Högt försvarsspel ska få IFK på rätt köl igen

Ett högt försvarsspel – det ska få IFK Malmö att hitta in på vinnarspåret igen med början i lördagens bortamatch mot nykomlingarna BK Forward.

Efter att ha inlett säsongen med ett lågt försvarsspel, vilket gav två raka segrar men sedan också tre förluster kände IFK-tränaren Patrik Johansson efter 0-5-förusten mot Brommapojkarna att något var tvunget att göras.

I derbyt mot Trelleborgs FF gick man över till ett offensivare sätt att spela – ett högt försvarsspel som fungerade alldeles utmärkt i första halvlek då man stundtals spelade ut serieledarna och skapade en hel del chanser.

Visserligen raserade det mesta i andra halvlek med 0-1-förlust som följd, men det är ändå denna sorts fotboll som man vill praktisera och hoppas ska ge riklig utdelning med början mot Forward.

– Jag är mer än nöjd med hur vi agerade i första halvlek. Kan vi bara få ordning på avslutningarna så tror jag att detta är rätt metod för att vi skall bli ett vinnande lag igen, säger Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

– Denna sortens fotboll är spelarna väldigt positivt inställda till och nappade direkt när jag sade att vi skulle börja spela på det viset. De tror att det kan bli fler mål och vinster om vi fortsätter som mot TFF.

Något som var lite svårt att upptäcka för dem som var på plats på arenan var att IFK Malmö blev bestulna på en solklar straff. TFF:s högerback Mattias Kronvall sparkade ner Magnus Eriksson strax innanför straffområdet, vilket ifkmalmo.coms reporter lade märke till efter att ha studerat TV-bilderna.

– Visst skulle det ha varit straff, det var ju ett riktigt påhopp. Jag såg visserligen lite av det redan på matchen och reagerade lite grann, men efter att studerat på TV blev jag riktigt säker, menar Johansson.

Till matchen mot Forward, för övrigt den första matchen mot nykomlingar i årets Superetta väljer IFK-tränaren att låta samma trupp som senast få förtroendet.

– Även om det gick dåligt i andra halvlek känner jag att det är dessa som jag vill ge chansen igen, vilket jag inte minst har fått bekräftelse på efter veckans träningar som har varit lika intensiva som vanligt, förlusterna har i princip inte satt några spår alls.

IFK MALMÖ (4-4-2)

Mattias Filipanics

Anders Jemail
Martin Alm
Fredrik Jönsson
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Jonas Danielsson
Marcus Nilsson
Martin Abrahamsson

Magnus Eriksson
Nikolaj Rasmussen

Avbytare

Dan Ingvarsson
Ivan Milosevic
Jörgen Svensson
Niclas Öberg
Andreas Engler-Ludviksson (målvakt)