Nu ska Malmömästerskapet avgöras

Malmömästerskapet för seniorer har efter några år äntligen fått sin drömfinal mellan stadens två bästa fotbollsklubbar. Dessvärre för åskådarna blir det inga A-lag som ställer upp när Malmö FF och IFK Malmö möts i en tävlingsmatch för första gången sedan 1986.

– Jag tycker dock att vi fått ihop ett mycket slagkraftigt lag, det bästa som vi ställt upp med under hela turneringen om man ser till helheten, konstaterar IFK Malmös tränare Patrik Johansson till ifkmalmo.com.

I åttondelsfinalen mot IF Allians (4-0) hade man visserligen nio spelare med från A-truppen, men av dessa var tre att betecknas som lärlingar. Mot Malmö FF i finalen är sju A-lagsspelare, bland annat lagkaptenen Jonas Danielsson, Johan Åkesson och Niclas Öberg.

– De som fått lite speltid i serien på sistone är med, liksom Jonas Danielsson som ju bekant är avstängd på tisdag mot TFF, påpekar IFK-tränaren.

Johan Åkesson är alltså åter igång efter sina ljumskbesvär. Han och två av de andra spelarna som varit skadade, Anders Jemail (hälsena) och Nikolaj Rasmussen (knä) började träna i måndags. Jemail skulle ha spelat på torsdagen, men hans arbete sätter stopp.

– Förutom för Nikolaj har det sett riktigt bra ut på de träningarna som varit denna veckan. Han har fortfarande en del problem med sitt knä och det är tveksamt om han kan vara med mot TFF.

Övriga i "di gules" trupp kommer från Tipselit, vilket Malmö FF helt och hållet kommer med. IFK Malmö har en debutant i mittbacken Marcus Andersson som är ett lån från BK Olympic, som i sin tur varit utlånad de två senaste åren till Landskrona BoIS.

– Han är född 1985 och gick fotbollsgymnasiet i Landskrona, tog studenten i våras eftersom han började ett år tidigare. Jag hade han som elev där första året och han är mycket duktig, betonar Patrik Johansson.

Senaste gången lagen möttes överhuvudtaget utomhus var i ett genrep inför säsongsstarten för snart 3,5 år sedan. Då vann överraskande lillebror med 2-0, dessutom helt rättvist. Förra gången i en tävlingsmatch, Svenska Cupen 1986, vann MFF med 3-1.

– Jag tror att det kan bli en jämn match denna gång. De är visserligen mer samspelta, men i sin tur är mina spelare betydligt mer erfarna och vi går som alltid ut för att vinna.

Vinnaren kammar hem 15 000 kr, pengar som skulle vara mycket välbehövliga i IFK Malmös kassa, men som inte alls har samma betydelse i Malmö FF. Vem som tar hem Malmömästerskapet 2003 avgörs imorgon med start klockan 18:00 på Heleneholms IP.

IFK MALMÖ (4-4-2)

Mattias Filipanics

Azeem Razwan
Jonas Danielsson
Marcus Andersson
Luan Topalli

Johan Åkesson
Pontus Andersson
Dan Ingvarsson
Zoran Jovanovic

Niclas Öberg
Nana Piesie

Avbytare

Ali Alamiri
Fatos Queriqi
Matko Scapec-Kukina
Shaban Sadiku
Andreas Engler-Ludviksson (målvakt)