Förre rörläggaren John Petersen, Malmö, 80 år, har avlidit. Hans närmaste är sonen Mikael med familj.

Snart börjar en ny fotbollssäsong.

För IFK Malmö blir det i fortsättningen inte sig riktigt likt. John Petersen kommer inte längre att finnas i IFK:s lokaler på Malmö stadion. Det kommer att kännas tomt att inte höra hans kraxiga välkomnande på ett mellanting mellan danska och svenska antingen från bänken till vänster om entrén eller från samlingsrummet. Det finns ingen John att "slänga käft" med, ingen John att diskutera IFK:s väl och ve med.

IFK var Johns andra hem, sedan hans hustru Gudrun dog kanske till och med ibland hans första. Han fanns på plats på Stadion från tidig förmiddag tills träningen var slut på kvällen. Sin lunch intog han på det reserverade bordet på Kulan.

Han var vän med de flesta, inte alla. John hade klara åsikter om vad som var bra för IFK och lika klara om vilka beslut som inte gynnade klubben.

– Det är inte alla som gillar "gubben", sade han ofta.

John blev gul i början av 1960-talet. Sedan dess hade hade han i stort sett alla uppgifter i IFK: tränare för pojk- och juniorlag, lagledare i omgångar för olika lag, främst för A-laget, styrelseledamot och inte minst noggrann materialförvaltare. Under en period hade han detta tidskrävande jobb i både fotbolls- och handbollssektionen.

I våras när den ordinarie materialförvaltaren Vlakto Eterovic var sjuk fixade John tvätten för klubbens lag. Han var då 80 år.

Så var han, John Petersen. När IFK Malmö kallade och behövde hjälp då ställde han upp.

Han var med på den långa resan från allsvenskan till division 4. Han gav inte upp trots att det varit mörkt och tungt. Lika ledsen som han var när IFK föll ur en serie, lika glad var han när laget tog ett steg upp.

– Jag var lycklig när vi vann fyran och vände trenden. Det var ett av mina främsta minnen, sade han i samband med en intervju inför sin 80-årsdag i somras.

I höstas var han besviken, när IFK föll ur Superettan. John övergav dock aldrig hoppet om att åter få se IFK Malmö i allsvenskan. Han såg fram mot kommande säsong, han var glad för att Anders Grimberg accepterat jobbet som tränare.

– Det blir en bra säsong, nu går vi upp igen, sade den obotlige optimisten John Petersen så sent som några dagar före jul.

Det var hans nyårsönskan.

Familjen med barnbarnen stod honom närmast. Sen kunde inget konkurrera med IFK Malmö.

Vi saknar en trogen medlem.

För IFK Malmö
Styrelsen