Förlust men stabilt spel bakåt i IFK Malmö

IFK Malmö förlorade tränings-/uppvisningsmatchen mot engelska division 1-laget Cardiff City FC med 0-1. Trots det hade "di gule" ingen större anledning att se den egna insatsen som allt annat än ganska positiv.

– Jag är väldigt nöjd med hur vi lyckades hålla ihop försvaret som vi haft problem med i hela seriespelet. De hade lite tur som lyckades vinna, även om de kanske hade de klart hetaste chanserna, konstaterade IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

En som charmade publiken var 19-årige Luan Topalli som kom in som högerback i den andra halvleken efter att ha ersatt Pontus Andersson. Han stod för en stark insats på en för honom ovan position.

– Man kan nästan tro att lille Luan aldrig gjort något annat än att spela högerback. Det syntes inte alls att det var debut för honom på den positionen, oerhört positivt, berömde IFK-tränaren.

– Jag är nöjd med min insats, normalt sett är jag ju mittfältare, kul att få vara med i sådana här sammanhang, kommenterade Luan Topalli lite blygsamt sedan ifkmalmo.com gett honom del av berömmet.

Att prata om en chansrik match är kanske lite att ta i. Cardiff hade mycket boll men skapade likväl inte mer än fyra klara målchanser. Hemmalaget hade det dock ännu värre framåt.

Ett välplacerat skott från Johan Åkesson tvingade Cardiff-målvakten Martyn Margetson att sträcka sig rejält så han kunde tippa skottet över ribban. Det var allt som IFK Malmö skapade på hela matchen.

– Det blev lite stressigt när vi fick bollen, det var svårt att hålla i den och då fick inte tid att skapa några direkta anfall, men det fanns intentioner helt klart. Dessutom gjordes det en del byten som såklart hade inverkan, menade Patrik Johansson.

Annars var det en tuff och intensiv match där inga spelare ville ge sig. Avgörandet skulle till slut falla på en billigt dömd straff till britterna. Inhopparen Robert Earnshaw med 31 mål i division 2 förra året satte säkert straffen i mål i den 80:e minuten.

– Straffen var kanske fel, men i en sådan här match är det väl inte lönt att kommentera det egentligen. Att det skulle bli tufft var också att vänta, men jag är som sagt nöjd som helhet.

Förre Landskrona BoIS och Trelleborgs FF-spelaren, sommarförvärvet Christian Andersson, 25, gjorde debut i IFK Malmö som högeryttermittfältare/anfallare. Han spelade alla 90 minuterna och gjorde definitivt inte bort sig.

– Skönt att ha en hel match i benen inför seriedebuten som förhoppningsvis sker nu mot Åtvidaberg. Tycker det gick bra både för mig och för laget, även om jag gärna hade haft mer boll, sade Christian Andersson.

Till helgen är det returmatch mot Åtvidabergs FF för IFK Malmö. Förra lördagen blev det 2-3-förlust efter en tveksamt dömd straff på övertid. Men bortaplan är inte "di gules" starka sida, bara fyra av poängen har kommit i de matcherna. Större segerchans på lördag alltså.

– Kan vi bara se till att ha kvar stabiliteten i backlinjen mot Åtvidaberg så tror jag på seger, förklarade Patrik Johansson.

Matchen mot IFK Malmö var avslutning på Cardiffs Sverige/Danmarkturné som innehöll tre träningsmatcher. 0-2 mot BK Frem följdes upp av 2-2 mot Köge och så nu 1-0 mot IFK.

Publiksiffran var förhållandevis låg om man ser till vad sådana här uppvisningsmatcher brukar locka. Endast 363, av dem ett hundratal Cardiff-supportrar hade löst entré i sommarvärmen.

FOTNOT. Byten IFK Malmö: Fredrik Jönsson (Glenn Holgersson 46), Johan Åkesson (Nikolaj Rasmussen 46), Jonas Danielsson (Marcus Nilsson 46), Jörgen Svensson (Martin Abrahamsson 46), Luan Topalli (Pontus Andersson 46), Magnus Eriksson (Niclas Öberg 46), Andrei Moticeac (Marcus Svensson 75), Kenneth Mattsson (målvakt).

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: CARDIFF CITY FC
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 0-1
Arena: Malmö IP
Crowd: 363
Referee: Håkan Jonasson, Helsingborg, Peter Magnusson, Malmö, Martin Bengtsson, Helsingborg
Goal: 0-1 (80) Robert Earnshaw (straff)
Homewarning: Fredrik Jönsson, György Milinkhofer
Home sent of: –
Homempv: Martin Abrahamsson
Awaympv: Layton Maxwell
Hometeam Squad: Mattias Filipanics

Pontus Andersson
Ivan Milosevic
Marcus Svensson
Glenn Holgersson

Christian Andersson
György Milinkhofer
Marcus Nilsson
Martin Abrahamsson

Niclas Öberg
Nikolaj Rasmussen
Hometeam Sub: Se fotnot
Awayteam Squad: Martyn Margetson

Rhys Weston
Spencer Prior
James Collins
Christopher Barker

Layton Maxwell
Graham Kavanagh
Willie Boland
Mark Bonner

Andrew Campbell
Gavin Gordon
Awayteam Sub: –