Bottennapp av IFK Malmö

IFK Malmös försvar läcker rejält för tillfället. Förra omgångens 2-4 hemma mot Café Opera som ändå var helt okej spelmässigt följdes upp av ett riktigt bottennapp i form av 0-5 borta mot IF Brommapojkarna.

– Det var mycket som var svagt. Vi vek ner oss alldeles för lätt och detta var nog vår sämsta match under min tid som tränare i IFK Malmö, kommenterade en väldigt nedstämd Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

Under de tre åren som man hittills har spelat i Superettan har man förlorat en gång tidigare med så stora siffror, hemma mot GAIS 2001. Annars har IFK Malmö varit kända för sitt starka försvars- och målvaktsspel.

– Trodde verkligen inte att vi skulle gå på några fler sådana plumpar som mot GAIS men så fel jag hade. Skäms är bara förordet vad jag känner nu, vi får ta oss en riktig funderare i veckan vad vi egentligen sysslat med den senaste tiden, suckade IFK-tränaren.

Annars började matchen ganska så bra för IFK Malmö som höll ihop spelet hyggligt. I slutet av första halvlek började man också ta över och skapade några målchanser, men i denna match gick allt emot gulingarna.

– Jag hade känslan av att vi var på gång och kanske kunde fått in ett mål innan halvtidsvilan, men vi var tydligen alldeles för tama idag (läs lördag) för att det skulle kunna bli något.

Saknaden av anfallaren Magnus Eriksson, vars hustru ska föda vilket dag som helst var stor. Visst fanns löpviljan där genom Nikolaj Rasmussen men ytterligare en sådan kraft hade behövts för att det skulle kunna bli något, djupledsspelet var nämligen som bortblåst

– Visst är det jättesvårt att säga om det hade haft någon betydelse i just denna matchen, men det går inte att komma ifrån att det var ett tungt avbräck för oss.

Brommapojkarnas Einar Brekkan kunde ge sitt lag ledningen på nick två minuter före halvtid i en situation där IFK bara hade att nicka en bort en boll, men istället missbedömdes det hela och BP-spelaren kunde skalla in bollen utan några som helst problem.

– Att få ett mål i nacken precis före halvtid när man dessutom är på väg att ta över matchen är väldigt olyckligt. Det är bara att beklaga att det blev som det blev, vi tappade matchen fullständigt därefter, förklarade Patrik Johansson.

57 minuter in i matchen ökade Nicklas Carlsson på BP:s ledning. IFK Malmö gjorde ett dubbelbyte, satte in Marcus Svensson och Niclas Öberg samtidigt som man tog ut Jörgen Svensson och Jonas Danielsson.

– Jag trodde att det kunde bli en bättring, men det blev mycket värre. Spelarna gav upp helt och det bara fortsatte att rasa på.

2-0 blev 3-0, som blev 4-0 och 5-0 innan matchen var slut. Med lite flyt hade Brommapojkarna även kunnat få några mål till, ett skott i målställningen var en av flera chanser. Totalt hade hemmalaget 24-2 i skott, varav 12-1 på mål.

– Vi var riktigt tunga, saknade aggressivitet, förlorade nästan varenda duell, slarvade bort för många bollar, det var för snällt helt enkelt. Det är trots alla elitfotbollsspelare och man måste kunna kräva att de gör sitt bästa, konstaterade IFK-tränaren.

En som dock hela tiden gjorde sitt bästa var mittbacken Fredrik Jönsson. Han slet för fullt i varje situation även om det också blev tungt för honom att orka med att kämpa till slut när målen bara ramlade in i baken.

– Fredrik visade som alltid att han hade ett hjärta med i matchen, vilket det var få av våra spelare som visade denna match.

Även om Mattias Filipanics släppte in fem mål och inte gjorde någon direkt höjdarmatch i målet var det långt ifrån hans fel att man förlorade.

– Det är inte lätt när han får de här situationerna när motståndarna kommer fria och våra spelare inte backar upp honom tillräckligt.

För IFK Malmö väntar nu närmast en oerhört tuff match mot Trelleborgs FF som än så länge inte har tappat en enda poäng i årets Superetta. Vinst är nästan ett krav om det inte ska bli en för stor lucka till topplagen.

Hometeam: IF BROMMAPOJKARNA
Hometeam form: 4-3-3
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-0
Scorefull: 5-0
Arena: Grimsta IP
Crowd: 402
Referee: Michael Lerjéus, Skövde, Anders Lind, Skövde, Fredrik Isacson, Skövde
Goal: 1-0 (43) Einar Brekkan, 2-0 (57) Nicklas Carlsson, 3-0 (66) Mattias Johansson, 4-0 (78) Johnny Gustafsson, 5-0 (90) Jerry Månsson
Homewarning: Pontus Segerström
Home sent of: –
Homempv: Mattias Lundström
Awaympv: Fredrik Jönsson
Hometeam Squad: Kristoffer Björklund

Jon Persson
Nicklas Carlsson
Pontus Segerström
Mattias Lundström

Andreas Bild
Göran Lundqvist
Mattias Johansson

Einar Brekkan
Olof Guterstam
Michael Allyn
Hometeam Sub: Jerry Månsson (Olof Guterstam 58)
Johnny Gustafsson (Michael Allyn 67)
Martin Ekström (Andreas Bild 84)
Mikael Nordh
Niklas Westberg-Andersson (målvakt)
Awayteam Squad: Mattias Filipanics

Anders Jemail
Martin Alm
Fredrik Jönsson
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Jonas Danielsson
Marcus Nilsson
Martin Abrahamsson

Jörgen Svensson
Nikolaj Rasmussen
Awayteam Sub: Marcus Svensson (Jonas Danielsson 66)
Niclas Öberg (Jörgen Svensson 66)
Ivan Milosevic (Johan Åkesson 75)
Dan Ingvarsson
Andreas Engler-Ludviksson