IFK Malmö straffades ur MM

Motivation slog klass när de regerande Malmömästarna, IFK Malmö, åkte ut redan vid sitt första framträdande i årets turnering. Division 6-klubben, KSF Prespa Birlik, vann med 7-6 efter straffar.

Efter 2-2 vid full tid vidtog straffsparkar. De två första satte IFK Malmö också enkelt i nät, medan Prespa Birlik missade sin första. Då trodde nog få av de 75 åskådarna runt Heleneholms IP att det skulle bli annat än gul seger.

Fisnik Alaj sköt dock IFK:s tredje straff högt över. Eftersom inget av lagen missade någon mer straff, var det fortsatt lika, 6-6 och utslagsstraffar fick tillgripas. Medan Carl Holm träffade ribban, nätade Prespa Birliks, Elvir Husic, fram till 7-6.

– Man kan dra en jämförelse med Svenska Cupen där allsvenska lag blir utslagna av gäng från division 3. Sådant får inte hända, vi måste bara vinna en sådan här match, suckade Mikael Svensson, assisterande tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

IFK Malmö agerade förvånansvärt blekt och hade inte varit värda en eventuell seger. Det var också först i den femte (!) övertidsminuten som Migjen Shaqiri lekte sig förbi sex spelare och ordnade med en kvittering.

Annars började allt planenligt för division 2-klubben. Även om spelet var under all kritik så stod det 1-0 efter den första halvleken. Migjen Shaqiri, målskytt på nick, i den 17:e minuten, efter ett fint inlägg av Karim El hage.

Sedan gick det mesta åt skogen för IFK Malmö. Domaren Jesper Persson blåste straff, samtidigt som han drog upp det röda kortet för målvakten Abdul Semwanga-Nyende. Detta hände inte mer än fem minuter in på andra halvlek.

Det var två tveksamma domslut. Och som om det inte var nog med utvisningen, så satte Prespa Birlik straffen, genom Halil Kosok. Inhoppande Nezir Mehmeti gick rätt, var på den, men kunde inte hålla, och kvitteringen var ett faktum.

– Tungt och då de bara minuterna senare kunde göra ytterligare ett mål gjorde det inte saken bättre. Men vi kom åtminstone tillbaka och kvitterade, även om det var i grevens tid, menade Mikael Svensson.

Nu ursäktade kvitteringen inte på något sätt IFK Malmös insats. Man sjönk ner alltför mycket i Prespa Birliks tempo och stundtals gick det knappt att se skillnad på lagen. Det var, rent ut sagt, bedrövligt på många håll.

Migjen Shaqiri och Karim El hage, många fler var det inte, som sett över 90 minuter kunde få godkänt i IFK Malmö. Det slarvades på tok för mycket i både passningsspel och vad gällde skärpan framför mål.

– Vi hade för lite bolltempo mellan varven och då bjöd vi också in Prespa. Men det är klart att vi skulle ha vunnit. De hade stora problem att hänga med oss, då vi arbetade med ett och två tillslag, kommenterade IFK-tränaren Mikael Svensson.

FOTNOT. Målen: 0-1 (17) Migjen Shaqiri, 1-1 (52) Halil Kosok (straff), 2-1 (55) Halil Kosok, 2-2 (90+5) Migjen Shaqiri, 2-3 Migjen Shaqiri (straff), 2-4 Azeem Razwan (straff), 3-4 Erol Puroshi (straff), 4-4 Robert Mandra (straff), 4-5 Daniel Jovanovic (straff), 5-5 Bujar Musovski (straff), 5-6 Karim El hage (straff), 6-6 Sabajdin Abadinov (straff), 7-6 Elvir Husic (straff).

Hometeam: KSF PRESPA BIRLIK
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 2-2, 0-1
Scorefull: 7-6
Arena: Heleneholms IP
Crowd: 75
Referee: Jesper Persson, Malmö, Tony Strandberg, Malmö, Lars Hansson, Malmö
Goal: Se fotnot
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: Halil Kosok
Awaympv: Migjen Shaqiri
Hometeam Squad: –
Hometeam Sub: –
Awayteam Squad: Abdul Semwanga-Nyende

Ali Jasim
Valon Muslijaj
Lirim Sali
Mahmod Khattab

Ahmed Tamim
Fisnik Alaj
Jeton Krasniqi
Karim El hage

Daniel Jovanovic
Migjen Shaqiri
Awayteam Sub: Nezir Mehmeti (målvakt, Fisnik Alaj 52)
Azeem Razwan (Ali Jasim 65)
Carl Holm (Ahmed Tamim 89)
Henry Safi
Mohammed Al-Heich