IFK Malmö gjorde processen kort med Häcken

Femton minuter då målen kom och en halvlek med imponerande spel. Det var allt IFK Malmö behövde för att besegra BK Häcken med 3-0 och ta sin andra raka seger i Superettan.

– Vi kan om vi bara vill. Ett stort hjärta fanns med i vårt spel i denna match och alla offrade sig verkligen hela matchen, kommenterade "di gules" tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

Med tanke på tabelläget för IFK Malmös del inför söndagens match borde väl inte självförtroendet vara det bästa. Dessutom mötte man ett Häcken med fem raka segrar i bagaget.

Självförtroendet skulle det dock inte vara något fel på – det riktigt lyste av spelglädje över de gula spelarna. Sista halvtimmen i första halvlek gav detta utdelning i form av ett kraftigt spelövertag och tre vackra mål som avgjorde matchen.

– Harmonin verkade det inte vara något som helst fel på. Vi har jobbat ett tag med att få fram tryggheten och glädjen i spelet, det har jag hela tiden poängterat att vi måste ha för att lyckas.

1-0 kom efter en kvart. Efter en slarvig utspark av Häcken-målvakten Magnus Jonsson lade Jonas Danielsson beslag på bollen. IFK-lagkaptenen skickade vidare den med ett inlägg till en perfekt placerad Magnus Eriksson som med en volleykanon satte den i mål.

IFK Malmö har de senaste åren varit uddlösa framåt och framförallt sista tredjedelen. På sistone verkar detta ha lossnat en aning. Mot Häcken var det fart och fläkt med en gnutta fantasi. Värvandet av Christian Andersson, tidigare i TFF kan vara en bidragande faktor.

Andersson som kom för bara några veckor sedan har redan visat att han kan komma att betyda mycket för IFK Malmö. Mot Häcken blev det första egna målet. Efter ett väl avvägt inlägg från Magnus Eriksson klippte han till vid bortre stolpen och 2-0 var ett faktum.

– Tidigare har vi inte haft folk inne i straffområdet när det skulle varit det. Men "Chrille" är påpasslig där framme, förklarade Magnus Eriksson, en av segerskyttarna och het på topp tillsammans med Christian.

– Han klyddar inte för länge med bollen och får iväg bollen när den ska det, inte tar två-tre tousch för mycket. Jag börjar tro på att det kanske kan bli en riktigt kul gul höst.

Jörgen Svensson nätade för andra matchen i rad och är som klippt och skuren i sin nya roll på det offensiva mittfältet. Målet, IFK:s tredje och sista efter 31 minuter var ett skott från 20 meter.

– Formidabel och målskytt igen. Kul för honom och viktigt för oss att han är igång igen efter att haft det besvärligt ett tag, betygsatte Patrik Johansson.

I halvtid tvingades Nikolaj Rasmussen utgå sedan han fått en smäll. Ledbandet var uttänjt, men hur allvarligt det är med det går ännu inte att säga.

Andra halvlek var inte den första lik på något sätt. BK Häcken hade mycket boll, skapade väl en tre par bra chanser, bland annat en nick i ribban som den hetaste, men man var uddlösa, samtidigt som IFK hade en stabil backlinje och målvakt i Kenneth Mattsson.

– Det går inte att gå ut och göra två sådana halvlekar, indirekt blir det så att man drar sig tillbaka. Vi sade till varandra att vi skulle döda med 4-0, var också nära, men det ville sig inte, sade Magnus Eriksson.

Planens gigant var Ivan Milosevic. Den förre Kirsebergsspelaren verkar ha kommit igång efter en trög start och var tillsammans med Fredrik Jönsson duktiga i mittförsvaret. När det kom mycket skott på slutet var Glenn Holgersson och Martin Alm framme och blockerade.

– Ivan och Fredrik ska verkligen ha en eloge. Överhuvudtaget var det en stark insats både moraliskt och spelmässigt sett. Otroligt skönt också att vi inte släppte in något mål, det var ett tag sedan sist, menade IFK-tränaren Patrik Johansson.

Sist IFK Malmö höll nollan var också mot Häcken, på bortaplan den 21/4, då det blev en 1-0-vinst. Den gången stod Mattias Filipanics mellan stolparna, nu var det Kenneth Mattsson.

– Jag tycker att det är roligt för Kenneth, som väl inte haft den lättaste inledning precis sedan han kom tillbaka från skadan. Men nu är det bara att köra järnet.

Köra var det ja – närmast på programmet står hemmamatch mot Frölunda och på söndag blir det ny Norrköpingsresa, denna gång IF Sylvias storebror, IFK Norrköping.

– Frölunda spelar likt Häcken så då är det bara att gå ut och plocka tre nya poäng, skämtade Magnus Eriksson.

Segern mot Häcken förde upp IFK Malmö två placeringar i tabellen. Elva är man nu och har god kontakt med lagen som är strax ovanför i tabellen. Det kanske kan bli en kul gul höst trots allt.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: BK HÄCKEN
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 3-0
Scorefull: 3-0
Arena: Malmö IP
Crowd: 602
Referee: Jonas Karlsson, Brämhult, Magnus Appelberg, Jönköping, Mikael Alfredsson, Orsa
Goal: 1-0 (15) Magnus Eriksson, 2-0 (23) Christian Andersson, 3-0 (31) Jörgen Svensson
Homewarning: Jörgen Svensson, Martin Alm, Nikolaj Rasmussen
Home sent of: –
Homempv: Ivan Milosevic
Awaympv: Dioh Williams
Hometeam Squad: Kenneth Mattsson

Martin Alm
Ivan Milosevic
Fredrik Jönsson
Glenn Holgersson

Nikolaj Rasmussen
Jonas Danielsson
Jörgen Svensson
Marcus Nilsson

Magnus Eriksson
Christian Andersson
Hometeam Sub: Dan Ingvarsson (Nikolaj Rasmussen 46)
Martin Abrahamsson (Christian Andersson 65)
Pontus Andersson (Jonas Danielsson 81)
Marcus Svensson
Mattias Filipanics (målvakt)
Awayteam Squad: Magnus Jonsson

Johan Lind
Jimmy Dixon
Niklas Svensson
Ulf Hollsten

Eirik Dybendal
Peter Vougt
Tuomas Uusimäki
Tobias Hysén

Dioh Williams
Keijo Huusko
Awayteam Sub: Tom Ekliden (Tobias Hysén 68)
Johan Patriksson (Niklas Svensson 81)
Marcus Jarlegren (Eirik Dybendal 81)
Rickard Kapella-Karlsson
Bujar Avdijaj (målvakt)