Norrman förstärker IFK Malmö

Ett glädjande besked kom på lördagen för Superettansatsande division 2-klubben IFK Malmö. Finansieringen kring norske anfallaren Tom Henriksen är löst. Endast en underskrift saknas på kontraktet som är på ett år.

28-åringen blir därmed "di gules" enda nyförvärv inför årets division 2-säsong. De ekonomiska bitarna har inte riktigt fallit på plats beträffande de två andra potentiella nykomlingarna, Modou Jagne och Moses Ndugwa.

– Vi har i alla fall bestämt oss för att inte försöka lösa Modou längre. Däremot har vi lite andra planer för honom, säger klubbens sportchef Leif "Fille" Ohlsson lite kryptiskt till ifkmalmo.com.

Det är heller inte helt uppgivet kring Moses Nduwga med meriter från bland annat Helsingborgs IF och Västerås SK. Förhandlingarna går vidare i veckan. Men som det är nu begär Syrianska Föreningen för mycket.

Tom Henriksen är trots allt den av provspelarna som fått mest speltid i träningsmatcherna. Välförtjänt har det också visat sig. Norrmannen har stått för tre fullträffar på 239 spelade minuter. Och det är inte ens tre hela matcher.

– Jag fick en smäll på knäet mot Trelleborg och missade HIF-matchen, sedan hade jag ont i halsen och kunde inte spela mot Kirseberg, betonar Tom Henriksen.

Totalt fem matcher alltså. 45 minuter mot Nike (1 mål), 45 minuter mot Trelleborgs FF, 26 minuter mot AB Köpenhamn (1 mål), 90 minuter mot Visby Gute (1 mål) och 33 minuter mot Höllvikens GIF.

Hans största meriter är från det norska landslaget i strandfotboll, med vilket han har vunnit en rad turneringar. Annars har Tom Henriksen mängder med matcher i norska division 1 och 2. Senast spelade han i division 2-klubben Strindheim.

– Men det har varit lite strul med skador och så de senaste åren. Det är först här i IFK Malmö jag har börjat få ordning på min kropp igen, säger den nye IFK-anfallaren.

Det är en som tagit vara på det här med integrationen i Öresundsregionen. Fotboll och bostad i Malmö, samt jobb som försäljare på Dell Computers i Köpenhamn.

Mycket pendlande således men det är inget som stör Tom Henriksen. När IFK Malmö skulle spela match borta mot AB Köpenhamn hämtades han upp på en bensinstation vid Kastrup.

– Han brinner verkligen för idrotten och för livet. Det är en härlig fotbollskille som är rapp och kvick i steget och har en bra känsla för vad målet är beläget, konstaterar tränaren Anders Grimberg.

Att alla i och kring laget kräver omedelbar comeback till Superettan är Tom Henriksen väl medveten om. Han tror också att chansen är riktigt god att leva upp till de förväntningarna.

– Höllviken har i alla fall inte mycket att hämta. Visst borde det blivit betydligt större siffror än de 2-0 idag (läs lördag), men vi spelade oerhört stabilt. Jag har svårt att se några direkta svagheter i laget, säger Tom Henriksen.

Fakta/Tom Henriksen

Ålder: 28
Familj: Singel
Yrke/utbildning: Försäljare på Dell Computers, Köpenhamn
Klubbar: Midsund, Norge, Lörenskog, Norge, Tetre, Belgien, Maura, Norge, Strindheim, Norge, IFK Malmö (2004-)
Intressen: Gå på café, bio, resa, träna, läsa en god bok
Aktuell: IFK Malmös första nyförvärv