Grimberg ska ta IFK Malmö tillbaka

IFK Malmö siktar på en snar comeback i Superettan. Och det ska ske med en tränare som redan har känslor för klubben. Anders Grimberg, 43, ena halvan av succétränarparet som tog Trelleborgs FF tillbaka till allsvenskan har skrivit på ett tvåårskontrakt.

Veckorna har gått. Det ena tränaren efter den andra har sållats bort. Många namn har varit med i diskussionerna. Men så kom då det definitiva beslutet på onsdagen, en dag efter att han egentligen själv bestämt sig.

– För många kommer detta nog som en total överraskning, men jag har gått och tänkt på detta ett bra tag nu. Att ta IFK Malmö tillbaka till finrummet är en stor utmaning, säger nye tränaren Anders Grimberg till ifkmalmo.com.

– Vi gillar att ha lite spänning i det hela och att överraska folk är alltid kul. Spelarna känner en stor inspiration över att få "Grimman" som tränare, betonar klubbens fotbollsansvarige, Bo Cronqvist.

Det faktum att han går till en division 2-klubb i ett läge där han stod med ena benet som allsvensk tränare är i sig en sak värd att poängtera. Ulf Larsson och Anders Grimberg skulle tillsammans göra succé i landets högsta serie var det tänkt.

2002 var TFF i ett krisläge. Man kämpade förtvivlat för att rädda Superettankontraktet. Då kom "Uffe" och "Grimman" och redde upp situationen. 2003 blev man tvåa i Superettan och avancemanget var ett faktum.

– Men det finns andra saker än allsvenskan här i livet. Visst hade det varit kul, men jag har varit inom Trelleborgsfotbollen större delen av min karriär. Kände att IFK Malmö nog smällde lite högre. Trivdes också bra förra gången jag var här, påpekar Anders Grimberg.

Han började spela fotboll i Kirseberg IF 1975, men därefter har det varit mycket Trelleborg. Under sammanlagt 19 år var han verksam i palmstaden, antingen som spelare eller tränare. Allsvenskt spel med TFF har det också blivit.

IFK Malmö-supportern kommer ihåg honom från 1993-1995 då han spelade för klubben i division 2 och 3. Ulf Larsson var då tränare. Du har haft honom en del vid din sida. Hur känns det nu när ni splittras?

– Vi är bra kompisar "Uffe" och jag, men det är faktiskt bara ett och ett halvt år som vi har tränat ett lag tillsammans, samt då tiden han tränade mig i IFK Malmö. Det är också viktigt för mig att få träna ett lag själv på en lite högre nivå.

Fakta/Anders Grimberg

Ålder: 43
Familj: Frun Tina, samt barnen Christopher (15 år) och Jonathan (11 år)
Yrke/utbildning: Idrottslärare för särskolebarn på Fridhemsskolan
Klubbar som spelare: Kirseberg IF (1975-1977), Malmö FF (1978-1981), Trelleborgs FF (1982-1992), IFK Malmö (1993-1995), Stavstens IF (1996)
Klubbar som tränare: IFK Trelleborg (1997-1999), Trelleborgs FF (ass. 2000), IFK Trelleborg (2001), Limhamns IF (2002), Trelleborgs FF (2002-2003), IFK Malmö (2004-)
Intressen: – Har precis klarat grönt kort, så jag får väl säga långgolf då. Sedan intresserar givetvis pågarnas fotboll. Det känns nästan som om man själv spelar (skratt).
Aktuell: Har skrivit på ett tvåårskontrakt som tränare i IFK Malmö