, det kan jag i alla fall stå för. På söndag vinner vi, inget snack om saken.

(Ska man chansspela ska man, enligt ett konkurrerande spelbolag, satsa på Falkenberg som etta, det ger 150 gånger pengarna, medan Norrköping bara ger 9 kronor på en satsad femma. IFK betalar tillbaka 50 gånger insatsen, ligger där på 11 plats. Jonas tror sig minnas att Svenska Spel ger 60 gånger pengarna för IFK som vinnarlag i serien. Sylviamatchen har oddsen 5/2 för hemmavinst, 11/5 för oavgjort och 15/0 för en förhoppningsvis omöjlig bortavinst.)

Intervjun är slut och snart börjar kvällens träningspass, medan snöblandat regn väntar i kulissen. Både Jonas och Patrik Johansson (som tittat in) får en imaginär lyckospark fvb till övriga i laget.

Matchen den 17 augusti (borta mot Norrköping) ska IFK Malmö naturligtvis vinna. Kan någon föreställa sig en bättre present till lagkaptenen, vars 30-årsdag infallen nästa dag?

NU BÖRJAR ALLVARET! UPP TILL BEVIS!

BAL/03

Faktaruta

Födelsedatum: 18/8-1973
Längd: 1.75
Vikt: 74 kg
Födelseort: Malmö
Uppväxt i: Malmö
Familj: Sambo med Jackie
Yrke: Fotbollsspelare och egen företagare (spelombud med egen butik i Limhamn)
Hobby: Golf (hcp 14)
Vad gör du på semestern? Reser gärna till sol och värme