Stärkt tro i IFK Malmö

IFK Malmös efterlängtade seger mot Boden var viktig ur flera hänseenden. De många målen gjorde att självförtroendet fick sig ett rejält lyft och poängen gav i alla fall lite arbetsro inför fortsättningen och dubbelmötet mot Åtvidaberg.

– Spelarna tror på det vi gör och vi visade en härlig inställning senast mot Boden, vilket det har varit lite si och så med tidigare i år. En vinst mot Åtvidaberg skulle också vara oerhört värdefull för att bibehålla stämningen, säger IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

Att IFK Malmö gjorde fyra mål senast var riktigt glädjande. Effektiviteten var dessutom hög, endast ett skott på mål som inte gick in. Senast det blev storseger var faktiskt 5-0 i fjol, hemma mot lördagens motståndare Åtvidaberg.

– Vi har utvecklat spelet rejält den sista tredjedelen i år. Jag tycker mer och mer att vårt anfallsspel börjar fungera någorlunda, men det ska såklart utvecklas ännu mer.

Om det ska bli en ny seger mot Åtvidaberg måste dock även ersättarna se till att prestera bra, hela tre spelare är nämligen avstängda. Lagkapten Jonas Danielsson för utvisningen mot Assyriska, samt målskyttarna mot Boden, Marcus Nilsson och Niclas Öberg.

– Har fullgoda ersättare, men att ha exakt 16 spelare att tillgå till en match är inte bra. I fortsättningen får vi se till att minimera avstängningarna, de är på tok för många, kommenterar Patrik Johansson.

Ett välkommet tillskott blev klart under veckan. 25-årige Christian Andersson, yttermittfältare med meriter från Landskrona BoIS och Trelleborgs FF har skrivit på för resten av året.

– Bra att ha med tanke på att det kan bli en riktigt tuff höst. Sedan kan det mycket väl vara så att han dessutom förstärker vårt lag rejält och inte bara breddar truppen. Hans rutin kan också betyda mycket, menar IFK-tränaren.

Inga oväntade ändringar görs precis i och med avstängningarna. Nikolaj Rasmussen flyttar upp på topp, medan Johan Åkesson och Martin Abrahamsson tillkommer från start.

– De flesta som har någorlunda koll på vårt lag hade nog kunnat räkna ut det. Jörgen spelade riktigt bra som defensiv innermittfältare sist och därför vill vi har kvar honom där, betonar Patrik Johansson.

– En riktigt angenäm situation kan det förresten bli när de andra innermittfältarna är tillbaka om Jörgen gör en lika bra match mot Åtvidaberg. Då blir det knivigare, men roligare att försöka ta ut det bästa laget.

Skadeläget är oförändrat. Anders Jemail är borta tre veckor till på grund av sin hälseneskada och för Jörgen Svensson, Magnus Eriksson och Niclas Öberg som avstod onsdagens MM-match mot Olympic är det ingen som helst fara.

– Var mest för att de skulle få vila, de hade kunnat spela om det hade behövts. Nu gick det ju ganska enkelt ändå.

IFK MALMÖ (4-4-2)

Kenneth Mattsson

Marcus Svensson
Martin Alm
Fredrik Jönsson
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Jörgen Svensson
Dan Ingvarsson
Martin Abrahamsson

Nikolaj Rasmussen
Magnus Eriksson

Avbytare

Ivan Milosevic
Luan Topalli
Pontus Andersson
Wissam Barjawi
Mattias Filipanics (målvakt)