Många mål i IFK Malmös genrep

Flera matchers måltorka kan lätt tänja på självförtroendet. Därför var det säkert skönt för division 2-klubben IFK Malmö att få spela ut och vinna genrepet mot Marieholms IS från trean med 5-3.

Fullträffarna var "gulingarnas" första sedan den 12 mars då det blev 1-3 mot Malmö FF. Då var det Nana Piesie som stod för nätrasslet i den 82:e minuten. Två matchers totalt mörker målmässigt, mot IFK Värnamo (0-1) och Landskrona BoIS (0-3), har följt.

– Men vi har spelat bra i samtliga matcher, det är bara det sista lilla framåt som fattats. Detta fungerade, med vissa undantag mot Marieholms IS, kommenterade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Dessa undantag var ytterst få och handlade snarare om detaljer i själva anfallsspelet. Några långbollar slarvades bort i uppspelen och precisionen i inläggen var väl inte på topp under delar av den första halvleken.

De första tjugo minuterna bjöd på en fin anfallsfotboll av IFK Malmö. Tempot var högt och Kenneth Gustavsson levererade den ena kreativa lösningen efter den andra. Fisnik Alaj och Nana Piesie tog tacksamt emot och förvaltade dessa på bästa sätt.

Matchen var inte ens två minuter gammal då Fisnik Alaj presenterade sig för den lilla tappra hemmapubliken. Målet, hans första i den gula tröjan, var ett skott inne i straffområdet utan chans för Marieholm-målvakten.

– Det var skönt att han äntligen fick sätta dit den. Han och Nana var överhuvudtaget mycket duktiga på topp idag (läs lördag). De hittade massor av löpvägar att springa i och var starka bollmottagare, berömde Anders Grimberg.

Säg dock den lycka som varar länge. Sex minuter senare kvitterade Marieholms IS på en situation som såg mycket onödig ut. IFK Malmö replikerade dock omedelbart genom Kenneth Gustavsson och Nana Piesie.

Marieholm hade ett snabbt omställningsspel och det var detta som ställde till det ett par gånger för IFK Malmö i den första halvleken. En snabb utrusning av Joakim Moberg, innebar en krock, gult kort till IFK-målvakten, och en frispark som resulterade i mål.

Med minuten kvar av halvleken var det dags för nästa osäkra ingripande av Moberg. I en rörig situation inne i straffområdet flög bollen fram och tillbaka innan det till slut var kvitterat på nytt.

– Vi hade ett utomordentligt försvar. De spelade inte bort oss en enda gång. Ändå släppte vi in tre mål på en halvlek och det berodde till stor del på att Joakim Moberg inte hade en av sina bättre dagar i målet, sade IFK-tränaren.

Det lilla riset från den första halvan av matchen förbyttes i ännu fler rosor efter vilan. Marieholm hade faktiskt bara ett enda skott på mål i andra, en frispark som Joakim Moberg säkert tog hand om.

IFK Malmö hade desto mer även om det "bara" blev två mål att lägga till de tre i den första halvleken. Först Blerim Mullici då han snyggt placerade med en högeryttersida och sedan Martin Abrahamssons avslutande 5-3 på straff i den 83:e minuten.

– Tittar vi på den andra halvleken var vi totalt dominerande i 45 minuter. Efter den första halvleken skärpte vi till bristerna framåt för att vinna och det var precis vad vi lyckades med, konstaterade Anders Grimberg.

Många var de spelare som förtjänade överbetyg i IFK Malmö. Mittfältaren Kenneth Gustavsson var lika dominerande som vanligt efter sin knäskada. Finurligheten i kniviga situationer fanns där, liksom det starka passnings- och huvudspelet.

Karim El hage gör den ena fina insatsen efter den andra. Senast mot Landskrona BoIS vikarierade han som högerback för på mittfältet uppflyttade Ali Jasim. Nu var han tillbaka på vänsterbacken och var alldeles utmärkt.

– Som jag har sagt tidigare ser det väldigt bra ut på backsidan, där vi har många alternativ att välja bland om det skulle hända något. Vi får se vad det blir för någon startelva nästa söndag mot Lunds BK, avslutade Anders Grimberg.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: MARIEHOLMS IS
Awayteam form: –
Scorehalf: 3-3
Scorefull: 5-3
Arena: Malmö Stadion, plan 7
Crowd: 50
Referee: Henrik Reffers, Kristianstad, Ile Milkov, Eslöv, Kim Flintvall, Kristianstad
Goal: 1-0 (2) Fisnik Alaj, 1-1 (8) Manuel Melo, 2-1 (10) Kenneth Gustavsson, 3-1 (20) Nana Piesie, 3-2 (34) Peter Olsson, 3-3 (44) Tobias Persson, 4-3 (63) Blerim Mullici, 5-3 (83) Martin Abrahamsson (straff)
Homewarning: Haris Xhemajli, Joakim Moberg, Karim El hage, Martin Abrahamsson
Home sent of: –
Homempv: –
Awaympv: –
Hometeam Squad: Joakim Moberg

Ali Jasim
Robert Kjellin
Jörgen Svensson
Karim El hage

Blerim Mullici
Haris Xhemajli
Kenneth Gustavsson
Martin Abrahamsson

Nana Piesie
Fisnik Alaj
Hometeam Sub: Mahmod Khattab (Kenneth Gustavsson 68)
Migjen Shaqiri (Blerim Mullici 74)
Valon Shkuliq (Nana Piesie 74)
Zoran Jovanovic (Fisnik Alaj 74)
Daniel Jovanovic (Haris Xhemajli 76)
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)
Awayteam Squad: –
Awayteam Sub: –