Sent nyförvärv till IFK Malmö

Sex dagar före transferfönstret stänger kan division 2-klubben IFK Malmö presentera ännu ett nyförvärv. Det är den 26-årige försvarsspelaren, Emil Ankarberg, från Karlslunds IF, som är spelklar till bortamatchen mot Höllvikens GIF den 3 september.

Ankarberg, med runt 200-matcher, varav ett 80-tal i division 2, för Örebro-klubben, flyttade dock inte alls ner på grund av fotbollen. Det var för att Thomas Grimberg, vice ordförande i IFK Malmö och bror till tränar-Anders, ordnade jobb åt honom.

– Som mäklarassistent på hans eget företag, där det hittills har gått alldeles utmärkt, berättar Emil Ankarberg för ifkmalmo.com. Sedan efter att ha tränat en tid med IFK Malmö blev det glädjande nog napp även där.

IFK Malmö hade tänkt använda honom redan i lördagens viktiga bortamatch mot VMA IK. Men något spel mot jumbon blir det nu alltså inte. Svenska Fotbollförbundet fick nämligen inte in övergångshandlingarna i tid.

– Förbundet skulle ha fått papperna i fredags, men de hade dem först i måndags. Karlslund hade postat brevet en dag för sent. Det är klart att jag är lite besviken, säger Emil Ankarberg.

För "di gule" kom det som en smärre chock, då de mottog beskedet tidigare den här veckan. Särskilt som Jörgen Svensson, den allra mest rutinerade mittbacken, missar VMA-matchen av familjeskäl.

– Det var ett trist besked. Men jag har andra spelare som går att använda på den positionen. Hur jag löser det förblir dock en hemlighet fram till matchstart, kommenterar IFK-tränaren Anders Grimberg.

Emil Ankarberg startade sin fotbollskarriär vid fyra års ålder i lilla Mosås SK. Klubben var till och med så liten att de inte hade folk nog för att spela elvamanna när tiden var mogen. De fick då dispens för att fortsätta med sjumanna.

Året då han skulle fylla 16 tyckte han dock att det var dags för riktig fotboll. Han flyttade då till betydligt större, BK Forward, där det blev ett års spel i Pojkallsvenskan, två som junior och ett som senior.

– Det var en stor omställning att helt plötsligt få spela elvamanna. Men det gick faktiskt riktigt bra. Sedan efter åren i Forward hamnade jag då i Karlslund, där det blev fem och en halv säsong på division 2- och 3-nivå, påpekar Emil Ankarberg.

Han har också god koll på vad som är hans starka sidor.
– Rutinen och fysiken. Dessutom är jag ganska bra på huvudet. Ska man jämföra med de unga spelarna, så har jag dock ingen chans när det kommer till tekniken.

Anders Grimberg är i varje fall nöjd:
– Vi får en riktigt rutinerad spelare som kan spela division 2-fotboll. Dessutom är det en mycket sympatisk och trevlig människa, med proffsig inställning, som är användbar i hela backlinjen.

Fakta/Emil Ankarberg

Ålder: 26
Position: Back
Familj: Fru
Yrke/utbildning: Mäklarassistent på Ekonomi & Försäkringsmäklarna
Längd: 185 cm
Vikt: 81 kg
Klubbar: Mosås SK (1982-1993), BK Forward (1994-1997), Lillåns IF (1998-1999), Karlslunds IF HFK (2000-2005), IFK Malmö (2005-)
Intressen: Sport, film och kompisar
Varför IFK Malmö? Jag har fått jobb i Malmö hos Thomas Grimberg och då var det ganska naturligt att jag hamnade här. Det verkar vara en bra klubb och med tanke på att jag har gjort ett 80-tal division 2-matcher i Karlslund så känns nivån lagom.