Dramatiskt när P87-1 tog sig till kvartsfinal

Förväntningarna på IFK Malmös SM-vinnande pojklag i Skånecupen är skyhöga. Någonting annat än en finalplats får räknas som ett misslyckande. Det var också nära att det tog slut redan i gruppspelet.

Efter en planenlig 5-2-seger i första matchen mot GoF IF stötte "di gule" på oväntat hårt motstånd mot Oxie IF. Man hamnade i underläge med 1-4 efter åtta minuter och då man till slut förlorade med 3-4 såg det mörkt ut.

– Visserligen ledde vi gruppen på målskillnad inför sista matchen, men alla lagen hade lika många poäng och vi hade en match efter oss som var direkt avgörande, konstaterade IFK Malmös tränare Kenneth Folkeson.

Men Kenneth Folkeson kunde slutligen pusta ut. Hans lag vann den avslutande matchen mot Staffanstorps GIF med 4-1, samtidigt som GoF endast slog Oxie IF med 4-3. Ledningen var efter halva tiden 4-0.

– I det läget behövde de fyra mål till för att gå om oss. Som tur var tog sig Oxie samman och hyfsade till siffrorna. Skönt att det ordnade sig trots att vi själva gjorde ett ganska dåligt gruppspel.

Nonchalans och underskattning – tron att man på förhand skulle gå lekande lätt igenom gruppen utan hundraprocentig inställning genomsyrade laget. Som svenska mästare var man redan vidare…

Ett byte där man satte in anfallaren Blerim Mullici (han är bättre på fötterna) i mål istället för Philip Esbjörnsson blev början till en spelmässig förbättring. Laget gav järnet i sista matchen och efter två mål av Blerim gick det vägen.

– Han var riktigt bra och där får han även stå i kvartsfinalen. Sedan får vi se hur vi gör om vi går vidare, men det ska egentligen heller inte vara något "om" för vi ska bara vinna den här turneringen, betonade Kenneth Folkeson.

I sista stund drog sig Borstahusens BK ur grupp 6. Arrangörerna frågade om IFK Malmö kunde tänka sig att komma med ett tredjelag. Sagt och gjort. 22:00 på måndagen ringde IFK-tränaren in ytterligare ett lag till tisdagen.

Och det gick riktigt bra trots att laget var ett hopplock. Tre 87:or (två tillhörande Tipselitgruppen), två 88:or och två 89:or. Det var också det rutinerade gardet som visade vägen och man var jättenära en praktskräll.

– 1-0-segern mot Kvarnby i första matchen och 7-1 mot Vellinge var riktigt starkt. Hade det inte varit för utvisningen sedan mot Vellinge tror jag att vi hade gått vidare.

Utvisningen på Migjen Shaqiri som precis innan stått för ett äkta hattrick blev ödesdiger. Sista matchen mot Kirseberg med endast en spelare på bänken slutade med hela 2-7 i baken.

– Om Migjen varit med mot Kirseberg hade vi i alla fall kunnat hålla siffrorna nere och då hade det med största sannolikhet räckt till en kvartsfinalplats, sade Kenneth Folkeson.

Även för Kirseberg är det slutspelat i Skånecupen. Trots Kvarnbys 0-1-förlust mot IFK Malmö 3 var det de som gick vidare och får möta gulingarnas förstalag i kvartsfinalen den 4/1 klockan 14:45.

Gruppspel

Grupp 5

IFK Malmö 1 – GoF IF 5-2
Mål: 1-0 (1) Ali Jasim, 2-0 (2) Ahmed Tamim, 3-2 (11) Paul Havn, 4-2 (12) Paul Havn, 5-2 (14) Jasmin Dzinic
Varningar: Blerim Mullici (IFK)

Oxie IF – IFK Malmö 1 4-3
Mål: 0-1 (2) Paul Havn, 4-2 (10) Ali Jasim, 4-3 (14) Ali Jasim
Varningar:

Staffanstorps GIF – IFK Malmö 1 1-4
Mål: 0-1 (3) Blerim Mullici, 0-2 (7) Jasmin Dzinic, 0-3 (10) Paul Havn, 1-4 (13) Blerim Mullici
Varningar:

Grupp 6

IFK Malmö 3 – Kvarnby IK 1-0
Mål: 1-0 (10) Migjen Shaqiri
Varningar:

Vellinge IF – IFK Malmö 3 1-7
Mål: 1-1 (3) Nick Holk, 1-2 (4) Migjen Shaqiri, 1-3 (5) Migjen Shaqiri, 1-4 (7) Migjen Shaqiri, 1-5 (13) Jeton Krasniqi, 1-6 (13) Jeton Krasniqi, 1-7 (14) Samy Mazari
Varningar:
Utvisningar: Migjen Shaqiri (IFK)

IFK Malmö 3 – Kirseberg IF 1 2-7
Mål: 1-3 (9) Rogelio Diaz, 2-6 (13) Arboon Kryeziu
Varningar:

IFK MALMÖ 1 (2-2)

Philip Esbjörnsson

Ali Jasim
Lirim Sali

Paul Havn
Blerim Mullici

Avbytare

Hajriz Maloki
Ahmed Tamim

Edgardo Menjivar
Jasmin Dzinic

IFK MALMÖ 3 (2-2)

Mirza Nezirevic

Nick Holk
Migjen Shaqiri

Rogelio Diaz
Jeton Krasniqi

Avbytare

Arboon Kryeziu
Samy Mazari