Nikolaj sköt IFK vidare i cupen

Danske Nikolaj Rasmussen blev stor matchvinnare när IFK Malmö tog sig vidare från Svenska Cupens andra omgång genom att besegra Växjö BK med 5-4 efter 2 minuter och 39 sekunder av golden goal.

Drygt två minuter in i förlängningen erövrade han bollen i kamp med två Växjö-spelare vid mittplan, sprang ifrån dem och helt fri hade han inga problem att sätta bollen i nät bakom förre Öster-målvakten Claes Green.

– Helt underbart att få avgöra denna matchen. Det är alltid svårt att möta lag från lägre divisioner, de är otroligt taggade och än värre blir det när matchen går till förlängning, sade matchhjälten Nikolaj Rasmussen till ifkmalmo.com.

Målet var inte Nikolajs enda i matchen. Tidigare hade han gjort 2-2-målet, för övrigt hans första mål i den gula tröjan, men så var det också första gången i föreningen som han fick spela anfallare, tidigare har han hållit till på yttermittfältet.

– Självklart är jag nöjd med min egen insats och det är skönt att jag äntligen kunde göra mål. Det är ju också längst fram som jag trivs allra bäst och har spelat i princip hela min karriär, endast senaste året som jag har fått ta ett kliv bakåt.

Det var länge sedan ni gjorde så här mycket mål (Åtvidabergs FF 5-0 i serien, oktober 2002), tror du att du får spela på topp på söndag mot Café Opera?

– Visserligen är det alltid tränaren som tar ut laget, men givetvis hoppas jag på att få spela där framme. Detta borde i alla fall ha stärkt mina aktier, men samtidigt stimulerar det de andra spelarna att göra bättre ifrån sig så vi får väl se.

IFK Malmö fick annars en mardrömsstart i matchen. 1-0 till Växjö BK efter 6 minuter och 2-0 efter 31 minuter trots att det var bortalaget som dominerade ganska så kraftigt, dock utan att skapa några jättechanser.

Växjös 2-0-mål blev en injektion för då hände något med IFK:s anfallsspel. Dan Ingvarsson gjorde 1-2 (35) efter att ha kommit helt ren med målvakten, Nikolaj Rasmussen slog in 2-2 (41) på en tilltrasslad situation efter hörna och Johan Åkesson skruvade in en frispark fram till 3-2 efter 55 minuter.

– Vi ändrade om i vårt spel betydligt där vi bestämde oss för att pressa Växjö längre upp i banan. Resultatet blev att vi vann mer andrabollar, anfallen blev längre och vi kom till fler avslut, förklarade IFK Malmös assisterande tränare Johnny Kristensson som fick coacha laget ensam eftersom Patrik Johansson passade på att flytta.

Det nyblivna division 2-laget som än så länge i serien har en vinst och en oavgjord match gav dock inte upp. Man kvitterade till 3-3 genom Patrik Isaksson innan IFK:s Glenn Holgersson kunde göra 4-3 i den 80:e minuten efter att Växjö-målvakten Claes Green först räddat i stolpen innan bollen gick in.

Växjö kom tillbaka ännu en gång. Efter en försvarsmiss från IFK Malmös sida kunde Patrik Isaksson forcera in kvitteringsbollen på en hörna från Ola Holgersson, fem minuter före slutet. I förlängningen drog sedan Superettanlaget det längsta strået efter ett snyggt mål av Nikolaj Rasmussen.

– Man måste vara nöjd med en sådan här match. Vi stod upp bra och det blev rejäl dramatik, trots att IFK Malmö var det klart bästa laget, konstaterade Lennart Edh, styrelsemedlem i Växjö.

IFK Malmö gjorde ingen direkt höjdarmatch. Av kvalitén i passningsspelet fanns mer att önska, likaså försvarsspelet. Dock fanns det vissa ljuspunkter vad beträffar anfallsspelet och ännu en gång var Mattias Filipanics bra i målet.

FOTNOT. Eftersom IFK Malmö var en man kort i lagledningen p.g.a. Patrik Johanssons flyttande fick ifkmalmo.coms utsände reporter ställa upp som lagledare. Någon uppgift mer än att fylla i och skriva under matchrapportern blev det dock inte.

Hometeam: VÄXJÖ BK
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 2-2
Scorefull: 4-5
Arena: Torparängen
Crowd: 217
Referee: Bengt Green, Markaryd, Robert Brodin, Lindås, Niclas Ångman, Braås
Goal: 1-0 (6) Johan Krantz, 2-0 (31) Ola Holgersson, 2-1 (35) Dan Ingvarsson, 2-2 (41) Nikolaj Rasmussen, 2-3 (55) Johan Åkesson, 3-3 (71) Patrik Isaksson, 3-4 (80) Glenn Holgersson, 4-4 (85) Patrik Isaksson, 4-5 (93) Nikolaj Rasmussen
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: Patrik Isaksson
Awaympv: Mattias Filipanics
Hometeam Squad: Claes Green

Patrik Sönnerstedt
Per Magnus Sandahl
Johan Krantz
Johan Bengtsson

Kristian Brala
Per Roth
Martin Sjögren
Andreas Lindau

Patrik Isaksson
Ola Holgersson
Hometeam Sub: Erik Pahapill (Kristian Brala 56)
Thomas Persson (Andreas Lindau 70)
Arnold Pettersson
Kim Lindblad
Patrik Jidhe (målvakt)
Awayteam Squad: Mattias Filipanics

Anders Jemail
Ivan Milosevic
Fredrik Jönsson
Glenn Holgersson

Dan Ingvarsson
Marcus Nilsson
Martin Abrahamsson
Johan Åkesson

Jörgen Svensson
Nikolaj Rasmussen
Awayteam Sub: Marcus Jönsson (Fredrik Jönsson 46)
Wissam Barjawi (Jörgen Svensson 46)
Marcus Svensson (Johan Åkesson 85)
Andreas Engler-Ludviksson (målvakt)