IFK Malmö ska spela enklare

Förra året vann IFK Malmö bortamatchen mot IF Brommapojkarna med 1-0 efter ett kanonskott från 50 meter av Johan Åkesson. Något liknande mål lär man väl knappast göra denna gång, även om man är på god väg att få ordning på anfallsspelet.

– Nej, det gör vi nog inte, men det var kul att vi gjorde det förmodligen snyggaste målet inom Svensk Elitfotboll i fjol, skrattar IFK Malmös tränare Patrik Johansson.

Hemmamatchen mot Café Opera senast som slutade 2-4 var en lustig match ur båda ögon sett. Sex mål totalt, varav fyra första kvarten är inte precis väntat från två lag som normalt är oerhört stabila bakåt.

– Den matchen var verkligen inte lik någon annan match på något sätt. Det var många lustiga beslut som togs i början av matchen som ställde till det för oss, samtidigt som de utnyttjade kontringarna väl.

Något som däremot klaffade i matchen för IFK Malmö var anfallsspelet. Nikolaj Rasmussen och Magnus Eriksson kompletterade varandra väl, samtidigt som man fick rejält med understöd från mittfältet.

– Vi skapade väldigt många målchanser förutom de två målen vi gjorde. Visst finns det en del att jobba på fortfarande, men för första gången i år fungerade samarbetet mellan mittfältet och anfallet riktigt bra, konstaterar Patrik Johansson.

Anfallsduon spricker i alla fall tillfälligt i matchen mot Brommapojkarna. Magnus Erikssons hustru har ännu inte fött, därför ersätter Jörgen Svensson honom.

– Han vågar inte riskera att missa nedkomsten och har därför bett om att slippa åka med till Stockholm, men det ska säkert gå bra i alla fall.

Fredrik Jönsson fick komma in redan efter 22 minuter sedan Marcus Jönsson fått en mardrömsstart. Fredrik stod för en kanoninsats och belönades med en fyra i betyg av Sydsvenska Dagbladet.

– Det gick ju riktigt bra sist och det har det gjort tidigare med, därför tycker jag att har gjort mig förtjänt av den här chansen och jag ska göra allt för att få bli kvar i startelvan, säger Fredrik Jönsson.

En som fortfarande besväras av sin fotskada och inte kan träna är mittfältaren Pontus Andersson. Läkarna är ännu inte riktigt säkra på vad felet är men antagligen handlar det om en bristning.

– De har sagt att det kan ta allt mellan 1-6 veckor, förhoppningsvis vet läkarna mer i början av nästa vecka, förklarar Patrik Johansson.

IFK Malmö möter ett Brommapojkarna som till skillnad från de flesta andra klubbarna i Superettan spelar 4-3-3, mot normala 4-4-2.

– Att de spelar 4-3-3 kan betyda mycket, men också väldigt lite, allt beror på hur de spelar. Det kan mycket väl bli så att det blir mer ytor på kanterna eftersom de spelar med tre på mitten, vilket kan gynna oss.

– Vi måste hursomhelst lära oss att spela enklare, inte ta så svåra beslut, inte sätta oss själva i för svåra situationer som vi gjorde mot Caféet. Gör vi det kan det bli en riktigt rolig match, tror IFK-tränaren.

IFK MALMÖ (4-4-2)

Mattias Filipanics

Anders Jemail
Martin Alm
Fredrik Jönsson
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Jonas Danielsson
Marcus Nilsson
Martin Abrahamsson

Jörgen Svensson
Nikolaj Rasmussen

Avbytare

Dan Ingvarsson
Ivan Milosevic
Marcus Svensson
Niclas Öberg
Andreas Engler-Ludviksson (målvakt)