Tipselit 2003 – januari 2004

Som sig bör kommer nedan tränaren Mikael Svensson med en sammanfattning av Tipselitåret 2003. Genomgången omfattar även Skånecupen som slutade så sent som för en vecka sedan.

År 2003 slutade vi på en meriterande tredje plats i Juniorallsvenskan Södra Götaland, vann Malmömästerskapet (MM) och gick till kvartsfinal i DM. Ett mycket bra år med många duktiga och utvecklingsbara spelare!

Av dessa har tre spelare varit på landslagsläger, Matko Scapec-Kukina (P87), Zoran Jovanovic (P86) i Sverige och Andreas Engler-Ludviksson (P85) på Island innehållande även några landskamper. Klubbens 16-års lag vann SM och halva det laget har tränat och spelat med oss i Tipselit hela året.

I somras blev jag uttagen av Svenska Fotbollförbundet att vara tränare för 17-årslandslaget (P86) under en vecka i början av juli tillsammans med en tränare från IFK Göteborg, en från Assyriska och förbundskaptenen Hans Lindbom. Det gick mycket bra och jag kände att jag hade något att tillföra även till dessa landslagsspelare.

I mitten av september blev jag och några till uttagna till två landskamper i Belgien som tränare för 15-årslandslaget efter ett sent återbud. Eftersom tiden var knapp för Svenska Fotbollförbundet var det den av oss som blev uttagna som först hann svara tillbaka från meddelandet på mobilsvararen som fick åka. Den här gången hann någon annan svara tillbaka före mig och då fick han åka istället.

I Juniorallsvenskan vann Trelleborgs FF rättvist, eftersom de var jämnast över hela året, men i de inbördes mötena med dem var vi strået vassare och tog fyra av sex möjliga poäng. En stabil och övertygande 4-2-seger på hemmaplan och oavgjort 1-1 i Trelleborg.

I bortamatchen spelade vi med endast tio spelare under de avslutande 30 minuterna på grund av en utvisning. Där gjorde spelarna en otroligt stark prestation! Dessutom kom vi före Landskrona BoIS.

Vi har hela året jobbat med många olika viktiga delar inom fotbollen både på och sidan om planen, till exempel att ha en bra inställning till fotbollen, att uppföra sig på ett ordentligt sätt, att aldrig ge upp, att spela tills domaren blåser för slutsignalen och att se möjligheterna istället för hindren.

Under december (03) – januari (04) var vi med i Skånecupen i Baltiska Hallen. I seniorklassen hade jag ansvar även för A-laget eftersom Anders Grimberg bad mig ta hand om det, dock fick vi bara en spelare från A-lagstruppen med oss, målvakten Mattias Filipanics, vilket gjorde att våra juniorspelare fick spela även i seniorklassen.

Det blev två segrar i gruppspelet och vi gick vidare till åttondelsfinal. Där mötte vi Staffanstorps A-lagsspelare, de var större och starkare än våra spelare och de vann rättvist. Det tar tid att mogna och bli seniorspelare.

Vi hade två lag med i juniorklassen som är upp till och med 18 år. Det ena laget spelade tre matcher i gruppspelet, en vinst och två oavgjorda, saknade ett mål och gick inte vidare. Däremot det andra laget gick hela vägen och vann finalen!

Utomhus är det ofta väldigt små marginaler som avgör jämna matcher och inomhus är det ännu mindre marginaler och större tidspress. I gruppspelet var det jämna matcher, två segrar och en oavgjord, i kvartsfinalen 3-1-seger över Landskrona BoIS efter en toppmatch från vår sida och i semifinalen 3-2-seger över Lunds BK efter förlängning.

I finalen den 6/1-04 väntade självaste Malmö FF med en del landslagsspelare i laget inför ungefär 4000 förväntansfulla åskådare:

Malmö FF tar ledningen efter halva matchen, klockan går och när det är 1:37 minuter kvar av matchen tar vi ut vår målvakt Adnan Zukancic och sätter in en utespelare, Zoran Jovanovic, som målvakt för att få en extra spelare i offensiven.

När det är ungefär fem sekunder kvar kvitterar Nana Piesie och Baltiska Hallen kokar. Förlängning och vi sätter in vår ordinarie målvakt Adnan igen för att spela säkert och stabilt.

Fortfarande oavgjort efter två minuters förlängning. Ut med var sin spelare och det är väldigt viktigt att ha rätt spelare för den specifika situationen på planen, som är en fingertoppskänsla och beslut som ska tas ibland på mindre än en sekund.

Efter ungefär 1:30 i andra förlängningsperioden byter vi vår målvakt Adnan igen mot Zoran för att försöka avgöra matchen och samtidigt får Malmö FF en spelare utvisad. Efter ytterligare drygt 25 sekunder gör vi 2-1 genom Ali Jasim, vinner matchen och jubel utbryter!

En fantastisk skön känsla att visa att vi kunde göra en spelmässigt jämn match mot Malmö FF och med tur och skicklighet gå segrande ur striden efter en strålande insats av spelarna! Det var en riktig fotbollsfest med en härlig stämning bland storpubliken!

Det blir inget Tipselitlag kommande år därför att A-laget ligger i division 2. Däremot förändras Tipselittruppen till en U-trupp som kommer att spela bland B-lag i Skåneserien division 1, där våra unga spelare får nyttig matchträning mot äldre rutinerade seniorspelare.

Finalsegern i Skånecupen var ett suveränt avstamp in på det nya året och vi ser med stor tillförsikt fram emot år 2004!

Med vänliga hälsningar, Mikael Svensson (skribent) & Björn Eriksson, tränare för IFK Malmös Tipselit.

Fakta/IFK Malmö Tipselit 2003-januari 2004

Serie: Juniorallsvenskan Södra Götaland. Trea, 31 poäng, 55-32 i målskillnad.
Inomhusturneringar: 1 st. Skånecupen (etta).
Spelare (26 st.): Andreas Engler-Ludviksson (målvakt), Adnan Zukancic (målvakt), Ali Jasim, Valon Muslijaj, Marcus Andersson, Ali Alamiri, Ibrahim Abou Alpha, Nick Holk, Himan Shaker, Richard Adamczyk, Mohammed Faour, Matko Scapec-Kukina, Tobias Kristensson, Fatos Qeriqi, Eboy Senghore, Azeem Razwan, Haris Xhemajli, Zoran Jovanovic, Nana Piesie, Migjen Shaqiri, Shaban Sadiku, Aziz Husseini, Ahmed Abed El Karim, Nima Modyr, Josip Lukic, Lirim Osmani.