Godkänd andra halvlek av IFK Malmö

Det gick snabbt för IFK Malmö i träningsmatchen mot det danska division 1-laget Nyköping Falster. För snabbt före vilan då "di gule" inte alls hängde med och 0-3 (0-4 till slut) i det läget var smickrande siffror.

Ett Nyköping Falster som förra säsongen slutade åtta i division 1. Klubbens första division 1-säsong någonsin. Två år tidigare befann man sig i Danmarksserien, motsvarande svenska division 3.

– Ett mycket duktigt lag. Vi hade mycket svårt att få stopp på deras anfallsspel. De kom i våg efter våg och det var tur att Filipanics i målet var på sin vakt, konstaterade IFK Malmös tränare Anders Grimberg till ifkmalmo.com.

– Jag kan inte tycka att det är roligt att förlora med 0-4, men som helhet var det ändå bra att vi fick den här matchen. Killarna behöver matcha sig i form inför serien, inte bara träna en massa.

Trots fem kvalificerade ingripanden i den första halvleken kunde ändå inte Mattias Filipanics kvittera ut mer än strax över godkänt i betyg. Såväl 0-1 som 0-3 var inte på något sätt otagbart.

Men det var ändå inte hans fel att IFK Malmö förlorade. Oavsett hur bra laget agerat hade det varit svårt att undvika ett nederlag. Även om danskarna slog av på takten i den andra halvleken var de det bästa laget.

– Vi gjorde en godkänd andra halvlek och spelade jämnt då de kopplade av. Men jag tycker nog att vi borde gjort något mål. Så mycket vi missade ännu en gång, suckade IFK-tränaren Anders Grimberg.

Niclas Öberg hade ingen bra dag på topp. Han fick den ena chansen efter den andra, men avsluten var i vanlig IFK-ordning för uddlösa. Mer positivt var då unge anfallskollegan, Zoran Jovanovics, inhopp.

Samarbetet med Niclas Öberg fungerade bra. Enda felet var att det var fel man som stod för avsluten. Zoran Jovanovic imponerade med sitt fina passningsspel och bör snart ha spelat sig till en ordinarie A-lagsplats. Han överglänstes endast av Marcus Nilsson.

– Zoran var bra, men skulle kanske ha gått ner lite mer i banan vid vissa tillfällen. Vi får se hur det blir när serien börjar. Jag fick alla fall en del av de svaren jag ville ha, sade Anders Grimberg.

Under våren var det inte mycket som klaffade i IFK Malmös anfallsspel. Lösningen kan vara att långtidsskadade skyttekungen Magnus Eriksson är tillbaka i höst. Men att lägga allt för mycket ansvar på honom kan vara dumt.

Därför har nu IFK-tränaren Anders Grimberg på sätt och viss beslutat sig för att överge 4-3-3. Med en viss reservation. Det blir i princip fortfarande 4-3-3 när man anfaller, men 4-5-1 i försvarsläge.

– Det är egentligen bara en lek med siffror. Men jag är inne på att försvara med mer folk, men att anfalla med lika många som i våras. Då blir det ungefär så som du säger, betonade Anders Grimberg.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-5-1
Awayteam: NYKÖPING FALSTER
Awayteam form: 4-3-3
Scorehalf: 0-3
Scorefull: 0-4
Arena: Malmö IP
Crowd: 75
Referee: Mats Hansson, Tygelsjö, Vlatko Kralev, Malmö, Toni Kacaniklievski, Malmö
Goal: 0-1 (24) Martin Lohse, 0-2 (43) Sören Frandsen, 0-3 (44) Martin B Christensen, 0-4 (49) Martin Lohse
Homewarning: Dan Ingvarsson
Home sent of: –
Homempv: –
Awaympv: –
Hometeam Squad: Mattias Filipanics

Dan Ingvarsson
Fredrik Jönsson
Jonas Danielsson
Christian Andersson

Anders Jemail
Jörgen Svensson
Ali Jasim
Marcus Nilsson
Martin Abrahamsson

Niclas Öberg
Hometeam Sub: Zoran Jovanovic (Martin Abrahamsson 54)
Johan Åkesson (Jörgen Svensson 55)
Martin Alm (Ali Jasim 55)
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)
Awayteam Squad: –
Awayteam Sub: –