Inför Superettan – Swenells tips

Så här i sista stund med endast en dag kvar till avspark presenterar ifkmalmo.com det sista tipset inför Superettan. Denna gången tippar Torsten Swenell på Skånska Dagbladet.

En säsong som påminner om den premiären för superettan då MFF och Djurgården bara skulle upp igen. Samma inställning, och krav, har IFK Norrköping och Kalmar. Trelleborgs FF kommer också att vara med i toppen.

Förhoppningsvis utökar IFK Malmö trion till en kvartett i jakten på de allsvenska platserna. Årets överraskningslag tror jag blir Boden.

Tipsen

1. IFK Norrköping

IFK Norrköping hårdsatsar på att ta sig tillbaka till allsvenskan. Den satsningen kommer att lyckas. Laget har en stor press på sig, men jag tror att de klarar av det och blir bland de två bästa.

2. Kalmar FF

Kalmar har i stort sett samma lag som åkte ur allsvenskan förra säsongen – och det räcker för att resan tillbaka skall lyckas. Kalmar och Norrköping gör upp om seriesegern.

3. Trelleborgs FF

TFF hade en otroligt fin höstsäsong sedan Ulf Larsson och Anders Grimberg tog över. Finns inget som talar mot att de fortsätter där de slutade – Kvalplats för TFF.

4. FC Café Opera

I vanlig ordning har "Fiket" haft en bra försäsong med bra insatser mot storebröderna i Stockholm. Sjätteplatsen från 2002 förbättras. Jag tror att laget håller säsongen ut.

5. Assyriska Föreningen

Assyriska har tappat ett par spelare till allsvenska lag, men har också fått spelare med allsvensk rutin. Bland andra Erland Hellström, målvakt från Hammarby. Erland får sitt genombrott i år.

6. IFK Malmö

IFK Malmö kan bli fågel i år. Laget borde kunna bli det, men konkurrensen är stenhård. Svårtippat när det gäller att hitta rätt placering och jag kanske "fegar" lite när jag tippar en sjätteplats.

7. BK Häcken

Häcken har ett lag som kan ställa till det för favoriterna i superettan, men laget har en tendens att blanda bra med dåligt. Synd bara att klubben inte kan behålla alla de spelare som fostras i föreningen.

8. Västra Frölunda IF

Liksom Häcken en förstklassig plantskola för fotbollsspelare. Tyvärr får de sällan en möjlighet att blomma ut i klubben. Fyra spelare har försvunnit till allsvenskan och det hindrar en riktigt bra placering.

9. Bodens BK

Landets nordligaste elitlag som kaxar till sig. Jag tror att det finns en viss substans i målsättningen att laget skall etablera sig i näst högsta serien under ett antal säsonger. Kan bli en överraskning redan i år.

10. Västerås SK

Laget håller i stort sett samma klass som 2002 (då laget slutade som åtta).

11. Gefle IF

Ett svårbedömt lag. Skulle egentligen ha velat avvakta premiärmatchen borta mot IFK Norrköping för att placera in laget. Gefle är nog inte bättre än förra säsongen.

12. IF Brommapojkarna

En ren chansning för en titt på laget, med en hel del bra värvningar, borde resultera i en betydligt bättre placering. Men någon placering skall ju BP in på.

13. Forward

Även Forward har ett lag som skall kunna lyckas bättre under säsongen.

14. Falkenbergs FF

FFF kommer att hålla till i undre delen av serien. Laget har värvat två spelare från Halmstads U-lag och det kan kanske bli ett litet lyft.

15. Åtvidabergs FF

Tionde plats 2002 var en framgång. Jag tror inte att ÅFF kan upprepa den bravaden – i år blir det respass. Laget har inga värvningar som kan hindra att det blir ett år i tvåan 2004.

16. IF Sylvia

Dansade på slak lina redan i fjol. Har tappat för många tongivande spelare för att kunna hävda sig. Respass.

Text: Torsten Swenell, sportjournalist på Skånska Dagbladet