Det blir allt svårare för IFK Malmö att leva upp till förväntningarna i Södertvåan. På söndagen kom ännu ett tungt bakslag, 0-1, mot Höllvikens GIF. Andra raka förlusten i en serie som det aldrig går att bli riktigt klok på.

Lagen slår varandra huller om buller. I förra omgången åkte Mjällby på stryk mot väntade bottenlaget Karlskrona AIF och i helgen förlorade serieledande Ängelholms FF mot samma manskap. Minst lika oväntat var IFK:s nederlag mot Höllviken.

– Vi är överlägsna match efter match och ändå vinner vi inte. Det har tyvärr satt sig mentalt. Nu gäller det att kämpa hårt för att undvika bottenstrid, konstaterade IFK Malmös tränare Anders Grimberg till ifkmalmo.com.

Trots tremannaanfall har "di gule" producerat minst mål, inte ett i snitt efter tio omgångar. Chanser har heller knappast saknats. Mot Höllviken hade "gulingarna" massor av frilägen och sexton skott på mål.

Niclas Öberg var själv ren fem gånger med Höllvikens 37-årige målvakt Jonnie Fedel. Samtliga gånger förlorade han. Närmast var han redan efter fyra minuter, då han kom förbi Fedel, men tappade bollen i samma ögonblick.

– Mål där och det hade kunnat bli en helt annan match. Men det har låst sig i huvudena på killarna. De har haft det oerhört jobbigt i ett och ett halvt år nu, sade Anders Grimberg besviket, men fast besluten om att det kommer bli bättre till hösten.

Efter uppehållet får IFK Malmö nämligen ett välkommet tillskott. Långtidsskadade skyttekungen Magnus Eriksson är då tillbaka. Hans kvalitéer kan vara precis vad laget behöver.

Magnus Eriksson rankades bland de bästa anfallarna i fjolårets Superettan. Det blev 13 mål, en siffra som dessutom kunde varit mycket mer om övriga spelet klaffat. I division 2, med ett spel som fungerar kan höstsäsongen bli riktigt rolig.

– Det ska bli skönt att få honom tillbaka. Hans kyla i avsluten är lite av vad vi saknar, har Anders Grimberg tidigare påpekat. Det hade kanske också gått bättre med fler man på mittfältet.

Omständigheten var stor i IFK Malmös anfallsspel mot Höllviken. Avslut var det visserligen gott om, men de togs antingen i fel lägen eller var för tama. De anfall Höllviken hade var betydligt längre.

Målet bortalaget fick var också rätt och slätt till skänks. IFK:s försvar blev totalt grundlurade av Johan Isgren, som bara hade att placera den säkert till vänster om Mattias Filipanics i IFK-målvakt.

– För j-vligt att släppa till ett sådant mål för andra matchen i rad. Det är fullständigt oacceptabelt. Vi måste bli mer beslutsamma och aggressiva i dessa situationer, betonade IFK-tränaren.

Det var mitt i bedrövelsen några spelare som höjde sig över mängden. Marcus Nilsson var i återkomsten efter sin handledsskada rörlig och ville mycket. Likaså Christian Andersson och Jonas Danielsson.

Av våromgången återstår det för IFK Malmö bara den tuffa matchen på Strandvallen mot Mjällby nästa söndag. Uppehållet kommer kanske därför ganska lägligt för att slicka såren och repa mod. För det behövs betydligt fler gula poäng i höst.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-3-3
Awayteam: HÖLLVIKENS GIF
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-1
Scorefull: 0-1
Arena: Malmö IP
Crowd: 728
Referee: Klas Karlsson, Johannishus, David Augustsson, Sölvesborg, Rolf Johansson, Hässleholm
Goal: 0-1 (25) Johan Isgren
Homewarning: Christian Andersson
Home sent of: –
Homempv: Marcus Nilsson
Awaympv: Jonnie Fedel
Hometeam Squad: Mattias Filipanics

Pontus Andersson
Martin Alm
Fredrik Jönsson
Christian Andersson

Jonas Danielsson
Martin Abrahamsson
Marcus Nilsson

Johan Åkesson
Jörgen Svensson
Niclas Öberg
Hometeam Sub: Marcus Svensson (Martin Alm 17)
Zoran Jovanovic (Jörgen Svensson 60)
Ali Jasim (Martin Abrahamsson 78)
Dan Ingvarsson
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)
Awayteam Squad: Jonnie Fedel

Magnus Bergström
Niclas Lindgren
Max Fuxberg
John Bergqvist

Ola Brodén
Dan Mårtensson
Enis Turkovic
Anosh Seyedi

Martin Nordbladh
Johan Isgren
Awayteam Sub: Martin Prahl (Johan Isgren 62)
Samphan Promsri-Målgren (Niclas Lindgren 65)
Miran Turkovic (Anosh Seyedi 83)
Mokhlos Almaliki
Marcus Eskilsson (målvakt)