Mål i grevens tid – "Mange" matchvinnare igen

Magnus Eriksson och matchvinnare. Den kombinationen har man hört förr. På tisdagen gav han IFK Malmö fortsatt hopp om ett förnyat Superettankontrakt efter att ha gjort det enda målet i ödesmatchen mot Västerås SK.

Avståndet till Falkenberg och Gefle ovanför nedflyttningsstrecket är därmed fortsatt två poäng. Närmast väntar Falkenberg i en kanske ännu viktigare match än den mot Västerås.

– Det var nervöst idag, men fy vad skönt att få in bolluslingen till slut. Jag började nästan tro ett tag att vi inte skulle få in den, men kämpandet gav resultat, kommenterade Magnus Eriksson till ifkmalmo.com.

– Falkenbergsmatchen är en niopoängsmatch. Den avgör allt vill jag nästan säga. Men krigar vi lika mycket som vi gjorde i denna matchen ska det nog kunna gå vägen.

Det var också långt ifrån den bästa chansen som resulterade i mål. Mängder av chanser hade bränts i vidöppna lägen. VSK hade ett stolpskott och en ribbträff som mycket väl kunde ha blivit mål istället.

Men det skulle bli IFK Malmös kväll. Den känslan fanns redan före matchstart och när så 1-0 kom efter 77 minuter steg jublet på Malmö IP. Marcus Nilsson sköt hårt, målvakten Oskar Wahlström kunde inte hålla och Magnus Eriksson dök upp med pannan.

– Lite turligt var det kanske, den styrdes via målvakten rätt ut till mig som bara hade att få till en hyfsad nick. Det ska dock sägas att vi var värda ett segermål efter allt kämpande, menade Magnus Eriksson.

Logiskt var det väl dessutom att hemmalaget skulle avgå med segern. "Motivation slår ofta klass" heter det och den klyschan stämde klockrent in på tillställningen. Västerås var borta från toppstriden för flera omgångar sedan och klara har man varit sedan länge.

– Måste berömma Västerås för att de trots tabelläget gav allt. Jag tycker att det var en riktigt trevlig fotbollsmatch, där spelet stundtals var väldigt bra, sade IFK Malmö-tränaren Leif "Fille" Ohlsson.

IFK Malmö var laget det riktigt lyste om. Viljan och inställningen har diskuterats efter många matcher, men i den här matchen var det "jävlar anammat" som symboliserade "di gule".

Magnus Eriksson sprang över stora ytor, vann mängder av bollar, stoppade kontringsattacker och gjorde förmodligen en av sina bästa matcher hittills i den gula tröjan. Vilket inte minst bevisades när han byttes ut med fem minuter kvar av ordinarie tid.

– Blir man utbytt för att man är mycket trött har man verkligen gett järnet. Tror aldrig jag sett honom så bra och ändå har jag haft honom i tolv år nu i olika föreningar, konstaterade "Fille" Ohlsson.

Elvamålsskytten i årets Superetta Magnus Eriksson var inte den enda IFK-spelaren att lyfta fram. Glenn Holgerssons, Marcus Svenssons och målvakten Mattias Filipanics insatser måste också premieras.

– Inte någon som jag kan vara missnöjd med efter en sådan här insats. Försvarsspelet har inte varit såhär bra på länge, men anfallsmässigt har vi däremot en del att jobba med när det gäller avsluten.

Faktum är att det var andra matchen i rad som IFK Malmö inte släppte in något spelmål. Mot Boden var det bara ett straffmål. Det var även andra raka utan varningar, vilket såklart är betydelsefullt.

– Mer statistik, det var första segern sedan den 13 augusti då vi besegrade Frölunda med 4-1, inflikade Leif Ohlsson. Det säger väl egentligen allt hur vi har kunnat hamna här bak.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: VÄSTERÅS SK
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 1-0
Arena: Malmö IP
Crowd: 653
Referee: Jonas Karlsson, Brämhult, Johnny Sjöström, Lund, Peter Martinsson, Bunkeflostrand
Goal: 1-0 (77) Magnus Eriksson
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: Magnus Eriksson
Awaympv: Patric Feltendahl
Hometeam Squad: Mattias Filipanics

Anders Jemail
Ivan Milosevic
Martin Alm
Glenn Holgersson

Johan Åkesson
Jonas Danielsson
Jörgen Svensson
Marcus Svensson

Magnus Eriksson
Marcus Nilsson
Hometeam Sub: Christian Andersson (Marcus Svensson 64)
Niclas Öberg (Magnus Eriksson 85)
Pontus Andersson (Marcus Nilsson 90+1)
Martin Abrahamsson
Freddie Roth (målvakt)
Awayteam Squad: Oskar Wahlström

Martin Zanton
Patric Feltendahl
Adam Braz
David Curtolo

Joonas Botold
Johan Svensson
Mathias Elison
Patrik Larsson

Patrik Dandanell
Stefan Bärlin
Awayteam Sub: Fredrik Karlsson (Patrik Dandanell (71)
Andreas Åhman (Fredrik Karlsson 90+4)
André Andersson
Andreas Eriksson
David Wikström (målvakt)