IFK Malmö numret för litet i Skånederbyt

Elitserienykomlingen IFK Malmö kom snabbt ner på jorden igen efter den inledande viktorian mot Djurgårdens IF. Tippade topplaget IFK Ystad vann söndagens Skånederby med klara 30-22.

IFK Ystad borta är naturligtvis en av säsongens tuffaste övningar. Men med den inledande segern mot Djurgården i bagaget kunde man åka till Ystad utan någon direkt nervositet i kroppen, vi hade allt att vinna och inget att förlora. Ystad var stora favoriter.

Efter den första halvleken återkom dock nervositeten då undertecknad faktiskt insåg att vi hade en hyfsad chans. Trots en trög start då IFK Ystad ryckte till 4-0 kom "di gule" starkt tillbaka i matchen och hade reducerat till 13-15 i paus.

Faktiskt var det bara underläge med ett mål två sekunder före halvtidssignalen, men domare Stefan Silfverberg lyckades med konststycket att annullera målet och tilldöma gulingarna frikast istället, ett frikast som naturligtvis blev resultatlöst.

Ett korrekt domslut hade varit att avvakta, döma mål och tilldela två minuters utvisning på Carl-Johan Andersson, som brottade ner Sebastian Geissler i denna situation.

Andra halvlek fick nu samma start som den första. Ambitionen var att hänga på första tio minuterna för att få Ystadsspelarna att bli lite mer försiktiga i sitt agerande. Det blev istället motsatsen och Ystad ryckte igen till 19-13.

Detta gjorde att man kunde spela utan press och från att ha varit enmansshow genom Dalibor Doder i första halvlek, fick man spelet att stämma på lite fler händer. Framförallt kom Kaupo Palmar igång med sitt skytte.

Det är en enorm skillnad att få börja andra halvlek med två minuters numerärt överläge och endast ett måls underläge, mot som det nu blev med två minusmål och spel med lika många spelare på banan.

Dessvärre så lade IFK-spelarna också ganska mycket energi på detta kufiska domslut i halvtid, vilket naturligtvis inte är bra, men ändå ganska förståeligt.

Nu skall man inte skylla förlusten på detta beslut, även om vi kanske kunde ha skakat om Ystadsgrabbarna lite mer med en korrekt bedömning av denna situation.

IFK Ystad var totalt sett ett något bättre lag, med större tyngd och spets och segern var fullt rättvis, om än kanske några mål för stor.

Bäst för dagen i det gula laget var återigen Magnus Nilsson, denna gång tillsammans med Torbjörn Jacobsson i målet. Dock kom inte Magnus, eller någon av de andra killarna som spelade mot Djurgården upp på samma nivå i denna match.

Redan på onsdag väntar ett nytt Skånederby för IFK Malmö då man möter Lugi i Lunds Idrottshall.

Hometeam: IFK YSTAD
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: –
Scorehalf: 15-13
Scorefull: 30-22
Arena: Österportshallen
Crowd: 1237
Referee: Jonas Johnsson, Hjärup, Stefan Silfverberg, Hjärup
Goal: –
Homewarning: Carl-Johan Andersson 2, Mathias Jacobic 2, Kaupo Palmar
Home sent of: –
Homempv: Dalibor Doder
Awaympv: Magnus Nilsson
Hometeam Squad: Anders Persson
Ola Gustavsson

Linus Nilsson
Dalibor Doder
Mathias Jacobic
Oskar Erixon
Patrik Kvalvik
Kaupo Palmar
Krzysztof Fatalski
Johan Andersson
Carl-Johan Andersson
Christian Sandberg
Fredrik Petersen
Konrad Rasmusen
Hometeam Sub: Dalibor Doder 9
Fredrik Petersen 6 (2)
Kaupo Palmar 6
Mathias Jacobic 5
Carl-Johan Andersson 2
Linus Nilsson
Oskar Erixon
Awayteam Squad: Tomas Drivstedt
Torbjörn Jacobsson

Magnus Nilsson
Marius Vargalui
Marcus Wallgren
Erik Hagelin
Daniel Hedlund
Mattias Lindkvist
Daniel Thysell
Daniel Grobelny
Andreas Agerborn
Rickard Roos
Fredrik Nilsson
Sebastian Geissler
Awayteam Sub: Magnus Nilsson 6
Daniel Grobelny 3
Marcus Wallgren 3 (2)
Mattias Lindkvist 3
Andreas Agerborn 2
Marius Vargalui 2
Daniel Thysell
Erik Hagelin
Sebastian Geissler