Med tre nyckelspelare borta kunde inte IFK Malmö rubba bottenkrigande Malmö Anadolu BI. Det blev 0-3 i baken och den första förlusten sedan den 15 augusti. Den blott andra på hela hösten.

IFK Malmö trivs inte mot Malmölag. Av tre derbyn den här säsongen har inte ett enda slutat med seger. Det har faktiskt inte ens blivit poäng eller mål i någon av matcherna. Målchanserna har också varit lätträknade.

– Kan faktiskt inte svara på varför det blir likadant varje gång. Vi borde vara extra tända mot Malmölagen, men det verkar som att vi är mer rädda för att förlora mot dem, funderade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö till ifkmalmo.com.

Mot Malmö Anadolu agerade "di gule" långa stunder helt utan självförtroende. Spelarna verkade sakna både kraft och tillräcklig vilja för att vinna. MABI däremot var hungriga utan att prestera något vidare spel för den sakens skull.

På hela matchen mäktade IFK Malmö inte med att skapa en enda målchans värd namnet. Zoran Jovanovic hade ett skott strax utanför i första halvlek och i slutminuterna hade en liggande Migjen Shaqiri ett bra läge som han brände.

– Vi var tillbaka i gamla synder när det gällde anfallsspelet. Visserligen spelade vi 4-5-1, men det var med offensiva yttermittfältare och då trodde jag att det skulle fungera. Men så fel jag hade, suckade Anders Grimberg.

Blerim Mullici som fått chansen på ena kanten fick inte alls spelet att stämma. 16-årige Daniel "Bato" Jovanovic bytte därför av honom i paus och gjorde betydligt bättre ifrån sig än ett år äldre Mullici.

Det stora glädjeämnet var annars högerbacken Ali Jasim som går från klarhet till klarhet. Hans insats var inte riktigt lika bra som i de senaste matcherna, men i avsaknaden av andra kandidater var han den givne att utse till matchens lirare.

Något som IFK-tränaren Anders Grimberg hade svårt att hålla med om:
– Det fanns en spelare som var värd godkänt betyg, vår lagkapten Jonas Danielsson. Resten underpresterade och ska ha inte ha något än ettor, underkänt alltså.

Om Jonas Danielsson hade han fullständigt rätt. Men även nämnde Ali Jasim och Zoran Jovanovic gjorde så gott de kunde. Flera av åskådarna var heller inte sena med att berömma Ali Jasim.

Men av rutinerade spelare som Magnus Eriksson finns det betydligt mer att kräva. Han fanns där på ensam topp hela matchen, men kunde inte åstadkomma något. Ofta höll han i bollen för länge istället för att passa till en lagkamrat.

– Han var mycket dålig idag (läs lördag), men även överlag var det jättedåligt. Även om vi saknar en avstängd spelare i varje lagdel ska vi kunna göra vårt bästa. Nej, detta var ett riktigt bottennapp, konstaterade Anders Grimberg.

Jörgen Svensson, Martin Abrahamsson och Niclas Öberg var alla avstängda. Något som märktes på tok för mycket. Vid 0-2-målet sjabblade försvaret och målvakten Mattias Filipanics rejält.

Filipanics gick ut för att boxa bort bollen. Något han aldrig borde ha gjort. För i samma ögonblick störtade högerbacken Adis Bektesevic fram och nickade helt ostört in bollen. Ridå ner för IFK Malmö.

– Det var en riktig tavla, något annat kan man inte säga. Han var inte alls sig själv. Men det verkade vara helt okej när vi tidigare på eftermiddagen testade om hälsenorna höll, sade Anders Grimberg.

Bara för att understryka med ett exempel. Tidigare IFK:aren Baskim Sopi, allsvensk i Enköping, numera i MABI, fick alldeles för många luftbollar, som han enkelt plockade ner. Istället borde IFK Malmö ha satsat på kortpassningsspel.

Hometeam: MALMÖ ANADOLU BI
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-5-1
Scorehalf: 2-0
Scorefull: 3-0
Arena: Rosengårds Södra IP
Crowd: 534
Referee: Thomas Wollter, Trelleborg, Jesper Persson, Malmö, Bujar Fetiu, Malmö
Goal: 1-0 (26) Dzevdet Sainoski, 2-0 (32) Adis Bektesevic, 3-0 (82) Bovar Karim
Homewarning: Adem Özay, Bovar Karim, György Milinkhoffer
Home sent of: –
Homempv: Baskim Sopi
Awaympv: Ali Jasim
Hometeam Squad: Alexander Thörnqvist

Adis Bektesevic
Baskim Sopi
William Ndziba
Dejan Lukanic

György Milinkhoffer
Vladimir Kostic
Dzevdet Sainoski
Alvaro Olguin

Linus Isberg
Bovar Karim
Hometeam Sub: Adem Özay (Linus Isberg 46)
Serkan Yalcin (György Milinkhoffer 88)
Fatos Queriqi
Murat Özay
Murat Kocacenk (målvakt)
Awayteam Squad: Mattias Filipanics

Ali Jasim
Valon Muslijaj
Jonas Danielsson
Christian Andersson

Blerim Mullici
Pontus Andersson
Zoran Jovanovic
Marcus Nilsson
Dan Ingvarsson

Magnus Eriksson
Awayteam Sub: Daniel Jovanovic (Blerim Mullici 46)
Migjen Shaqiri (Pontus Andersson 80)
Haris Xhemajli
Lirim Sali
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)