IFK Malmö experimenterar mot Falkenberg

Anders Jemail vadskadad och Marcus Svensson ännu inte riktigt hundraprocentig. Det ger IFK Malmö utrymme för ett intressant experiment med Martin Alm på högerbacken i söndagens viktiga hemmamatch mot Falkenbergs FF.

– Martin har intressanta offensiva kvaliteter som vi inte minst såg mot Gefle då han bland annat gjorde ett eget mål. Dessutom är han brytsäker, betonar IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

Alm har för övrigt redan en del insatser på den positionen i "di gule". I bortamatchen mot Forward spelade han i princip hela matchen där sedan Anders Jemail tvingats utgå på grund av skada redan efter sex minuter.

– Tog lite tid för honom att komma igång där men mot slutet av matchen såg det riktigt bra ut. Dessutom spelade han till höger på träningen igår (läs fredag) och det gick som jag hade förutspått, alldeles utmärkt.

När sedan Ivan Milosevic och Fredrik Jönsson var duktiga mot Västerås (då Alm var avstängd) och Patrik Johansson gärna ville ha alla tre från start var det i princip enda lösningen.

– Eftersom Svensson inte orkar 90 minuter riktigt ännu var det faktiskt inte så svårt att ta beslutet att sätta ut Alm där, menar IFK-tränaren.

Jonas Danielsson är en annan som är tillbaka efter avstängning. Han övertar sin plats på innermittfältet, medan Dan Ingvarsson får flytta ut på vänsterkanten. En ändring som ska ge mer utrymme för Ingvarssons offensiva spelstil.

– Vi ska få honom att jobba ännu mer offensivt och han kommer ännu bättre till sin rätt på kanterna med sina snabba ruscher. Ett steg mot att producera fler mål, konstaterar Patrik Johansson.

Dan Ingvarsson är dock lite mer skeptisk till ändringen. Han menar att det finns både för- och nackdelar.

– Man kommer inte lika lätt till skott på kanten för att komma med understöd till anfallet, men samtidigt slipper jag ansvaret hemåt, så det kan väl kanske kvitta. Det är bara att hoppas att det lyckas, förklarar Dan Ingvarsson.

Uddamålsförlust med 2-3 mot IFK Göteborg i Svenska Cupen, 4-2-seger mot Gefle och 1-2-förlust mot Västerås är IFK Malmös facit på sistone.

Även om man gjort spelmässigt riktigt bra insatser på sistone, inte minst mot Gefle, är det inte det som visar sig i tabellen. Den elfte plats i tabellen som man innehar för tillfället är allt annat än vad man räknat med.

– Jag är riktigt missnöjd poängmässigt, men spelmässigt har vi äntligen kommit igång och det ska börja ge oss poäng nu, säger Patrik Johansson.

– Stämningen i truppen är trots allt fortsatt god och det finns en tro på vad vi gör så jag är inte orolig, resultaten måste komma. Vi är mycket bättre än vad vi visat, det gäller bara att få tillbaka flytet.

En seger mot Falkenbergs FF som är blott tre poäng bakom IFK under nedflyttningsstrecket är alltså välkommen för att lämna bottenregionerna. Särskilt med tanke på nästa veckas tuffa matcher mot Frölunda och IFK Norrköping.

– Kan vi slå Falkenberg får vi lite tillfällig arbetsro annars är det kniven på strupen mot Frölunda att vi bara måste vinna.

IFK MALMÖ (4-4-2)

Mattias Filipanics

Martin Alm
Ivan Milosevic
Fredrik Jönsson
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Jonas Danielsson
Marcus Nilsson
Dan Ingvarsson

Nikolaj Rasmussen
Niclas Öberg

Avbytare

Jörgen Svensson
Magnus Eriksson
Marcus Svensson
Martin Abrahamsson
Andreas Engler-Ludviksson (målvakt)