Första bortasegern för IFK Malmö

Det svänger rejält i Södertvåan. För två omgångar sedan låg IFK Malmö sist. Två vinster senare ligger laget trea i tabellen. På söndagen besegrades Lunds BK med 1-0, trots endast tio man på banan i en halvtimme.

Tredjeplatsen är dock högst preliminär. Det återstår ännu två matcher i omgången. Som sämst kommer därför IFK att vara femma när den ska till att summeras tisdag kväll. Ett viktigt kliv för fortsättningen.

– Självklart är det fortfarande serieseger som gäller. Annars hade vi lika gärna kunnat gå ut och ställt skorna. Vi ska fixa det här, konstaterade IFK Malmös matchhjälte Johan Åkesson efter årets första bortaseger.

Liksom i 1-0-premiären mot Ängelholms FF var det han som avgjorde. Fyra minuter före paus fick den 25-årige mittfältaren till ett skott som satt otagbart i LBK-målvakten, Ola Svenssons, högra hörn.

– Det var en sådan där klassisk tåfjutt, men det var tydligen ordentlig fart på den ändå, flinade Johan Åkesson. Är väl heller inte första gången jag gör ett sådant här mål.

Faktiskt var målet den i princip enda kvalificerade målchansen som skapades under 90 minuter. Johan Åkesson ville ha det till att "di gule", för dagen vitskrudade, hade en 3-4-lägen och det kunde väl stämma.

Krubbans anfallsspel var lika uddlöst som det varit hela året. Gång på gång kom laget fram på kanterna, men det var sällan det blev längre än så. Inläggen var inte distinkta nog och de fåtal avsluten var felriktade.

– Vi hade faktiskt ganska bra kontroll på det, men det var ingen vacker fotboll i andra halvlek. Tre poäng är dock vad som räknas i den här sporten. Det satt riktigt fint, sade Johan Åkesson.

Efter en dryg timme åkte IFK Malmös vänsterback Christian Andersson ut. Han fick då sitt andra gula kort för ojust spel på mindre än tio minuter. En utvisning som var meningslös att försöka snacka bort.

Lund etablerade som väntat då ett kraftigt tryck mot IFK-målet. Det var nära någon gång, men mest efter slarv av IFK som backade hem på tok för mycket. Av det kraftfulla övertaget "di gule" hade i första halvlek syntes inget.

– Men vi fick träna mycket försvarsspel. Det var både nyttigt och roligt, som IFK Malmös tränare Anders Grimberg ville uttrycka det. Som helhet tycker jag ändå inte att vi ska be om ursäkt för den här segern.

Så sant. Första halvleken var IFK Malmös. Lund agerade utan något som helst eget spel. De fick kämpa mycket för att hålla IFK-spelarna i styr. Mycket tack vare Martin Abrahamsson som var den store dirigenten.

Bortalaget kontrollerade då händelserna totalt. Ängslan som syntes mot Högaborg kom dock tillbaka i samband med Christian Anderssons utvisning. Omedvetet blev det lite väl mycket bollar som bara slogs iväg utan tanke.

– Vi hade hoppats få slippa detta mot Lund. Men utvisningen förryckte våra planer. Vi var för rädda för att tappa poäng igen, därför blev det på detta viset, betonade Anders Grimberg.

En annan som stod för en stark insats var lagkaptenen Jonas Danielsson, framförallt i den andra halvleken. När det som bäst behövdes gick han in för att lugna spelet. Och det var nog tur det för ett försvarande IFK Malmö.

Hometeam: LUNDS BK
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-3-3
Scorehalf: 0-1
Scorefull: 0-1
Arena: Klostergårdens IP
Crowd: 533
Referee: Martin Strömbergsson, Växjö, Peter Arnesson, Växjö, Håkan Larsson, Ljungskile
Goal: 0-1 (41) Johan Åkesson
Homewarning: Fredrik Åhrman, Martin Andersson, Mattias Hansson, Tom Hansson
Home sent of: –
Homempv: Johan Friberg
Awaympv: Martin Abrahamsson
Hometeam Squad: Ola Svensson

Andreas Stridh
Fredrik Åhrman
Johan Friberg
Daniel Ormelius

Martin Andersson
Marcus Winqvist
Henrik Jannborg
Tom Hansson

Johannes Blomstrand
Mattias Hansson
Hometeam Sub: Fredrik Karlsson (Johannes Blomstrand 61)
Andreas Nilsson (Mattias Hansson 67)
Marcuz Thulin
Peter Staffansson
Marcus Dubré (målvakt)
Awayteam Squad: Mattias Filipanics

Ali Jasim
Martin Alm
Fredrik Jönsson
Christian Andersson

Jonas Danielsson
Martin Abrahamsson
Johan Åkesson

Zoran Jovanovic
Jörgen Svensson
Niclas Öberg
Awayteam Sub: Marcus Svensson (Zoran Jovanovic 67)
Dan Ingvarsson (Jörgen Svensson 79)
Nana Piesie
Pontus Andersson
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)