Efterlängtat Gothia för IFK Malmö U

När Gothia Cup i år 30-årsjubilerar är IFK Malmö med för första gången på sex år. Och det i samma klass som då, den för pojkar födda 1986. Det blir dock ett betydligt mer blandat lag som på söndagen äntrar bussen för avfärd till Göteborg.

– Vi har med oss både 85:or, 86:or och 87:or. Det skiljer alltså två år mellan den yngste och den äldste, men det är så vår grupp ser ut, berättar IFK Malmös U-lagstränare Mikael Svensson till ifkmalmo.com.

Den ende som "di gule" tvingas undvara är 16-årige högerbacken, Ali Jasim, som slagit igenom i A-laget under våren. Han har nämligen blivit uppvaktad av P17-landslagets förbundskapten Roland Larsson och är samtidigt på ett läger i Halmstad.

Tre spelare födda 1985 fanns med i diskussionerna. Men då det endast är tillåtet att ha med två överåriga, fick man välja bort en. Lennie Sjöström var självskriven, så det stod mellan Eboy Senghore och Marcus Andersson.

– Tyvärr fick vi säga nej till Eboy, men sådana är reglerna. Vi var i större behov av en försvarsspelare än en mittfältare och då fick det bli Marcus. Jag hade dock gärna haft med alla tre, säger Mikael Svensson.

Världens största ungdomsturnering med spel i Göteborg med omnejd pågår i dagarna sex, den 12 till 17 juli. Själva evenemanget tjuvstartar visserligen med inkvartering redan på söndagen.

IFK Malmös första gruppspelsmatch går på måndagen mot franska A.S.C. Pessac Alouette. Senare i veckan ska man även möta Örebro SK Söder och klassiska danska KB från Köpenhamn.

– Vi har hamnat i en mycket tuff grupp, kanske den tuffaste. Vad jag har hört är de franska lagen ofta distriktslag och det talar för det är bra kvalité på dem, konstaterar IFK:s tränare Mikael Svensson.

För att avancera till A-slutspelet med en hägrande final på Nya Ullevi krävs det minst en andra plats i gruppspelet. Trean och fyran i gruppen går också vidare till det lite mindre exklusiva B-slutspelet.

Efter en veckas uppehåll startade laget upp den kollektiva träningen i tisdags. Därefter har man kört pass såväl torsdag som lördag förmiddag. Intensiteten har varit hög, vilket talar för ett bra resultat i Gothia.

– Jag är övertygad om att det kommer gå bra, även fast det är riktigt bra internationellt motstånd vi möter. Men det är bara inspirerande för spelarna att få bekänna färg ordentligt, anser Mikael Svensson.

Spelprogram grupp 23

2004-07-12 13:00 A.S.C. Pessac Alouette – IFK Malmö Ruddalen 1
2004-07-13 09:30 IFK Malmö – Örebro SK Söder Välen 1
2004-07-14 14:10 KB – IFK Malmö Välen 2

Truppen

Abdul Semwanga-Nyende, Adnan Zukancic – Lennie Sjöström, Marcus Andersson, Valon Muslijaj, Lirim Sali, Tobias Kristensson, Haris Xhemajli, Migjen Shaqiri, Nana Piesie, Zoran Jovanovic, Blerim Mullici, Paul Havn, Robert Salih, Richard Adamczyk.