Perfekt start för IFK Malmö i Gothia

Det veckolånga uppehållet verkar ha gjort gott för IFK Malmös U-lag. Seger med 3-1 mot franska A.S.C Pessac Alouette. Någon bättre start kunde "di gule" knappast ha önskat sig när världens största ungdomsturnering Gothia Cup drog igång på måndagen.

– Nej, det här var precis vad vi behövde. Det är viktigt att få en bra start i sådana här turneringar för att få till det rätta flytet, konstaterade IFK Malmös U-tränare Mikael Svensson till ifkmalmo.com.

Vinsten var faktiskt den första sedan i maj månad. Juni bjöd på två matcher som båda slutade med gul förlust efter nonchalant spel. Så det var inte utan en viss osäkerhet på formen laget på söndagen begav sig till Göteborg.

Engagemanget var det i alla fall inget större fel på mot fransmännen. IFK Malmö stortrivdes på Ruddalens moderna konstgräsmatta. Långa stunder bjöds det på en fin fotboll från båda håll.

– Vi fick de svaren vi var ute efter. Men vi vet att vi kan ännu bättre. Det är också oerhört starkt av oss att vinna utan att spela på topp, sade Mikael Svensson utan att på något sätt be om ursäkt för vinsten.

A.S.C. Pessac Alouette agerade enligt klassisk fransk modell. De var tempostarka och tekniskt mycket duktiga. Men mot IFK Malmö fick man finna sig i att vara det något sämre laget.

Efter knappa tjugo minuter kom matchens första mål. Nana Piesie höll sig väl framme och nickade in bollen otagbart för den franske målvakten. Då sedan Zoran Jovanovic skruvade in en frispark från 20-25 meter fem minuter in i andra var greppet kopplat.

– Det var stor kvalité i den frisparken. Ett mycket vackert fotbollsmål och en suverän prestation av Zoran Jovanovic som var en av våra bästa idag (läs måndag), betonade Mikael Svensson.

Fransmännen reducerade till 1-2 på ett kanonskott rätt upp i krysset. IFK-målvakten Adnan Zukancic måste ha känt av trycket då han åkte in i målets vänstra hörn med en våldsam kraft.

Riktigt nära kvittering var laget dock bara en gång. En frispark var på väg i mål, men IFK Malmös försvar redde upp det i sista sekunden. Med två minuter kvar ryckte istället Blerim Mullici sig fri och fastställde slutresultatet till 3-1.

– Vi vann fullt rättvist utan att förta oss. Visst matchen var för det mesta jämn, men det kändes som vi hela tiden var strået vassare. Synd bara att planen var lite hal efter allt regnandet, sade Mikael Svensson.

Starka insatser i IFK Malmö stod mittlåset Valon Muslijaj och Marcus Andersson för. Glömmas ska inte heller Zoran Jovanovic som förutom sitt frisparksmål låg bakom mycket av det som skapades.

I måndagens andra match i gruppen spelade danska KB från Köpenhamn och Örebro SK Söder oavgjort 0-0. På tisdagen möts IFK Malmö och Örebro SK Söder, samt A.S.C. Pessac Alouette och KB.

Gruppspel

Grupp 23

A.S.C. Pessac Alouette – IFK Malmö 1-3 (0-1)

Arena: Ruddalen 1
Mål: 0-1 (20) Nana Piesie, 0-2 (30) Zoran Jovanovic, 1-3 (48) Blerim Mullici
Varningar: Nana Piesie (IFK)

IFK MALMÖ (4-3-3)

Adnan Zukancic

Lennie Sjöström
Marcus Andersson
Valon Muslijaj
Lirim Sali

Tobias Kristensson
Haris Xhemajli
Migjen Shaqiri

Nana Piesie
Zoran Jovanovic
Blerim Mullici

Avbytare

Paul Havn (Migjen Shaqiri 35)
Robert Salih (Lennie Sjöström 42)
Richard Adamczyk
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)

FOTNOT. Matchen spelades 2 x 25 minuter.