P90 fick sin seger i Öresunds Bro Cup

Sällan har väl en seger suttit skönare. Efter två raka finalförluster var det IFK Malmös P90 som på lördagen fick stiga högst upp på prispodiet i fotbollsturneringen Öresunds Bro Cup ute i Bunkeflostrand.

Men det satt hårt inne. Finalen mot IFK Karlshamn gick till straffsparksavgörande efter att det stått 1-1 vid full tid. Det skulle dock skipas rättvisa sedan IFK Malmö vunnit straffsparkarna med 4-3 och matchen sammanlagt med 5-4.

– Jag är jätteglad för killarnas skull. Efter två tidigare finalförluster hade det varit grymt sorligt om det inte hade gått vägen den här gången, myste Josip Lukic, tränare för IFK Malmös P90.

Lördagens final var länge mållös. Men åtta minuter in på den andra halvleken kom Hicham Ali loss och sköt 1-0 för "di gule". Minuterna senare kunde det också ha blivit 2-0, men en Karlshamn-spelare räddade den gången på mållinjen.

Karlshamn hade inte mycket i anfallsväg efter halvtidsvilan. Men trots allt lyckades man få in ett kvitteringsmål innan domaren blåste för full tid. Det återstod inte mer än drygt tre minuter då Marcus Olsson forcerade in bollen fram till 1-1.

– Deras kvittering var inte alls logisk. Visst hade de haft några chanser, men det var framförallt i den första halvleken. Vi hade i stort sett allt efter pausen, konstaterade IFK-tränaren Josip Lukic.

Han hade fullständigt rätt. Under matchens första 25 minuter kontrade Karlshamn friskt och det var främst oskickligheten i de avgörande ögonblicken som var den främsta orsaken att det inte rasslade till bakom IFK-målvakten Mohammed Khaled.

Sedan skulle IFK Malmö i och för sig ha gjort minst två mål i den första halvleken. Hicham Ali kom helt ren efter drygt en minut, men fick inte någon ordentlig träff på skottet, som smet strax utanför.

– Det hade definitivt inte varit orättvist om vi hade vunnit redan efter ordinarie tid. Straffar är som bekant alltid ett lotteri, men nu fick det ju ändå ett lyckligt slut, som tur var, sade Josip Lukic.

Två stora matchhjältar stod att finna i IFK Malmö. Målvakten Mohammed Khaled, som knep två av de fem straffarna, och anfallaren Hicham Ali, som gjorde målet under ordinarie tid, samt satte den avgörande straffen.

Den tredje gjorde inte lika mycket väsen av sig, men tog däremot ett enormt ansvar. Tobias Rosenlind höll ihop mittfältet och fördelade passningar på ett strålande sätt. Så där lite i skymundan, var han kanske ändå den bäste av dem alla.

– Har man en målvakt som räddar två straffar och en som gör två mål, varav det ena avgör matchen, är det svårt att utnämna någon annan. Men Tobias gjorde ett kanonjobb på mittfältet, berömde IFK Malmös tränare Josip Lukic.

Lite kuriosa: Fyra av spelarna i IFK Malmös finaltrupp föddes 1991 (Walid Shams, Tobias Rosenlind, Hicham Ali och Besemir Faniq). Sedan hade man också med Josef Ahmad, född 1992, något som verkligen inte syntes ute på planen.

Slutspel

Final

IFK Malmö – IFK Karlshamn 5-4 (1-1, 0-0)

Arena: Bunkeflo IF, plan 2
Mål: 1-0 (33) Hicham Ali, 1-1 (47) Marcus Olsson, 2-1 Besemir Faniq (straff), 2-2 Alexander Karlsson (straff), 3-2 Omar Aouida (straff), 3-3 Bobby Potionen (straff), 4-3 Walid Shams (straff), 4-4 David Boras (straff), 5-4 Hicham Ali (straff)
Varningar: Hicham Ali (IFK)

IFK MALMÖ (4-4-2)

Mohammed Khaled

Alden Smajlovic
Mattias Folkeson
Walid Shams
Mustafa Karim

Ahmed Nemer
Tobias Rosenlind
André Sjöholm
Omar Aouida

Maher Touhami
Hicham Ali

Avbytare

Besemir Faniq
Josef Ahmad
Mustak Awad
Chaib Yanar (målvakt)