Nu ligger IFK Malmö risigt till

Situationen ser allt besvärligare ut för IFK Malmö i Södertvåans bottenstrid. Efter lördagens 0-3-förlust borta mot ena huvudkonkurrenten, Laholms FK, är "gulingarna" åter under nedflyttningsstrecket med tre omgångar kvar att spela.

Faktum är dock att man fortfarande har avgörandet i egna händer. Men då krävs det också att man vinner nästa söndags hemmamatch mot Högaborgs BK. Om inte så finns det mycket som talar för division 3-spel nästa säsong.

– Vi kan fortfarande avgöra av egen kraft. Men nu måste vi absolut slå Högaborg. Gör vi inte det så ser det väldigt mörkt ut, konstaterade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Räddningsplankan för IFK Malmö kan alltså bli Högaborgs BK, som har exakt lika många poäng efter 19 spelade omgångar. Men före detta IFK:aren, Jonas Wirmolas, gäng har en betydligt bättre målskillnad.

Oavgjort räcker alltså antagligen inte för "di gule" när lagen möts i en verkligen ödesmatch nästa omgång. Fast går det bara att mobilisera tillräcklig kraft och vilja så finns det goda chanser att det ska kunna bli en seger.

– Då gäller det att vi kan hitta tillbaka till det spelet som vi har haft tidigare. Spelar vi som vi gjorde mot Laholm så räcker det definitivt inte till seger. Då får vi det mycket svårt, sade Anders Grimberg.

Så sant som det var sagt. Matchen mot Laholms FK skall nog IFK Malmö glömma så fort det bara går. Det var nämligen mycket som inte var som det skulle ute på planen. Och då menar undertecknad inte bara själva spelet.

Det som var så bra mot IFK Hässleholm lyste verkligen med sin frånvaro. Offerviljan var som bortblåst och det verkade nästan som IFK-spelarna trodde att saker och ting skulle ordna sig av sig själv.

– Vi visste att det skulle bli mycket kamp och vi hade också talat om det för killarna. Men ändå verkade de inte vara beredda på det. Det var alldeles för dålig aggressivitet och för lite jävlar anamma, menade Anders Grimberg.

Avsaknaden av avstängde lagkaptenen Martin Abrahamsson var påtaglig. Få var de bollar som letade sig ända fram till anfallarna Migjen Shaqiri och Zoran Jovanovic, som själva inte var särskilt löpvilliga.

Den i stort sett enda chansen för IFK Malmö uppenbarade sig sju minuter in på den andra halvleken. Migjen Shaqiri hade efter en snabb rusch spelat sig fri, men sköt ett skott som i princip tog rakt på LFK-målvakten Joakim Wulff.

– Hade det blivit mål där hade det kanske kunnat bli en annan match. Men det var vår enda chans på hela matchen, trots ett ganska stort bollinnehav i andra, sade IFK-tränaren Anders Grimberg.

Laholms FK radade upp chanser redan i matchprologen och IFK Malmö-målvakten, Abdul Semwanga-Nyende, som gjorde sin första seriematch i A-laget, ställdes direkt på flera svåra prov, som han klarade alldeles utmärkt.

Det skulle trots det inte dröja mer än elva minuter innan han släppte in sitt första mål. Ett mål som han dock inte hade någon som helst skuld till. Mattias Hed var helt fri och Abdul hade inte kunnat göra det annorlunda.

Samma sak med både 2-0 och 3-0 till Laholms FK som kom i den 87:e respektive 90:e minuten. På de målen var han minst lika chanslös som på det första. Laholmsspelarna var helt enkelt för fria.

– Abdul gjorde en helt okej match. Han skall inte på något sätt lastas för våra baklängesmål och var faktiskt en av få spelare som kunde kvittera ut ett godkänt betyg, tyckte Anders Grimberg.

Hometeam: LAHOLMS FK
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-0
Scorefull: 3-0
Arena: Glänninge Park
Crowd: 240
Referee: Martin Olsson, Karlskrona, Henrik Svensson, Karlskrona, Lars Emanuelsson, Halmstad
Goal: 1-0 (11) Mattias Hed, 2-0 (87) Daniel Wiberg, 3-0 (90) Kalle Genberg
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: Kristian Åkesson
Awaympv: Jörgen Svensson
Hometeam Squad: Joakim Wulff

Miki Matic
Peter Andersson
Kristian Åkesson
David Eriksson

Mattias Hed
Kalle Lindgren
Daniel Wiberg
Jonathan Jacobsson

Kalle Genberg
Börje Sundvall
Hometeam Sub: Kim Einarsson (Börje Sundvall 89)
Petter Gustafsson (Daniel Wiberg 90+2)
Andreas Thedeby
Martin Caster
Markus Johansson (målvakt)
Awayteam Squad: Abdul Semwanga-Nyende

Emil Ankarberg
Michal Aksamit
Robert Kjellin
Gamal Bin Saaid

Ali Jasim
Haris Xhemajli
Jörgen Svensson
Karim El hage

Zoran Jovanovic
Migjen Shaqiri
Awayteam Sub: Daniel Jovanovic (Karim El hage 83)
Fisnik Alaj (Michal Aksamit 86)
Blerim Mullici
Mahmod Khattab
Joakim Moberg (målvakt)