Få med hjärta i IFK Malmö

IFK Malmö kom snabbt ner på jorden igen efter två raka segrar i Södertvåan. 0-4 i kamratderbyt mot IFK Hässleholm var ett bottennapp utan dess like. Åtminstone försvarsmässigt.

Det hade bara gått 46 sekunder när Fredrik Andersson klippte till från vänsterkanten. IFK Malmö-försvaret stod bara och såg på hur han retfullt enkelt slog in bollen till 1-0. Och så fortsatte det resten av halvleken fram till 3-0.

– Motivation slår klass så det visslar om det. Sedan gjorde det inte saken bättre att de fick ett så tidigt mål, konstaterade IFK Malmös tränare Anders Grimberg till ifkmalmo.com.

Många var de bortaspelare som inte alls verkade förberedda på att spela match. Lojt och nonchalant så det skrek om det. Nästan som man led med Jonas Danielsson, en av få som verkligen ville.

IFK-kaptenen visade en härlig vilja, trots att det i princip var kört redan efter tjugo minuter då 2-0-målet kom. Medan Hässleholm var desto jämnare som lag, var han individuellt sett den bäste.

– Han var också helt förtvivlad över hur vissa verkade ta det som en klackspark. Men det är inte lätt att reda upp det hela om det är så få som har viljan, sade Anders Grimberg.

Merparten av "di gules" spelare skyndade sig in i omklädningsrummet. Det syntes att laget riktigt skämdes över insatsen. I det egna straffområdet blev man före halvtidsvilan totalt utspelade.

Siffrorna ljuger faktiskt lite. Ute på plan var det inte så illa. Det var ganska jämnt spelmässigt, men då inte försvaret håller tätt blir det svårt för de övriga att kunna göra något.

– Det är klart att det känns förnedrande. Vi har världens chans att komma ifatt i tabellen och så är det inte många som kommer upp i normal standard, betonade IFK-tränaren.

Sju spelare ur A-truppen saknades i IFK Malmö. På matchdagen tvingades Marcus Svensson, som annars hade börjat på bänken, lämna in, på grund av huvudvärk. Tobias Kristensson från spetstruppen ersatte.

Hela bänken bestod faktiskt av spelare födda 1985-1987. Dessutom startade Ali Jasim matchen. I halvtid bytte man också in vänsterbacken Lirim Sali, som därmed fick göra sin A-lagsdebut.

– Han fick en olycklig start, men växte sedan in i rollen. Tycker att det var en debut med mersmak. Sista halvtimmen var riktigt bra. Lirim är en framtidsspelare, berömde Anders Grimberg.

De många frånvarande spelarna till trots. Det här var en match som IFK Malmö borde ha vunnit. Titta bara på vilka Hässleholm saknade, David Eek, en av de bästa, samt avstängda spelarna Andreas Nilsson och Alexander Söderberg.

Bortalaget försökte spela en positiv fotboll. Gulingarna, för dagen vitklädda, rullade stundtals runt bollen inom laget med ett fyndigt kortpassningsspel. Ett nickmål av Niclas Öberg i den andra halvleken dömdes dessutom bort för offside.

– Det var inte offside, men det är inget att bråka om. Vi trodde på en tuff match, men att vi skulle vinna med uddamålet eller något sådant var jag övertygad om. På pappret var det inget fel på startelvan, sade Anders Grimberg.

Hometeam: IFK HÄSSLEHOLM
Hometeam form: 4-5-1
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-3-3
Scorehalf: 3-0
Scorefull: 4-0
Arena: Österås IP
Crowd: 402
Referee: Mats Hansson, Tygelsjö, Magnus Rasmusson, Sjöbo, Damian Ford, Ystad
Goal: 1-0 (1) Fredrik Andersson, 2-0 (31) Jimmy Augustsson, 3-0 (40) Henrik Edfors, 4-0 (83) David Hansson
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: Fredrik Andersson
Awaympv: Jonas Danielsson
Hometeam Squad: Christian Fegler

Erik Persson
Martin Nilsson
Peter Olsson
Emil Eliasson

Ken Linde
Johan Persson
Henrik Edfors
Anders Karlsson
Jimmy Augustsson

Fredrik Andersson
Hometeam Sub: David Hansson (Fredrik Andersson 69)
Mikael Larsson (Ken Linde 75)
Dan Olofsson (Jimmy Augustsson 78)
Burim Rexhapi
Jonas Osberg (målvakt)
Awayteam Squad: Mattias Filipanics

Ali Jasim
Martin Alm
Fredrik Jönsson
Pontus Andersson

Jonas Danielsson
Martin Abrahamsson
Johan Åkesson

Dan Ingvarsson
Jörgen Svensson
Niclas Öberg
Awayteam Sub: Lirim Sali (Ali Jasim 46)
Nana Piesie
Tobias Kristensson
Valon Muslijaj
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)