Försvarsmissar fällde IFK

Två tillknäppta försvar borde innebära få mål, men det blev precis tvärtom när IFK Malmö och FC Café Opera möttes. 2-4 slutade matchen sedan en fullständig målkavalkad utbrutit under första kvarten.

– Helt ofattbart, jag kan inte förstå hur det kunde bli så här, konstaterade IFK Malmös tränare Patrik Johansson besviket till ifkmalmo.com.

Det är bara att titta på tabellen före matchen för att förstå att matchutvecklingen var helt oväntad. IFK Malmö hade 2-1 i målskillnad och Café Opera 8-1. En matchbild med två täta försvar och få chanser framåt var i princip oundvikligt, men så fel man hade.

Första kvarten var det som om precis allt gick in. Försvaren darrade och det var inte mycket målvakterna kunde göra för att förhindra nätrassel.

2 minuter och 55 sekunder in i matchen missbedömde två IFK-försvarare en nicksituation och hastigt men mindre lustigt var Café Operas Göran Marklund framme och tryckte in 1-0.

Blott 55 sekunder senare fick Johan Åkesson bollen av Nikolaj Rasmussen. Åkesson skickade in den mot Caféets mål, tänkt som ett inlägg till Magnus Eriksson vid bortre stolpen, men istället gick den stolpe in.

Men målfyrverkeriet tog inte slut med Johan Åkessons mål. Inte ens två minuter senare skickade Joakim Hagernäs in 2-1 och i den 14:e minuten gjorde Daniel Lundkvist 3-1.

– Ingen rolig början alls, vi får sätta oss ner och analysera lite i veckan vad det egentligen var som gick fel, men jag är trots allt inte särskilt orolig det återstår fortfarande 26 omgångar, menade IFK-tränaren Patrik Johansson.

Med ett anfallsspel där man kom snabbt i djupled tryckte hemmalaget på för reducering och kvittering. En hel del chanser skapades, men det skulle dröja till den 36:e minuten innan Johan Åkesson drämde in en volleykanon från 15 meter.

Mitt i värsta IFK-pressen för en kvittering kom nådastöten precis före pausvilan. En ny försvarsmiss innebar fjärde Café Opera-målet, det andra från Joakim Hagernäs.

– Där avgjorde vi nog matchen. Men visst fortsatte jag att bita på naglarna, tre minuter in i den andra halvleken satte jag mig också ner, det gick inte att påverka spelet längre, förklarade Café Opera-tränaren Kjell Jonevret.

IFK Malmö fortsatte i den andra halvleken att skapa målchanser, men allt eftersom chanserna missades tappade man tålamodet och orken tröt.

Trots förlusten var IFK:s anfallsspel bättre än på mången god dag. Nygamle anfallaren Nikolaj Rasmussen skulle visa sig vara det perfekta komplementet till Magnus Eriksson.

Även om det inte blev några egna mål, svarade han för en assists samt förmågan att förlänga anfallen med sitt bollhållande.

– Han var mycket bra i den första halvleken. Just den kvalité som Nikolaj visade upp har vi saknat tidigare, han kommer bli ett viktigt anfallsvapen även i framtiden för det blir ännu bättre när han och Mange är samspelta, trodde Patrik Johansson.

Tvåmålsskytten Johan Åkesson var bland de bästa i IFK med ett oerhört krigande på mittfältet som ofta gav resultat. Anders Jemail gjorde en bra match på sin högerbacksposition och framåt var Nikolaj Rasmussen och Magnus Eriksson vassa.

Nu gäller det för IFK Malmö att slicka såren efter de här två raka förlusterna och komma igen till lördagens bortamatch mot IF Brommapojkarna.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: FC CAFÉ OPERA
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 2-4
Scorefull: 2-4
Arena: Malmö IP
Crowd: 903
Referee: Jonas Karlsson, Brämhult, Peter Magnusson, Malmö, Peter Martinsson, Bunkeflostrand
Goal: 0-1 (3) Göran Marklund, 1-1 (4) Johan Åkesson, 1-2 (6) Joakim Hagernäs, 1-3 (14) Daniel Lundkvist, 2-3 (36) Johan Åkesson, 2-4 (45) Joakim Hagernäs
Homewarning: Johan Åkesson, Marcus Nilsson, Martin Alm
Home sent of: –
Homempv: Johan Åkesson
Awaympv: Mattias Moström
Hometeam Squad: Mattias Filipanics

Anders Jemail
Martin Alm
Marcus Jönsson
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Jonas Danielsson
Marcus Nilsson
Martin Abrahamsson

Magnus Eriksson
Nikolaj Rasmussen
Hometeam Sub: Fredrik Jönsson (Marcus Jönsson 22)
Jörgen Svensson (Nikolaj Rasmussen 70)
Marcus Svensson (Martin Abrahamsson 83)
Ivan Milosevic
Andreas Engler-Ludviksson (målvakt)
Awayteam Squad: Kjell Jönsson

Daniel Arnefjord
Niklas Sandberg
Filip Bergman
Markus Karlsson

Mattias Moström
Niklas Larsson
David Nordbeck
Joakim Hagernäs

Daniel Lundkvist
Göran Marklund
Awayteam Sub: Andreas Lifbom (Göran Marklund 22)
Sebastian Wiklander (Mattias Moström 62)
Anders Lindberg (Daniel Lundkvist 83)
Olle Siösteen
Alexander Valentini (målvakt)