Blandade känslor i IFK Malmö

IFK Malmö fick absolut inte förlora söndagens match mot Lunds BK. Det gjorde man inte heller. Men det blev bara oavgjort, 1-1, i en torftig tillställning som faktiskt kunde slutat hur som helst.

En förlust var inte långt borta för "di gule". Lunds BK hade en boll på mållinjen, men å andra sidan var hemmalagets chanser inte mycket sämre. Om det nu bara hade varit rätt person som fått lägena.

– Vi förlorade i varje fall inte och det var huvudsaken. Självklart var vi ute efter en trea, men att det blev en etta var väl ganska rättvist. Det var ingen bra fotbollsmatch, konstaterade IFK-tränaren Anders Grimberg till ifkmalmo.com.

Dan Ingvarsson var ytterst nära, att två gånger inom loppet av några minuter, ge IFK ledningen. Och det var bara minuterna innan 1-0-målet på straff genom alltid lika säkre Marcus Nilsson.

Nu sköt istället Dan Ingvarsson först ett för löst skott som en LBK-mittback hann rensa undan i sista sekunden. Vid andra friläget dundrade han av kanonen rätt i händerna på Lunds målvakt Ola Svensson.

– Det var kanske inte jag som skulle haft bollen där. Ganska olyckligt att missa sådana öppna lägen. Jag hade också lite oflyt, men nästa gång ska jag se till att sätta mina chanser, sade Dan Ingvarsson.

Och det om att det inte var en bra fotbollsmatch, som Anders Grimberg så riktigt påpekade. Tempot var alldeles för lågt, vilket i sin tur också satte sin prägel på anfallen som både saknade finess och fantasi.

Det offensiva spelet som glatt så mycket i de tre senaste matcherna lyste med sin frånvaro. Magnus Eriksson och Niclas Öberg fick alldeles för lite bollar att jobba med av de övriga. De hade en svår sits, men arbetade bra hela matchen.

– Men så blir det när inte lagdelarna hänger ihop, fortsatte Anders Grimberg. Vi släppte folk för långt ifrån varandra och var helt enkelt inte tillräckligt tighta. I veckan behövs det tydligen tränas positionsspel.

– Det var dock inte så hela tiden. Stundtals spelade vi bra fotboll och såg döstarka ut. Tyvärr är det för mycket "up and down". Vår högsta nivå är mycket hög, medan vår lägstanivå i nuläget är under all kritik.

Att hitta matchens lirare i IFK Malmö var denna gången ingen lätt uppgift. Men till slut föll valet på Jörgen Svensson som går från klarhet till klarhet i sin nya roll som mittback. Stark insats även av Martin Alm.

Tack vare poängen är "di gule" fortfarande ovanför kvalstrecket efter femton omgångar. Det hängde dock på håret. Målskillnaden är det enda som skiljer IFK Malmö från Karlskrona i nuläget. På samma poäng men på en åttonde plats finns också Lunds BK.

– Kanter (Dan, LBK:s tränare) och jag lovade varandra att vi båda ska ha tre lag efter oss när serien slutat. Såväl IFK Malmö som Lund har för bra lag för att ramla ur den här serien, betonade Anders Grimberg.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: LUNDS BK
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 1-1
Arena: Malmö IP
Crowd: 463
Referee: Klas Karlsson, Johannishus, Marcus Persson, Karlskrona, Patrik Magnetorp, Södra Sandby
Goal: 1-0 (54) Marcus Nilsson (straff), 1-1 (63) Tom Hansson (straff)
Homewarning: Jonas Danielsson, Martin Abrahamsson, Zoran Jovanovic
Home sent of: –
Homempv: Jörgen Svensson
Awaympv: Pontus Jarnlo
Hometeam Squad: Mattias Filipanics

Martin Alm
Jörgen Svensson
Jonas Danielsson
Christian Andersson

Dan Ingvarsson
Martin Abrahamsson
Marcus Nilsson
Zoran Jovanovic

Niclas Öberg
Magnus Eriksson
Hometeam Sub: Ali Jasim (Zoran Jovanovic 80)
Anders Jemail (Martin Alm 86)
Haris Xhemajli
Pontus Andersson
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)
Awayteam Squad: Ola Svensson

Daniel Ormelius
Pontus Jarnlo
Marcus Thulin
Andreas Stridh

Tom Hansson
Henrik Jannborg
Lars-Göran Algerbo
Marcus Winqvist

Mattias Hansson
Henrik Danielsson
Awayteam Sub: Andreas Nilsson (Mattias Hansson 32)
Peter Staffansson (Lars-Göran Algerbo 82)
Johan Friberg
Tobias Ramstedt
Marcus Dubré (målvakt)