En Björn på nätet

Vår kära nätbjörn har varit på utflykt i Vellinge och sett på fotboll, prickat in ESK på måltipset och förbereder ett speciellt arrangemang till pingst…

MÅLFEST I VELLINGE
Uddamålsförlusten mot TFF och 3-3 borta mot Forward gav hopp om att IFK var på rätt väg, efter en tids irrande i mörka gränder. "Hemmamatchen" mot gamla Gefle IF visade att man upptäckt ljuset i tunneln igen. Många mål gladde, men andra halvlek behövde inte ha blivit lika nervpirrande som den nu blev.

Vellinge IP! Ja det var mycket snack om varför matchen spelades där, fyra dagar efter kommunalstrejkens slut. Efterhandsförklaringar fanns, men att diskutera dessa nu fyller givetvis inget syfte. Vi får dock inte glömma att vårt kansli jobbade snabbt med att få fram en ny spelplats och ingen anade då att konflikten stod inför en lösning kort därefter. Det är bara att hoppas att klubben inte förlorade alltför mycket på bytet och att vi framöver åter kan samlas på Malmös bästa fotbollsarena med en minst lika "fin miljö" som Vellinge IP, och dessutom sittplatsläktare. Sol och ljumma vindar är en bonus som man aldrig kan garantera, lika lite som en hemmavinst. Jag bara undrar hur någon kunde veta att det kom 150 Vellingebor till matchen? Hade de en stämpel i pannan, eller hade de fått rabattkuponger på Konsum? Nåja, allt är historia nu.

Historia är också den underhållande matchen. Valet att placera sig vid motståndarmålet gav utdelning. Di gules första halvlek var en kavalkad av pigga anfall och en vilja att komma till avslut, även om inte allt gick vägen. Från marknivå är det svårt att bedöma spelet på den andra planhalvan, varför det mesta såg farligt ut när Geflespelarna anföll. Försvaret, med Mattias Filipanics som sista utpost, höll ändå tätt och med tre snygga mål hade IFK skapat en säker plattform att jobba på under den andra halvleken. En halvlek som inleddes med en jättechans för Niclas Öberg. Sedan retirerade IFK (omedvetet?) och gästrikarna gavs ett större spelutrymme. 3-1 och 3-2 skapade osäkerhet i Di gules spel, men laget kom tillbaka.

Glenn Holgerssons kanonskott hade målvakten ingen chans på, men en försvarare på mållinjen nickade bort bollen. Det var nog flera än jag som förvånade sig över att backen bara reste sig som om inget hade hänt. Vi vanliga dödliga hade nog i bästa fall kommit undan med en allvarlig hjärnskakning. Och så kom då det förlösande målet. Niclas Öberg gjorde 4-2, domaren avslutade det hela, publiken andades ut och alla (försåvitt de inte satt en Gävlebo någonstans) kunde åter njuta av försommarvärmen och anträda resan hemöver från hemmamatchen.

Själv funderade jag på när IFK senast gjorde 4 mål i en seriematch. Det kändes som mycket långt tillbaka i tiden, men vid kontroll så var så nära som den 14/10 förra året, mot Åtvidabergs FF. Det var då IFK Malmö gjorde 5-0 och Magnus Eriksson tre av målen och därmed ett (nästan äkta) hat trick. Närminnet är inte vad det har varit och det har det egentligen aldrig varit.

IFKS "bästa" spelare denna dag tyckte jag (det här med bästa spelare är så in i vassen subjektivt och vi bedömer alla ganska olika) var Dan Ingvarsson, Johan Åkesson (vilken kämpaglöd), Martin Alm och Niclas Öberg. Viktigare än så är att ingen föll ur ramen. Det fanns spelglädje på alla håll, och spelar man med glädje, ja då kan åskådare och medspelare också bortse från misstag och eventuella "plumpar" i protokollet.

Resultatet från Vellinge bådar gott för framtiden. Offensivt och positivt spel betalar sig och nu är det Västerås SK som står på tur, när gurkstan får gult besök annandag Pingst. Ett VSK som på måndagen lyckades få 2-1 mot bottenlaget Sylvia, med ett mål i sista minuten.Tre poäng till IFK skulle i alla fall lyfta laget en bit upp i en något haltande tabell, men fortfarande är det bara åtta av 30 matcher spelade för Di gule. Allt kan hända och ingenting är omöjligt (klyschor finns det gott om). Än finns det inga "måstematcher", eller så är det tvärtom? När spelarna går ut på planen, då ska det naturligtvis alltid vara med inställningen att vi "måste"plocka hem tre poäng. Det är ju bara vi statistiker som ser på matcherna med andra ögon ibland? Förra säsongen vann IFK över Västerås med 2-1 borta och 2-0 hemma och fast man egentligen inte ska göra jämförelser med tidigare år, så gör man det ändå när det är positivt.

Positivt är det dock inte med alla gula kort. Att leda varningsligan är knappast något ett lag skryter med. Matchavstängningarna får heller inte bli legio, så att en samtrimmad startelva ideligen måste förändras. Ett gult lag utan gula kort det måste vara målet. Sedan har ju alla lov att misslyckas med en tackling någon gång, men direkt farligt spel, tröjdragningar, filmningar och tjafs med domaren är sånt som inte hör hemma på en fotbollsplan, även om man är ung och full av adrenalin.

HIF – Enköping 0-4! Jag lyssnade på radiosporten och trodde knappt mina öron (ganska fånigt uttryck om man tänker efter). Överraskande naturligtvis, men med tanke på att Enköping i förra matchen bara förlorade med 1-2 mot ledarlaget Hammarby, kan man mycket väl tro på att laget ska kravla sig uppåt i tabellen. Jättekul för Baskim Sopi, som haft det svårt i början. Skadan som han fick igår (enligt radion) vet jag inget om och ESK berättar än så länge ingenting om skrällen på sin hemsida (kollat tisdag middag). Delar av matchen har tydligen visats i Fotbollskväll, men eftersom min teve har utandats sin sista suck, eller snarare tagit sig av daga med blixtar och fyrverkeri, fick jag ingen möjlighet att beskåda pepparrotsstadens framgång (ja det är väl pepparrot och Totte Wallin som är Enköping?).

De flesta hade väl (liksom jag) tagit med HIF-ESK på måltipset. Matchen kom med, men knappast på det sätt som alla nog hade föreställt sig. Hade man sedan spelat på matchen och resultatet 0-4 då var oddset inte så pjåkigt, 404,51 gånger insatsen.

Gör som danskarna. Stanna uppe till soluppgången på Pingsdagen och se "Pinsesolen danse". Många danskar brukar se väldigt mycket soldans denna morgon, medan andra inte ser ett dugg, men det finns givetvis olika orsaker till dessa fenomen i hänryckningens tid.

Angående frågan från en VIP:are om vad som var överraskningarna på VIP-rummet, så kom det en snabb respons från kansliet. Timmen före TFF-matchen kunde man således i detta "finrum" njuta av såväl bubbeldricka som ostbrickor. Fint jobbat!

Små stick och knäppa kommentarer

  • Varför var strålkastarbelysningen tänd från kl. 16:00 vid Trelleborgsmatchen? Verkar slösaktigt när solen skiner.
  • Varken Radiosporten, text-tv eller SDS fredagsbilaga visste att matchen mot Gefle spelades i Vellinge och kl 17:00.
  • Kommentatorsengelska: svåra ord är pole position (F-1) och bogey (golf). Här blir det oftast pool och boggi i referaten.
  • Ang. skyltar på Pildammsvägen. C.G. har meddelat att det finns skyltar där, vilket jag nu kan bekräfta. Ingen jag har talat med har dock sett dem, varför man kan fråga sig om det kanske är mindre bra format/utformning och/eller placering?
  • Jag saknar dig på IP Östen W. Har du verkligen något viktigare för dig?
  • LM Lilla Torg, det malmöitiska uppstickarlaget i fyran, ligger just nu under nedflyttningsstrecket. Det är inte så lätt att gå som en raket genom seriesystemet.

    BAL/03