Underkänt på många håll i IFK Malmö

En förlust mot VMA IK skulle ge betyget underkänt för IFK Malmö som fotbollslag och för Anders Grimberg som tränare. Det budskapet gav "di gules" tränare före matchen och det strök han också under efteråt.

Om särklassiga jumbon VMA IK hade vunnit efter att ha spelat bra hade det väl varit sin sak. Men nu gjorde man inte det. IFK Malmö var inte mycket bättre och det faktumet till trots skulle det ha blivit vinst i lördagens måstematch på Malmö IP.

– Matchen fick den utgången som den definitivt inte skulle få. Och därför blev det också underkänt enligt det budskapet jag gav, dels efter förra matchen, men också inför denna, suckade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, efter 0-1 mot VMA.

Inför lördagens match hade inte VMA IK gjort ett enda mål på klubbens hittills spelade sex matcher i division 2. Det innebar 540 mållösa minuter och att det skulle lossna precis mot IFK Malmö fanns det väl heller inte så mycket som talade för.

En sak fanns det dock på förhand som skulle kunna öppna för bortapoäng. Hemmalaget har på sistone också haft problem med målfabrikationen. Varken mot IFK Hässleholm eller Bunkeflo IF hittade "gulingarna" rätt en enda gång.

– Och jag vet inte vad vi ska jobba med för att få rätt på det. Vi får ta och rannsaka oss, så enkelt är det. För vi är inte så dåliga som vi visade i den här matchen, det gäller bara att få rätt på det igen, funderade "Grimman" efter ännu en mållös match.

Resultaten i de tre senaste matcherna, 0-1 mot IFK Hässleholm, 0-1 mot Höllvikens GIF och 0-1 mot VMA IK ska egentligen tala för sig själv. Problemen finns i anfallsspelet, eller rättare sagt i avsluten, den sista tredjedelen på planen.

Det mesta var sig likt mot VMA. Nykomponerade anfallsparet Kenneth Gustavsson-Fisnik Alaj skapade en del, även om det var många halvchanser, men vid samtliga tillfällen gjorde man det för svårt för sig.

Antingen fick man på halvtaskiga avslut, sköt vid fel lägen, eller så stod duktige VMA-målvakten Martin Lundborg i vägen. Har man dock ett stolpskott (av Nana Piesie) och ett flertal frilägen måste det dock bli mål någon gång.

– Jag tror definitivt inte att det var med vilje som en del spelare sköt högt över. Men det verkar som killarna är mer rädda för att förlora än att vinna. Det har satt sig någonstans i bakhuvudet, sade Anders Grimberg, till ifkmalmo.com.

Då IFK Malmö låg på som mest i sina sista desperata försök att få till ett segermål så lyckades VMA få till en hörna. Och fram stormade Thomas Mårtensson som kunde bredsida in 0-1 på halvvolley i den 86:e minuten.

Något som kanske inte var en helt ologisk upplösning av matchen. VMA hade haft minst lika många chanser i andra, mestadels efter snabba omställningar, medan IFK Malmö, trots ett större bollinnehav, agerade oerhört torftigt.

Det som däremot inte stämde i logiken var själva matchbilden. Allteftersom matchen led borde IFK Malmö ha ökat sitt tryck mot VMA-målet. Största pressen var istället i första, medan det var förhållandevis lugnt i andra.

– Så skulle det ha varit. Det är frustrerande att det hårda jobbet som vi gör med det här laget, inte syns i poängkolumnen. Den här tiden, ett och ett halvt år, som jag har varit i IFK Malmö är antagligen den tuffaste i mitt fotbollsliv, menade IFK-tränaren.

Målsättningen för Anders Grimberg under den kommande veckans träningar måste vara att försöka gjuta mod i sina spelare. Närmast väntar nämligen en svår bortamatch mot topplaget Bunkeflo IF, som på lördagen slog Höllvikens GIF med hela 3-0.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: VMA IK
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 0-1
Arena: Malmö IP
Crowd: 312
Referee: Niklas Olsson, Ystad, Patrik Magnetorp, Södra Sandby, Toni Lazarevski, Trelleborg
Goal: 0-1 (86) Thomas Mårtensson
Homewarning: Migjen Shaqiri, Nana Piesie
Home sent of: –
Homempv: Karim El hage
Awaympv: Martin Lundborg
Hometeam Squad: Joakim Moberg

Robert Kjellin
Valon Muslijaj
Jörgen Svensson
Karim El hage

Daniel Jovanovic
Haris Xhemajli
Martin Abrahamsson
Mahmod Khattab

Fisnik Alaj
Kenneth Gustavsson
Hometeam Sub: Nana Piesie (Haris Xhemajli 56)
Blerim Mullici (Mahmod Khattab 60)
Migjen Shaqiri (Daniel Jovanovic 75)
Lirim Sali
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)
Awayteam Squad: Martin Lundborg

Håkan Bengtsson
Fredrik Bengtsson
Jens Hermansson
Marcus Kallberg

Henrik Kjellén
Robert Holmqvist
Viktor Kjellén
Thomas Mårtensson

Christian Andersson
Anders Giselsson
Awayteam Sub: Martin Johansson (Marcus Kallberg 37)
Jens Bertilsson (Christian Andersson 70)
Kristoffer Åkesson
Jimmie Andersson (målvakt)