Straffar tog P87 till SM-final

Gul historia skrevs på Skytteholms IP. Kul sådan då IFK Malmö efter straffavgörande fixade en plats i SM-finalen för 16-åringar via 5-3 i semifinalen mot AIK. Historiskt då "di gule" aldrig tidigare har haft något lag i en SM-final.

– Jag känner en oerhörd glädje för killarna, att få uppleva detta är fantastisk. Efter slutsignalen kunde jag inte hålla tårarna tillbaka. Detta är mycket roligt, konstaterade en rörd Kenneth Folkesson, tränare för IFK Malmös P87.

– Nu ska vi bara ut och fortsätta ha roligt i finalen. Fortsatt hårt jobb är det som gäller och då kan det också räcka hela vägen fram till ett SM-guld i finalen nästa fredag. Det hade suttit fint att komma hem med ett guld till Malmö.

Det liksom hängde i luften redan före matchen att detta skulle kunna bli en segerns dag för de gula pågarna. I avgörande lägen har laget hela säsongen visat prov på god moral, även om det mot AIK blev ängsligt inledningsvis. Stundens allvar får ursäkta.

Men då det hela slutligen skulle avgöras på straffar plockade "di gule" fram den moralen och kylan i avsluten som har kännetecknat laget sedan i april. Fyra iskalla straffar och två straffräddningar ur den högre skolan av målvakten Nezir Mehmeti.

– Hur coola som helst. Ingen tvekan och nervositet, bara pang på rödbetan. Sedan hade vi en jätte i målet som vägrade vika sig. Väldigt roligt att vinna en straffsparkstävling för andra gången i rad, menade IFK-tränaren.

Även i åttondelsfinalen mot Jönköpings Södra IF skulle det till straffar för att skilja lagen åt. Då var det betydligt jämnare, men likväl slutlig IFK-seger med 8-7. Straffar kanske har blivit eran specialitet?

– Vi förlorade faktiskt finalen i Öresunds Bro Cup på straffar, men annars har vi vunnit alla straffavgöranden såvitt jag vet. Det visar bara att det finns en sjuhelsikes massa vinnarskallar i detta laget.

IFK Malmö fick annars en öppning som man inte kan klaga på i första taget. Redan i lagets första anfall efter åtta minuter kom 1-0. Snacka om drömöppning. Och målet var verkligen ingen slump.

Mannen med guldskorna, Paul Havn snurrade ännu en gång med motståndarförsvaret. Tog sig förbi en back innan han rundade AIK-målvakten Tommy Dagostino och behärskat lade bollen i nät.

– De flesta blev nog överraskande för det är få som kan göra ett sådant mål. Men faktum är att han gör ett sådant i varje match. Den killen är inte att leka med, flinade Kenneth Folkesson.

– Vi fick kanske målet i ett lite för tidigt skede. Hela laget backade sedan hem och hamnade i händerna på målvakten. Men likväl kom känslan redan då fram att vi kanske skulle fixa det här.

Att 4-5-1-taktiken sedan blev lite mer defensiv än tänkt spelade i slutändan ingen roll. Det var försvarsmässigt stabilt från förste till siste man. Enda gången AIK tilläts komma riktigt i läge smal det dock till och efter dryga kvarten stod det 1-1.

Visst hade båda lagen några chanser, men då det också fanns två duktiga målvakter blev det inga fler spelmål trots golden goal om 2 x 10 minuter. Straffar fick avgöra.

– Som vi skämtade om innan matchen. På skoj sades det att vi kanske skulle spela 7-2-1 och det var det ju nästan också så det blev. Men att vi vann först efter straffar hade ingen som helst betydelse, påpekade Kenneth Folkesson.

Gula segerpågar fanns det gott om. Ali Jasim, Edgardo Menjivar och Lirim Sali är spelare som bara måste nämnas. Inte heller att förglömma, inhopparna Juan-José Cruz Jarlhov och Tawfiq Shams. Också då Nezir Mehmeti och Paul Havn.

Motståndet i finalen vet man först efter söndagens semifinal mellan IF Brommapojkarna och Östers IF. BP har vunnit pojk-SM två år i rad och har alltså chansen att bli klara för sin tredje raka final.

AIK – IFK Malmö 3-5 (1-1, 1-1)

Arena: Skytteholms IP
Domare: Mikael Smedborn, Stockholm, Björn Särnbrink, Stockholm, Magnus Lien, Lidingö
Mål: 0-1 (8) Paul Havn, 1-1 (17) Robert Åhman-Persson, 1-2 Nick Holk (straff), 2-2 Oskar Smedstad (straff), 2-3 Paul Havn (straff), 2-4 Migjen Shaqiri (straff), 3-4 Brwa Nrowi (straff), 3-5 Edgardo Menjivar (straff)
Varningar: Admir Catovic (AIK), Ali Jasim (IFK)

IFK MALMÖ (4-5-1)

Nezir Mehmeti

Ali Jasim
Nick Holk
Hajriz Maloki
Lirim Sali

Armend Kryeziu
Cliff Berger
Migjen Shaqiri
Ahmed Tamim
Edgardo Menjivar

Paul Havn

Avbytare

Carl Holm
Juan-José Cruz Jarlhov
Tawfiq Shams
Philip Esbjörnsson (målvakt)