Högsta tempo från start beordrades. Och det var precis vad åskådarna fick se när IFK Malmö mötte Visby IF Gute. Hemmalaget bjöd på en riktigt fin anfallsfotboll i solskenet när man besegrade gotlänningarna med förkrossande 8-1.

Det kan tyckas mycket med tanke på att Visby IF Gute är en av förhandsfavoriterna i division 2 Östra Svealand. I fjol slutade man trea i serien, sex poäng bakom seriesegrande Väsby IK. För två dagar sedan slog man dessutom Ängelholm med 3-1.

– Nästan allt satt där det skulle idag (läs söndag). Men vi har också ett underlag som vi behärskar mycket bra. Det är något vi måste tänka på, konstaterade IFK Malmös tränare Anders Grimberg till ifkmalmo.com.

Underlaget på Malmö Stadion plan 4 är en tidig variant av konstgräs. Men då "di gule" har tränat på det i ett antal år nu och många spelare är de samma är man väl inkörda med det. Något som med eftertryck visade sig mot Visby Gute.

Första halvtimmen var den absolut bästa IFK Malmö presterat i år. Jörgen Svensson inledde målskyttet efter fyra minuter och innan klockan passerat 25 minuter stod det fantastiska 5-0. Av dessa målen hade Jörgen Svensson svarat för två.

– Det var inga vanliga mål heller, utan riktiga klassmål. Mycket snygga, både när det gällde förarbetet till dem och själva avsluten. Vi fick det att se pinsamt enkelt ut, sade Anders Grimberg.

Efter målkavalkaden drog man ned på tempot en smula. Men inte så värst mycket. Med sju byten gjorda kunde IFK Malmö i den andra halvleken spä på med ytterligare tre mål. Lite försmädligt dock att man inte kunde hålla nollan.

Visbys mål som kom efter 78 minuter hade säkerligen inte inträffat om det varit en något jämnare tillställning. Men det stod 7-0 och då är det lätt att det blir lite okoncentration.

– Målet föregicks av ett felpass långt uppe i banan. De var snabba på att sno åt sig bollen och då vi inte hade folk hemma så smällde det. Men det är inget att sura över, menade IFK-tränaren.

Om man trots allt ska hitta några saker att anmärka på i IFK-kollektivet får det blir sådana här små detaljer. Nästan allt fungerade som det skulle, men det finns ännu vissa finjusteringar att göra. Konstigt vore annars.

Mest positivt utöver det tidigare nämnda måste vara bredden. Trots de många bytena strax före eller i paus var det ingen större förändring kvalitetsmässigt i den andra akten. IFK Malmö fortsatte att trycka på.

– Vi visade att vi inte står och faller med en eller ett par spelare. Det kan visa sig vara betydelsefullt när serien börjar och eventuella skador kommer, kommenterade Anders Grimberg.

– Jag måste också berömma vårt passningsspel, som låg på ett eller två tillslag. Det är kul att kunna konstatera att vi kan spela snabbt och kort.

Individuellt sett måste Magnus Eriksson (ett mål) återigen ha beröm. Han imponerade tillsammans med anfallskollegorna Jörgen Svensson (två mål och två målpass) och Tom Henriksen (ett mål).

FOTNOT. IFK Malmös avbytare: Fredrik Jönsson (Marcus Svensson 34), Abdul Semwanga-Nyende (målvakt, Mattias Filipanics 46), Johan Åkesson (Jonas Danielsson 46), Marcus Nilsson (Martin Abrahamsson 46), Modou Jagne (Jörgen Svensson 46), Niclas Öberg (Magnus Eriksson 46), Pontus Andersson (Dan Ingvarsson 46).

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-3-3
Awayteam: VISBY IF GUTE
Awayteam form: –
Scorehalf: 5-0
Scorefull: 8-1
Arena: Malmö Stadion, plan 4
Crowd: 125
Referee: Niklas Olsson, Ystad, Jonas Andersson, Malmö, Mohammed Culum, Malmö
Goal: 1-0 (4) Jörgen Svensson, 2-0 (10) Magnus Eriksson, 3-0 (12) Jörgen Svensson, 4-0 (16) Christian Andersson, 5-0 (24) Martin Abrahamsson, 6-0 (47) Tom Henriksen, 7-0 (69) Pontus Andersson, 7-1 (78) Martin Johansson, 8-1 (82) Niclas Öberg
Homewarning: Fredrik Jönsson, Ivan Milosevic
Home sent of: –
Homempv: –
Awaympv: –
Hometeam Squad: Mattias Filipanics

Dan Ingvarsson
Ivan Milosevic
Marcus Svensson
Christian Andersson

Jonas Danielsson
Martin Alm
Martin Abrahamsson

Tom Henriksen
Jörgen Svensson
Magnus Eriksson
Hometeam Sub: Se fotnot.
Awayteam Squad: –
Awayteam Sub: –