Gedigen årsdebut av "di gule"

Flertalet minusgrader och snöfläckar brukar inte vara något idealiskt väder att spela fotboll i. Men för IFK Malmö verkade det inte spela någon roll. Premiären mot BK Frem bjöd på flera fina intentioner även om det som väntat blev förlust med 2-4.

Det där med snön slapp man. Matchen gick inomhus i Club Danmark Hallen. Men inte kylan. Varmare matcher har beskådats i hallen. Termometern utanför Frems klubbhus visade sju minusgrader strax före matchstart.

– Ja, inte var det varmt precis. Det är synd att säga. Roligare då att vi kunde få så många kvitton redan efter vår första match för året, kommenterade IFK Malmö-tränaren Anders Grimberg till ifkmalmo.com.

BK Frem, som siktar på en snar comeback i den högsta divisionen, var alertast från start. Fick 1-0 lite billigt, redan efter åtta minuter och 2-0 en knapp halvtimme senare. Två mål som var i det närmaste identiska.

Egentligen hade IFK Malmö avvärjt de hetaste chanserna i respektive anfall, både en och två gånger. Men danskarna var aggressiva och efter tillbakaspel på 16 meter hann aldrig "gulingarna" tillbaka för att täcka skott.

– Det var en av få detaljer som jag inte kunde vara riktigt nöjd med. Vi kan inte låta dem få chans efter chans. Där finns något som vi måste jobba med, men annars hade det väl varit konstigt, menade Anders Grimberg.

Hela första halvlek fick IFK Malmö ägna sig åt att enbart träna försvar. Frem anföll friskt och snabbt längs med kanterna. Främst till höger där Michael Jörgensen stötte på Ali Jasim, brytningssäker och med ett bra driv i steget.

Efter halvtidsvilan var det ett delvis nytt gult lag som kom in på banan. Tre spelare hade också bytts in, bland dem Zoran Jovanovic till vänster på mittfältet och Migjen Shaqiri på topp. Aggressiviteten blev betydligt bättre och det skapades flera riktigt heta målchanser.

– Andra halvlek var en jämn historia, där vi hade ett passnings- och bollinnehav som får anses som bra. Vi var väl så bra som de var och var närmare reducering, 3-4, än att de hade gjort 2-5, sade IFK-tränaren Anders Grimberg.

Åtta minuter in på halvleken presenterade sig Zoran Jovanovic för första gången. Först gjorde han bort fyra spelare på mittplan, innan han dundrade iväg 20-metersskottet, som innebar reducering till 1-2.

Frem ökade sedan lite snöpligt på till både 3-1 och 4-1. Klockan stod på 72 minuter och matchen kunde tyckas avgjord. Men Blerim Mullicis kanon till 2-4, fyra minuter senare, och Zoran Jovanovics dito i ribban, gav en viss nerv ända till slutsignalen.

– Så fick vi det där positiva kvittot med oss hem. Det här danska laget spelar antagligen i högsta serien nästa säsong. Detta var något som vi behövde för den fortsatta vinterträningen, mös Anders Grimberg.

Hometeam: BK FREM
Hometeam form: 4-3-3
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 2-0
Scorefull: 4-2
Arena: Club Danmark Hallen
Crowd: 50
Referee: –
Goal: 1-0 (8) Mirko Selak, 2-0 (35) Mirko Selak, 2-1 (53) Zoran Jovanovic, 3-1 (65) Andreas Bak, 4-1 (72) Mirko Selak, 4-2 (76) Blerim Mullici
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: –
Awaympv: –
Hometeam Squad: Jörgen Nielsen

Stefan K. Hansen
Nabil Aslam
Ketil Clorius
Michael Jörgensen

Emil Jensen
Thomas Höy
Lars Bang Brögger

Mirko Selak
Andreas Bak
Sören Weibel
Hometeam Sub: Jonas Tor Naes
Martin Jeppesen
Thomas Höyer
Gunnar Nielsen (målvakt)
Awayteam Squad: Joakim Moberg

Ali Jasim
Jörgen Svensson
Lirim Sali
Mahmod Khattab

Valon Shkuliq
Haris Xhemajli
Martin Abrahamsson
Karim El hage

Fisnik Alaj
Blerim Mullici
Awayteam Sub: Abdul Semwanga-Nyende (målvakt, Joakim Moberg 46)
Migjen Shaqiri (Fisnik Alaj 46)
Zoran Jovanovic (Karim El hage 46)
Daniel Jovanovic (Valon Shkuliq 67)
Nana Piesie (Blerim Mullici 77)
Valon Muslijaj (Haris Xhemajli 85)
Adnan Zukancic (målvakt)