Jörgen bakom viktig IFK Malmö-seger

Oavgjort eller förlust och IFK Malmö hade för första gången i år legat under strecket i Superettan. Men när de flesta hade ställt in sig på oavgjort klippte Jörgen Svensson till och fixade 3-2-segern borta mot IF Sylvia.

– En riktigt efterlängtad seger, hade vi förlorat hade det kunnat bli nervöst i fortsättningen, konstaterade matchhjälten Jörgen Svensson till ifkmalmo.com. Detta behövde vi inför de svåra matcherna som vi har härnäst på programmet.

Först väntar Häcken och Frölunda hemma, följt av Norrköping borta. Tre matcher som är oerhört tuffa, men där poäng är väldigt viktigt.

På söndagen skrällde Falkenberg och besegrade serieledande Trelleborgs FF med 1-0. Därmed är hallänningarna det lag under nedflyttningsstrecket som är närmast "di gule", två poäng bakom.

– Därför var denna segern mycket viktig. Nu har vi lite råg i ryggen, kan spela lite mer avslappnat och förhoppningsvis även skrälla lite grann, menade tränaren Patrik Johansson.

Det förlösande målet kom inte förrän med två minuter kvar av ordinarie speltid. Dessförinnan hade Malmökamraterna haft ledningen två gånger i matchen, men också tappat den båda gångerna.

Glenn Holgersson, bäste IFK-back i vanlig ordning hittade en helt ren Jörgen Svensson som klippte till när han hittade en lucka mellan benen på utrusande Sylvia-målvakten Jonathan Ferm.

– Försökte få den under honom och skönt att det lyckades, sådana här mål är riktigt härliga. Jag älskar att avgöra matcher, men visst hade jag gärna sett att vi avgjort tidigare, kommenterade Jörgen Svensson segermålet.

– Viktigt att vi hela tiden gjorde de första målen, vi har haft lite svårt när vi hamnat i underläge tidigare, men däremot alltid vunnit om vi gjort första målet, sade Patrik Johansson

IFK Malmö provade med en ny form av 4-4-2 med diamant på mittfältet. Jörgen Svensson spelade offensiv mittfältare och var formidabel i den rollen, framförallt i den första halvleken.

Lagkaptenen Jonas Danielsson var också duktig och satte första målet med ett skott från 20 meter i den 12:e minuten. Från det avståndet var det populärt att skjuta för därifrån kom även Sylvias kvittering till 1-1 genom Pelle Andersson.

– Tycker att det fungerade så länge som huvudet satt rätt, så länge möjligheter fanns framåt. Anfallsspelet var helt okej i den första halvleken, analyserade Patrik Johansson.

– Det blir nog inga ändringar till nästa match förutom när det kanske gäller spelare. Dock är det en del saker som vi måste jobba med att förbättra.

Nikolaj Rasmussen skapade chanser i parti och minut före paus. Tre frilägen som tillkom efter slarv av Sylvia sumpades. Fjärde gången efter att Fredrik Åström missat bollen vid straffområdeslinjen var dock Nikolaj iskall och sköt in den direkt.

I andra halvlek var dock IFK Malmö inte lika bra. Sylvias tidiga kvittering, redan fyra minuter in på halvleken gjorde att det blev lite nervöst. En viss press blev det mot IFK-målet, medan IFK satsade på kontringar som hela tiden oroade Sylvias darriga backlinje.

Mer positivt – för första gången på mycket länge drog inte IFK Malmö på sig ett enda gult kort. Således inga nya avstängningar och nästa gång är Magnus Eriksson och Fredrik Jönsson tillbaka. Kanske lite kontinuitet kan börja skapas nu.

– Förutom segern var det nog det som var mest glädjande. Visst var det kanske nära någon gång, men jag tycker att vi spelade klokt och enkelt hela matchen. Det var därför vi lyckades med båda bitarna, förklarade IFK-tränaren.

En som är på väg att åter hitta formen i IFK Malmö igen efter sin skada är målvakten Kenneth Mattsson. Mot Sylvia radade han upp ett flertal räddningar ur den högre skolan. Målen var inget man kunde lasta Kenneth för.

– Individuella misstag som egentligen inte var några chanser heller. Chanserna dök upp från ingenstans när vi missade. Tur att Mattsson var framme de andra gångerna vi tappade markeringen.

Hometeam: IF SYLVIA
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-2
Scorefull: 2-3
Arena: Norrköpings Idrottspark
Crowd: 807
Referee: Michael Lerjéus, Skövde, Peter Fridén, Stockholm, Peter Vesterholm, Årsta
Goal: 0-1 (12) Jonas Danielsson, 1-1 (30) Pelle Andersson, 1-2 (42) Nikolaj Rasmussen, 2-2 (49) Pelle Andersson, 2-3 (88) Jörgen Svensson
Homewarning: Mattias Flodström
Home sent of: –
Homempv: Kristoffer Dyverfeldt
Awaympv: Jörgen Svensson
Hometeam Squad: Jonathan Ferm

Simon Dogan
Mikael Cupan
Magnus Karlsson
Lars Ström

Jonas Björkholm
Fredrik Åström
Chay Hews
Kristoffer Dyverfeldt

Pelle Andersson
Mattias Flodström
Hometeam Sub: John Baraza (Jonas Björkholm 76)
Lars Åkerberg (Fredrik Åström 76)
Johan Larsson
Tomas Hellberg
Jakob Tenselius (målvakt)
Awayteam Squad: Kenneth Mattsson

Pontus Andersson
Ivan Milosevic
Marcus Svensson
Glenn Holgersson

Marcus Nilsson
Jonas Danielsson
Jörgen Svensson
Martin Abrahamsson

Nikolaj Rasmussen
Christian Andersson
Awayteam Sub: Dan Ingvarsson (Martin Abrahamsson 67)
Martin Alm (Nikolaj Rasmussen 76)
Luan Topalli
Nana Piesie
Mattias Filipanics (målvakt)