IFK Malmö får börja om i tvåan

Ibland kan fotbollslivet kännas grymt. Idag fick IFK Malmö (för vilken gång i ordning ta del av det?) när laget på Gefle IF:s tillfälliga hemmaarena Andersbergs IP förlorade ödesmatchen med 1-2.

Någon välbehövlig hjälp från Åtvidaberg fick heller inte "di gule", östgötarna föll med identiska siffror mot Falkenberg, något som med facit i hand blev IFK:s öde.

Den första halvleken var IFK Malmö det klart bättre laget. Att Gefle kunde gå till pausvila med 1-0 var direkt orättvist. IFK-tränaren Leif "Fille" Ohlsson förklarar varför:

– Deras ledningmål är något av slumpens skörd. Marcus Svensson halkade på den såphala planen och vips ledde Gefle med 1-0. Föga rättvist i det läget.

Nåväl, IFK mobiliserade mod inför den andra akten. Laget var i det läget trots allt kvar i superettan då det stod 1-1 mellan Falkenberg och Åtvidaberg.

Två minuter in på den andra halvleken dundrade Glenn Holgersson in 1-1 och avståndet, just då, till de jagande hallänningarna drygades ut med en poäng.

Sju minuter senare kom rapporten om att Daniel Alexandersson gett Falkenberg ledningen med 2-1, vilket innebar att IFK var tvingade att vinna.

Efter pausvilan jämnade spelet ut sig. Gefle lyfte upp sitt manskap och gav ett starkare intryck ju längre matchen led.

När 20 minuter återstod gjorde IFK ett, som det skulle visa sig, framgångsrikt byte. Ut gick Martin Abrahamsson till förmån för den förhållandevis otränade Wissam Barjawi.

Wissam hade inte varit på plan mer än i tio minuter när han blev fälld innanför straffområdet. Domaren pekade tveklöst på straffpunkten. Därifrån slog dessvärre Glenn Holgersson "stramaren" utanför.

– Självklart lider man med Glenn. Men han skall inte bära hundhuvud för det här. Det var inte idag vi åkte ut. Vi har haft våra möjligheter tidigare, fortsatte Fille.

Istället för ett gult segermål kunde istället inhopparen Magnus Häll avgöra med sitt 2-1 mål i matchepilogen för Gefle.

– Oerhört tråkigt. Men redan på måndag börjar återtåget tillbaka till Superettan. Vi måste ta tag i det här med en gång, säger IFK:s Bosse Cronqvist.

Lagkaptenen Jonas Danielsson avslutade sin fjärde säsong i IFK.

– Oavsett hur det gick mot Gefle fanns mina tankar på att varva ned nästa säsong. Men när IFK ramlar ned i tvåan finns där en möjlighet att jag fortsätter, även om jag helst av allt velat lämnat föreningen med nytt kontrakt.

Jonas är nämligen en av få spelare som inte har något kontrakt klart inför nästa års resa i division 2. Han är i sällskap av Anders Jemail, Martin Alm, Magnus Eriksson och Wissam Barjawi.

– Vi kommer inom kort ha en tidig sittning med spelarna för att stämma av med vilka som vill vara med på resan tillbaka. För det är vårt mål att snarast återvända dit vi hör hemma, Superettan, förklarade Bo Cronqvist innan den tunga hemresan från Arlanda till ett Sturup där IFK-anhängarna förmodligen uteblev.

Tränarfrågan då?
– Fille slutar med stor sannolikhet. Men där finns ett antal andra att välja på, avrundade Cronqvist innan han satte sig på planet med destinationsort Sturup.

Förmodligen en av de tyngre resorna han upplevt. Men han var inte ensam….

Hometeam: GEFLE IF
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-0
Scorefull: 2-1
Arena: Andersbergs IP
Crowd: 593
Referee: Mattias Fällström, Uppsala, Per-Inge Nyberg, Säter, Tomas Lundgren, Upplands Väsby
Goal: 1-0 (22) Daniel Westlin, 1-1 (47) Glenn Holgersson, 2-1 (90) Magnus Häll
Homewarning: Robert Stridh
Home sent of: –
Homempv: Daniel Westlin
Awaympv: Jonas Danielsson
Hometeam Squad: Mattias Hugosson

Andreas Revahl
Robert Stridh
Thomas Hedlund
Jens Törnberg

Mikael Åskoogh
Johannes Ericsson
Daniel Bernhardsson
Mathias Woxlin

Jon Ericsson
Daniel Westlin
Hometeam Sub: Richard Axberg (Mathias Woxlin 70)
Magnus Häll (Daniel Westlin 73)
Jörgen Öbrink
Mikael Thuresson
Andreas Wirén (målvakt)
Awayteam Squad: Mattias Filipanics

Anders Jemail
Martin Alm
Marcus Svensson
Glenn Holgersson

Christian Andersson
Jonas Danielsson
Jörgen Svensson
Martin Abrahamsson

Nikolaj Rasmussen
Niclas Öberg
Awayteam Sub: Wissam Barjarwi (Martin Abrahamsson 69)
Dan Ingvarsson
Luan Topalli
Zoran Jovanovic
Freddie Roth (målvakt)