Hegenius: Nio dystra luckor

IFK Malmö har fått en egen "adventskalender", i negativ bemärkelse. För när man öppnat tidningen de senaste dagarna har det varit som att öppna en lucka i en, just det, adventskalender.

Istället för roliga figurer, som brukligt är bakom de 24 luckorna, har IFK:s egen kalender bestått av spelare, vilka lämnar föreningen inför nästa säsong.

När dessa rader plitas ned har vi hunnit nio dagar in i december, ett antal som harmonierar rätt väl till den flock av etablerade spelare som valt att ta den gula tröjan av sig. Tråkigt nog.

För även om IFK har landets bästa kull av årgången anno 1987, vore det fel att lägga ett alltför tungt ansvar på dem inför nästa säsong. Vilken blir viktig ur många aspekter.

Som Ni säkert själv har tagit del av i media kommer det att ske en serieomläggning inför säsongen 2006. Därav blir nästa års upplaga av division 2 att betrakta som en snäv flaskhals.

Ettan kvalar till Superettan och de tre påföljande lagen tar plats i den nyinstiftade division 1. Femman får kvala i en trelagsgrupp, där två lag flyttas upp. Det verkar inte som om IFK Malmö är på jakt efter någon biljett till dessa tåg.

Ambitionsnivån verkar istället bli den att ligga kvar i tvåan. Något som skulle innebära att "di gule" i praktiken spelar i fyran 2006.

För division 2 är ju egentligen bara en falsk varustämpel. Allsvenskan, Superettan och division 1 är och förblir, hur man än vrider och vänder på det, landets tre högsta divisioner.

Ännu värre vore självklart om IFK Malmö fick ta det tunga steget ner i division 3. Då är föreningen nere i samma träsk, där laget uppträdde i slutet av 80- och början av 90-talet. Hemska tanke.

Även om klubbens skicklige tränare Anders Grimberg, med all rätt, hävdat att han ser det som en stor utmaning att ta hand om IFK:s duktiga talanger, tror jag ändå att "Grimman" innerst inne känner en viss oro, om inte ett eller annat nyförvärv med erfarenhet och rutin ansluter till truppen.

Grimman får dessutom det svåra uppdraget att spela in ett i praktiken helt nytt lag. Sådant brukar ta tid. Så just nu när julborden ska dukas upp i våra hem inom kort saknas där "bestick" på IFK-bordet.

Nu ska man naturligtvis inte måla f-n på väggen redan i startblocket. Men samtidigt måste man vara realist. Division 2 Södra Götaland är ingen dålig serie, så heller inte under nästa säsong.

Ser man på serien i sin helhet har man svårt att hitta några givna nedstigningskandidater som IFK kan tänkas ha under när nästa års bokslut görs. Så tuff är konkurrensen, det är bara och konstatera.

Inför den säsong vi nyligen har bakom oss var budskapet från IFK-ledningen tämligen tydligt, "Vi ska tillbaka till Superettan direkt", löd det.

I den kampen var IFK Malmö med i en omgång. Efter 1-0-segern mot Ängelholms FF i premiären tog IFK farväl av allt vad toppstrid hette. Den omedelbara comebacken uteblev således.

Av många olika anledningar, inte minst att de spelare som nu lämnar föreningen till stor del saknade den hunger som är ett måste för att hävda sig i toppstriden i Södertvåan.

Ur den synvinkeln är det kanske lika bra att de hoppar av och lämnar över till det koppel av unga förmågor som bankar på A-lagsporten.

Ändå hyser man en viss oro för vad som komma skall. Ungdomlig sisu innebär alltid en framtidsvision. Men utan rutinerade inslag kan den stå sig slätt.

De bästa "julklapparna" för Grimman hade därför varit om duon Michael Hansson och Eric Fischbein (två spelare det länge spekulerats kring) kunde bli klara så fort som möjligt. Och gärna ett par spelare till av samma kaliber.

Lyckas IFK-ledningen med det ser IFK:s säsong 2005 trots allt ut att bli intressant…