IFK Malmö vidare i Svenska Cupen

Självförtroendet i IFK Malmö var rejält nere efter två raka derbyförluster. Men med en delvis ny uppställning kunde man repa mod och ta sig vidare i Svenska Cupen med 2-1 efter en stabil insats mot division 2-kollegan Gunnilse IS.

Det viktigaste var dock inte att man gick segrande ur striden. Snarare det faktum att anfallsspelet återigen fungerade. De senaste matcherna har det nämligen varit tamt. Endast tre skapade chanser på tre seriematcher.

– Detta var den injektion vi verkligen behövde inför Laholmsmatchen. Nu hade vi säkert tio avslut och skapade en fem-sex riktigt farliga målchanser, konstaterade IFK Malmös tränare Anders Grimberg till ifkmalmo.com.

Senast "di gule" gjorde mål var i premiären den 19 april mot Ängelholm. Då blev det 1-0. 16 dagar och 247 matchminuter dröjde det innan nästa kom. Tom Henriksen nickade in ett precist inlägg av Martin Abrahamsson i den 36:e minuten, vilket betydde 1-0 mot Gunnilse.

På stopptid i den första halvleken kvitterade sedan hemmalagets Björn Rydberg. Men det var mest en parentes för blott sex minuter in på den andra akten ryckte Dan Ingvarsson loss från sin försvarare och placerade den sidan om Thomas Perstedt i GIS-målet.

– Klassiskt friläge, flinade IFK:s matchvinnare, Dan Ingvarsson. Inte så ofta man avgör matcher, men det satt riktigt skönt. Det var också riktigt härligt att vi kunde visa att vi kan spela bra fotboll.

IFK Malmö hade både finess och variation i sitt anfallsspel. Kvicke Ali Jasim hittade ständigt luckor från sin plats till höger på mittfältet. Ett par gånger var han också själv framme och oroade. Mest otur att han inte fick näta i sin första A-lagsmatch.

Dan Ingvarsson verkade trivas i sin nya roll. Totalt hade han fyra avslut under matchen och något till kunde mycket väl ha gått in. Vid ett tillfälle kom han oturligt nog i samma boll som Ali Jasim. Det slutade med att det blev hörna.

Martin Abrahamsson spelade fram till båda målen och var sett över 90 minuter bäste IFK:are på planen. Han provades som anfallare och gjorde det på ett föredömligt sätt. Visst finns det anfallsalternativ när Magnus Eriksson och Niclas Öberg är borta på grund av skador.

– Och ändå tycker jag att Gunnilse var minst lika bra som lagen vi mött hittills i serien. Den tydliga skillnaden var att vi idag (läs onsdag) spelade med ett betydligt större hjärta, sade Anders Grimberg.

Lottning inför Svenska Cupens tredje omgång kommer att äga rum på fredag den 7 maj klockan 11:00 på Scandic Hotel, Järva Krog i Stockholm. Så fort lottningen är genomförd får ni besked om motstånd här på ifkmalmo.com.

Hometeam: GUNNILSE IS
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-3
Scorehalf: 1-1
Scorefull: 1-2
Arena: Hjällbovallen
Crowd: 177
Referee: Antti Kanerva, Olofstorp, Stefan Hallberg, Göteborg, Thomas Löfstrand, Hisings Backa
Goal: 0-1 (36) Tom Henriksen, 1-1 (45+2) Björn Rydberg, 1-2 (51) Dan Ingvarsson
Homewarning: Ajdin Sljivar
Home sent of: –
Homempv: Valon Hetemi
Awaympv: Martin Abrahamsson
Hometeam Squad: Thomas Perstedt

Patrik Höglund
Mattias Bulun
Björn Rydberg
Joakim Hallenberg

Mauricio Lopez
Magnus Nilsson
Peter Svensson
Valon Hetemi

Magnus Andersson
Jimmie Persson
Hometeam Sub: Ajdin Sljivar (Magnus Andersson 57)
Dorde Uzelac (Jimmie Persson 57)
Fredrik Dahlqvist
Patrik Pettersson
Ismet Duracak (målvakt)
Awayteam Squad: Mattias Filipanics

Anders Jemail
Martin Alm
Fredrik Jönsson
Christian Andersson

Ali Jasim
Jonas Danielsson
Johan Åkesson

Tom Henriksen
Dan Ingvarsson
Martin Abrahamsson
Awayteam Sub: Jörgen Svensson (Tom Henriksen 70)
Marcus Svensson (Martin Alm 84)
Nana Piesie
Valon Muslijaj
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)