Stolpe ut igen för "di gule"

Målet var att gripa det där sista lilla halmstrået att hänga på Ängelholm och Mjällby AIF i toppen. Men efter 0-2 mot nya serieledarna Mjällby i söndagens match på Strandvallen börjar även IFK Malmö inse sitt öde.

– Det har inte blivit riktigt vad vi tänkt oss. Sedan är det inte så lätt att komma från en högre serie. Många tror det, men det är mycket svårt, konstaterade IFK Malmös tränare Anders Grimberg till ifkmalmo.com

Våren har varit tuff för "gulingarna" som inte alls har kunnat leva upp till förväntningarna. En omedelbar comeback till Superettan har hela tiden varit den givna målsättningen. Något som klubben inte har en rimlig chans att klara av i år.

För avancemang krävs det både serieseger och kvalvinst. Snarare borde man i första hand satsa på att undvika bottenstriden. Tolv poäng är bara tre fler än vad jumbon Lunds BK mäktat med på elva omgångar.

– Nia i tabellen efter halva serien. Det har vi inte alls haft i tankarna. Givetvis är vi besvikna, men vi har haft stolpe ut när det gäller det mesta, sade Anders Grimberg, någorlunda samlad, trots ännu en förlust.

Men faktum kvarstår: Nederlaget mot Mjällby var det tredje raka och det sjunde totalt under våren. Endast fyra vinster och nio mål framåt har det blivit. Fyra av målen kom dessutom när man utklassade Kristianstad.

Att IFK Malmö skulle förlora mot Mjällby var kanske inte helt oväntat. 1-0 kom också logiskt tre minuter före halvtid. Mittbacken Marcus Senften mötte upp vid den bortre stolpen och nickade i mål.

– Så långt var allt i sin ordning, de borde till och med haft något mål till. Men efter vilan tyckte jag det var helt jämnt. Vi borde till och med kvitterat, sade IFK:s tränare Anders Grimberg.

"Di gule" började hitta ytor. Tillbaka var de långa anfallen från inledningen. Boll på boll mattades in mot anfallarna som dock hade svårt att komma till avslut. Närmast nätkänning var Marcus Nilsson som med tjugo minuter kvar prickade stolpen.

Istället för gult (okej, de spelade i vitt) jubel blev det MAIF som lite turligt fick ännu ett mål. Marcus Senften omfamnades enligt domare Conny Jacobsson av IFK:s Fredrik Jönsson. Straff – och 2-0 genom Marcus Ekenberg i den 73:e minuten.

– Domaren dödade tillställningen. Han bestal oss på en poäng. Det är tusen sådana situationer ute på planen. Han kunde mycket väl ha friat. Men, nej, det mesta går emot oss, suckade Anders Grimberg.

Hur mycket man än försöker går det inte att komma ifrån en sak. Det gäller att göra mål på sina målchanser och det gör inte årets IFK Malmö. De öppna lägena var en del mot Mjällby, men spelarna var inte resoluta nog.

Ännu en talang debuterade. 17-årige Migjen Shaqiri fick tolv minuter och var ytterst nära att reducera. Men i skottögonblicket missade han bollen. Speltiden var för kort för någon djupare analys, men visst fanns det intentioner.

– Det ville sig inte, men spelarna försökte åtminstone och det är viktigt för fortsättningen, Jobbar vi bara stenhårt över hela plan kommer vi snart också att få något gratismål. Var så säker, sade IFK-tränaren.

IFK Malmö drog på sig två varningar mot Mjällby. Lagkaptenen Jonas Danielsson fick sin andra och Fredrik Jönsson sin första. Således inga avstängningar i returen hemma på Malmö IP den förste augusti.

– Vi har faktiskt inte fått en enda avstängning på grund av tre gula kort i år. Och det är väl något positivt mitt i bedrövelsen. Vi får hoppas att det ger resultat på lång sikt, betonade Anders Grimberg.

Hometeam: MJÄLLBY AIF
Hometeam form: 4-3-3
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-3-3
Scorehalf: 1-0
Scorefull: 2-0
Arena: Strandvallen
Crowd: 1197
Referee: Conny Jacobsson, Ljungbyholm, Ola Engfeldt, Kalmar, Marcus Persson, Karlskrona
Goal: 1-0 (42) Marcus Senften, 2-0 (73) Marcus Ekenberg (straff)
Homewarning: Andreas Svensson
Home sent of: –
Homempv: Marcus Senften
Awaympv: Jonas Danielsson
Hometeam Squad: Ola Wendel

Daniel Nilsson
Marcus Senften
David Rehn
William Leandersson

Richard Sandström
Jonas Andersson
Peter Hiir-Salakka
Daniel Nicklasson

Fredrik Olsson
Andreas Svensson
Hometeam Sub: Marcus Ekenberg (Fredrik Olsson 59)
Philip Jonasson (Daniel Nicklasson 70)
Robin Cederberg (Richard Sandström 83)
Mattias Erlandsson
Ola Olausson (målvakt)
Awayteam Squad: Mattias Filipanics

Pontus Andersson
Martin Alm
Fredrik Jönsson
Christian Andersson

Marcus Nilsson
Jonas Danielsson
Martin Abrahamsson

Jörgen Svensson
Dan Ingvarsson
Johan Åkesson
Awayteam Sub: Niclas Öberg (Martin Abrahamsson 64)
Marcus Svensson (Johan Åkesson 74)
Migjen Shaqiri (Dan Ingvarsson 82)
Ali Jasim
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)