Nytt motto i "di gule"

IFK Malmö ska ta de poängen som krävs för att stanna kvar i Superettan och det ska man göra genom att kriga. Hellre disciplinerat och poäng än gladfotboll och förlust är parollen som ska gälla med början mot FC Café Opera.

– Vi ska åka upp och kämpa så jag vet inte vad för att åtminstone få oavgjort, om det nu räcker i det läget vi befinner oss i, kommenterar IFK Malmös tränare Leif "Fille" Ohlsson till ifkmalmo.com.

Även om det slutligen blev förlust var kämpandet senast mot Kalmar FF (man hämtade upp 0-2 till 2-2) nära att ge en poäng. Men hedersamma förluster vinner man ingenting på i längden. Därför har man också ett nytt motto inför tisdagens bortamatch.

– I fortsättningen är det inget annat som gäller än att ta poäng. Hellre att vi spelar lite tillknäppt och tar poäng, än att vi förlorar hedersamt efter gladfotboll. Nu bryr vi oss inte om att spela snyggt i samma utsträckning.

IFK Malmö har 25 poäng och det krävs antagligen minst tio poäng till för att klara sig kvar. Även om det återstående programmet är allt annat än lätt har man det i egna händer då man har kvar alla lag utom Sylvia som ligger tia och under.

– Men då får det inte vara så att vi har släppt in flest mål när serien summeras som det är nu. Då klarar vi oss inte kvar och det är därför som vi nästan uteslutande tränar försvarsspel för tillfället, förklarar "Fille".

50 i kolumnen för insläppta mål är mindre smickrande för "di gule". Försvarsspelet som tidigare har varit lagets signum och varit oerhört stabilt har i år varit ihåligt i många matcher. Trots att kontinuiteten har börjat infinna sig på sistone har det ännu inte vänt.

För att statuera exempel. Vårens match mot Café Opera var en enda lång kavalkad av försvarsmisstag. 1-3 efter en kvart förvandlades till 2-4 efter 45 minuter. Något liknande får inte upprepas denna gång om det ska sluta lyckligt.

Positivt inför matchen är att målvakten Kenneth Mattsson är tillbaka efter den lårskada som han ådrog sig mot Brommapojkarna och förhindrade spel i matcherna mot ettan och tvåan i tabellen, Kalmar FF respektive Trelleborgs FF.

– Viktigt att ha Mattsson tillbaka för försvaret har hittills haft lite svårt att lita på Filipanics (Mattias). Att få ordning där bak är A och O för tillfället, framåt klarar vi oss i alla fall hyfsat.

Två offensiva krafter, Magnus Eriksson och Jörgen Svensson är avstängda mot Café Opera. Det innebär att Niclas Öberg och Christian Andersson spelar tillsammans i anfallet, medan Ivan Milosevic tar Jörgens plats på innermittfältet.

IFK MALMÖ (4-4-2)

Kenneth Mattsson

Anders Jemail
Martin Alm
Marcus Svensson
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Jonas Danielsson
Ivan Milosevic
Marcus Nilsson

Niclas Öberg
Christian Andersson

Avbytare

Dan Ingvarsson
Martin Abrahamsson
Nikolaj Rasmussen
Pontus Andersson
Mattias Filipanics (målvakt)