För det mesta har det varit negativt. Men på söndagen överraskade IFK Malmö positivt när man fick oavgjort, 2-2, mot serieledande Mjällby AIF i omstarten av Supertvåan. En poäng som kan visa sig oerhört betydelsefull i slutändan.

"Gulingarna" spelade bra stora delar av matchen och ska definitivt inte be om ursäkt för det oavgjorda resultatet – tvärtom. Det kunde med lite flyt också ha blivit en ännu mer oväntad trepoängare.

– Jag kunde ha klackat in 3-2, men en poäng får vi vara nöjda med. De kunde lika gärna ha vunnit. Fortsätter vi spela som idag (läs söndag) lovar det dock gott för fortsättningen, konstaterade IFK:s matchvinnare Niclas Öberg till ifkmalmo.com.

Under våren har han och hela IFK Malmö fått utstå hård kritik för anfallsspelet. Inte ens i sista träningsmatchen i onsdags såg det bra ut. Skotten fanns, men det gick snarare utanför än på mål.

Det blev bara nio mål för "di gule" första halvan av serien. Och endast ett gjordes av anfallaren Niclas Öberg. Desto skönare då när han fick göra två direkt mot Mjällby och knipa en poäng.

– Har haft på känn att det skulle lossna snart. Det har fungerat på träningarna, men inte i matcherna. Förhoppningsvis får det här oss att våga lite mer. Vi är för bra för att ligga där vi ligger, sade Niclas Öberg.

Han behövde bara lite drygt en och en halv minut för att ge IFK Malmö ledningen på söndagen. Ett välbehövligt mål på nick efter ett synnerligen välplacerat inlägg av vänsterbacken Christian Andersson.

Tvåan kom sex minuter före full tid och betydde kvittering, 2-2. Marcus Nilsson bröt på mitten, bollen studsade över deras backlinje och i duell med mittbacken Marcus Senften vann Niclas Öberg den. Han blev ren och placerade den säkert bredvid målvakten, Ola Wendel.

– En kanonbrytning av "Mackan", en riktig krigarbrytning. Det var grunden till hela målet. Sedan gjorde jag bara mitt jobb, betonade Öberg, som trots allt grämde sig lite över att han inte fick sätta dit 3-2.

Tre minuter före stopptid var han nämligen en hårsmån från att ge IFK Malmö ett segermål. Han var ytterst nära att få till en klack, men fick inte träff. Istället var en MAIF:are framme och rensade undan.

Det var dock långt ifrån IFK:s enda farlighet under matchen. Öberg hade någon chans till, dessutom klackade Zoran Jovanovic strax över och Johan Åkesson hade ett skott i ribban. Bara för att nämna något. Men det var ändå ett klart fall framåt.

– Hade vi haft ledningen med 2-1 då hade jag varit besviken. Men det är en helt annan sak att komma tillbaka från underläge. Därför är jag mycket nöjd med en poäng, sade IFK-tränaren Anders Grimberg.

"Grimman" behövde för en gångs skull inte lämna arenan besviken. Ögonen lyste och han sken upp. Det syntes på honom att det här var riktigt efterlängtat. Och faktiskt helt förtjänt för den delen.

4-5-1 hade säkert de flesta förväntat sig med tanke på sommarmatcherna. Men när IFK Malmö klev ut på Malmö IP var det istället med klassiska 4-4-2 med Niclas Öberg och Zoran Jovanovic på topp. Det gav en helt annan bredd i framförallt djupledsspelet.

– Vi har inte spelare som passar för det andra verkar det som. Ska försöka oss på att spela ett renodlat 4-4-2 som spelarna känner till sedan tidigare. Det fungerade i alla fall bra nu mot Mjällby.

– Skillnaden mot senast var att vi då inte spelade tillräckligt kort i korridorspelet. Vi sprang bort oss för mycket, vilket gav dem ytor. De hade det betydligt svårare i denna match, kommenterade Anders Grimberg.

Hela IFK Malmö agerade som ett lag. Något det varit lite si och så med i en del matcher. Att det gav utdelning var därför oerhört viktigt för framförallt självförtroendet som bör ha fått sig en skjuts framåt.

I nästa match mot Höllviken tvingas IFK klara sig utan lagkaptenen Jonas Danielsson. Han drog på sig sitt tredje gula kort och får som förste "guling" i år finna sig i att bli avstängd av den anledningen.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: MJÄLLBY AIF
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-1
Scorefull: 2-2
Arena: Malmö IP
Crowd: 789
Referee: Thomas Wollter, Trelleborg, André Ovenberger, Södra Sandby, Andreas Ekberg, Lund
Goal: 1-0 (2) Niclas Öberg, 1-1 (34) Fredrik Olsson, 1-2 (54) Marcus Ekenberg, 2-2 (84) Niclas Öberg
Homewarning: Jonas Danielsson, Marcus Nilsson, Martin Alm
Home sent of: –
Homempv: Niclas Öberg
Awaympv: Marcus Ekenberg
Hometeam Squad: Mattias Filipanics

Anders Jemail
Jonas Danielsson
Martin Alm
Christian Andersson

Dan Ingvarsson
Martin Abrahamsson
Marcus Nilsson
Johan Åkesson

Niclas Öberg
Zoran Jovanovic
Hometeam Sub: Magnus Eriksson (Zoran Jovanovic 61)
Jörgen Svensson (Martin Abrahamsson 82)
Ali Jasim
Pontus Andersson
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)
Awayteam Squad: Ola Wendel

Daniel Nilsson
Marcus Senften
Thomas Westergren
David Rehn

Daniel Nicklasson
Jonas Andersson
Andreas Svensson
William Leandersson

Marcus Ekenberg
Fredrik Olsson
Awayteam Sub: Richard Sandström (Daniel Nicklasson 71)
Philip Jonasson (William Leandersson 80)
Mattias Erlandsson
Robin Cederberg
Ola Olausson (målvakt)