IFK Malmö chanslöst i Malmöderbyt

Lördagens Malmöderby mellan Bunkeflo IF och IFK Malmö i Södertvåan fick en väntad upplösning. Bunkeflo IF visade – med eftertryck – vilket lag som är Malmös näst bästa för tillfället genom att vinna med klara 3-0.

Det var ett skifte som egentligen skedde redan ifjol. För åskådarna var det dock intressant att se hur pass det unga IFK Malmö skulle kunna utmana seriens mest rutinerade trupp, Bunkeflo IF.

– Tyvärr räckte vi inte alls till mot Bunkeflo. En vanlig klyscha, brukar vara, att man är ett nummer för små, men vi var minst tre, analyserade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Så sant som det var sagt. IFK Malmö åkte på sin fjärde raka förlust i division 2 Södra Götaland och det var egentligen inte mycket man hade kunnat göra annorlunda för att undvika det svidande nederlaget.

Bunkeflo IF, som nu är nio poäng före "gulingarna" i tabellen, var hetare och bättre i det mesta. Förre IFK:aren och MFF:aren Jens Nordström var planens bästa aktör och skapade väldigt mycket på egen hand.

Joakim Moberg var dock stundtals strålande i IFK Malmö-målet. Ett av Mobergs starka kort är reflexräddningarna, som han brukar göra, när motståndarna kommer helt fria med honom. Det blev ett par av den varan även mot Bunkeflo.

– Moberg var nog en av få som man kan berömma efter en sådan här match. Han var duktig och räddade oss från ett ännu större nederlag. Sedan kan väl även Jörgen Svensson få lite beröm, menade Anders Grimberg.

Det var nämligen inte många IFK:are som kom upp i normal klass. Av mer rutinerade spelare som till exempel Kenneth Gustavsson, allsvensk i både Malmö FF och Trelleborgs FF, kan man kräva betydligt mer.

Motståndet får ursäkta till en viss del. Men Gustavsson & C.o. borde ha kunnat uträtta mer. Under hela matchen var IFK-mittfältet underlägset Bunkeflos. Det var väl bara Blerim Mullici som gjorde det hyfsat bra.

– Vissa kunde inte ens slå ett inkast rätt och bara det säger väl en del. Vi hade för många som inte har varit med tidigare i derbysammanhang och då vissa rutinerade inte kunde ta sitt ansvar så gick det inte alls, sade Anders Grimberg.

Det skulle visserligen dröja drygt trettio minuter innan Bunkeflos ledningsmål kom på straff genom Erol Bekir. Tre minuter sedan kunde IFK Malmö ha fått det samma då Blerim Mullici drogs ner, men den gången valde domaren att fria.

Mullici hade också ett inlägg efter en minut som BIF-målvakten, Patrik Eklund, var nära att fumla in, samt några distansskott, varav ett tog i ribban. Blerim gjorde åtminstone sitt bästa och skapade det lilla IFK Malmö hade, vilket han ska ha all heder för.

– Att jag mår dåligt för själva förlusten är självklart, men för första gången slipper jag må extra illa för att ha slarvat bort en möjlighet till seger. För ärligt talat var vi chanslösa i den här matchen, kommenterade IFK-tränaren.

Sju minuter efter pausen ökade André Cedermarker på till 2-0 med en nick. Tjugo minuter senare fick matchens bästa spelare, Jens Nordström, äran att fastställa slutresultatet till 3-0, efter att IFK-försvaret agerat förvånansvärt passivt.

Några ytterligare möjligheter fanns därefter till påspädning för Bunkeflo IF som kunde defilera fram till slutsignalen. IFK Malmö kom som sagt inte närmare än Blerim Mullicis klockrena ribbskott i den 68:e minuten.

– Och ändå trodde jag på en bra dag de första tolv minuterna, då vi verkade ordentligt taggade. Sedan var det väl inte särskilt mycket som fungerade för vår del, avslutade Anders Grimberg.

Hometeam: BUNKEFLO IF
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-0
Scorefull: 3-0
Arena: Bunkeflo IP
Crowd: 607
Referee: Mattias Nyman, Kungsbacka, Magnus Vallerius, Falkenberg, Stefan Dudas, Halmstad
Goal: 1-0 (32) Erol Bekir (straff), 2-0 (52) André Cedermarker, 3-0 (72) Jens Nordström
Homewarning: André Cedermarker, Fredrik Jönsson
Home sent of: –
Homempv: Jens Nordström
Awaympv: Joakim Moberg
Hometeam Squad: Patrik Eklund

Patrik Åkesson
Fredrik Jönsson
Darko Marasovic
Dejan Lukanic

Martin Larsson
Erol Bekir
Marcus Nilsson
Ylli Shabani

Jens Nordström
André Cedermarker
Hometeam Sub: Anders Ekelund (André Cedermarker 72)
Jesper Rendin (Ylli Shabani 81)
Tony Flygare (Marcus Nilsson 81)
André Birgersson
Fredrik Larsson (målvakt)
Awayteam Squad: Joakim Moberg

Robert Kjellin
Valon Muslijaj
Jörgen Svensson
Karim El hage

Blerim Mullici
Kenneth Gustavsson
Martin Abrahamsson
Mahmod Khattab

Fisnik Alaj
Migjen Shaqiri
Awayteam Sub: Azeem Razwan
Haris Xhemajli
Jeton Krasniqi
Lirim Sali
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)