Grimberg sammanfattar

Julen nalkas och fotboll är väl inte det första man tänker på i dagsläget. För IFK Malmös representationslag är det också sluttränat för i år. Ifkmalmo.com ringde upp IFK-tränaren Anders Grimberg för att kolla läget.

Det är snart två månader sedan serien slutade. Ni har tränat en del och det har varit massor av spelare som har kommit och visat upp sig. En testmatch har också spelats. Hur ser du på denna period och den närmaste framtiden?

– Undantaget första veckan efter serien, då vi vilade, har vi hållit igång med träning, tre gånger i veckan, måndag, onsdag, torsdag. Sista passet hade vi först i torsdags, den andre december.

– Det har kommit 18-28 spelare på varje träning. Av dessa har 12-15 varit nya, som har fått visa upp sig i omgångar. Efterhand har vi fått tacka nej till vissa, men det har också varit många duktiga, en 6-7 stycken, som kan bli aktuella.

– Utöver dessa är det en del andra spelare som ska lämna besked snarast. De är så pass etablerade att de inte behöver provträna något överhuvudtaget. Klarar vi bara finansieringen så ser det positivt ut.

– December kommer att bli en intensiv månad med kontraktsskrivningar och annat som ska göras. Jag hoppas och tror att föreningen kan presentera en del meriterade och erfarna spelare innan månadens slut.


Vid dagens datum är det klart att hela sju spelare lämnar, varav fem frivilligt. Vad ska supportrarna och andra intresserade av IFK Malmö tro, nu när den ena efter den andra spelaren rör på sig?

– Det står i tidningarna att så många rutinerade och trogna lämnar hit och dit, men man ska inte glömma att det var de som inte klarade av att hålla laget kvar i division 1 (Superettan) förra året.

– Dessutom fick de i år samtidigt slåss med näbbar och klor för existensen i division 2. Många, därmed inte sagt alla, var det som inte kom upp i den höga klass som man hade förväntat sig av dem.

– Vi står inför en generationsväxling nästa år. De sex som vi har plockat upp ifrån spetstruppen har alla goda möjligheter att bli elitspelare. Jag tycker att de är så utvecklingsbara att de ska tillhöra seniortruppen.

– Det är mycket bra att jag har fått Mikael Svensson som assisterande tränare. Han känner till spelarna, eftersom han har haft dem ensam i U-laget och ska nu hjälpa mig med dem i A-laget.

– De unga spelarna som kommer upp måste däremot ha några ordentliga hörnpelare. Och det är dessa som vi jobbar för fullt med att få klart inom det närmaste för att få ett så slagkraftigt lag som möjligt.